Μια σύγχρονη Δέσποινα, μια Κυρία, έφυγε από τη ζωή…

In Memoriam Νίκης Μουτσοκάππα-Μαλακασιώτου


 

Του Κώστα Τάτση

 


Μια σύγχρονη Δέσποινα, μια Κυρία, η Νίκη Μουτσοκάππα-Μαλακασιώτου έφυγε από τη  ζωή. Ξαφνικά, με το χαμόγελο ακόμη στα χείλη της, άφησε τις ματαιότητες αυτής της ζωής. Άφησε ακόμη με τους τελευταίους της λόγους ισχυρή παρακαταθήκη αισιοδοξίας απέναντι στην βασανιστική θλίψη του θανάτου λέγοντας: «Η αγάπη που συλλέγω από το περιβάλλον μου τούτες τις δύσκολες στιγμές, με γεμίζει χαρά και με κάνει να μη φοβάμαι τον θάνατο».

Παρέα με τον Αλέξη γνωρίσαμε τη Νίκη στις πρώτες μας προσπάθειες για τις Πανεπιστημιακές μας αναζητήσεις. Ερωτεύθηκε τον Αλέξη και ο Αλέξης τη Νίκη με μια γνήσια αγάπη που μετουσιώθηκε σε μια υπέροχη οικογένεια με τα παιδιά και τα εγγόνια τους  να τους ανταποδίδουν απλόχερα την φροντίδα και τους κόπους με τους οποίους τα μεγάλωσαν.

Η παρουσία της αγαπημένης μας φίλης, της Νίκης, στην κοινωνία της πόλης μας, δίπλα πάντα στον λατρεμένο της άντρα είχε μια φοβερά δυναμική προσαρμογή που την καταξίωσε τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά.  Πολύ γρήγορα κέρδισε την εκτίμηση  και την εμπιστοσύνη στο νομικό περιβάλλον. Στο χώρο ιδιαίτερα των Συμβολαιογράφων με όπλο την τιμιότητα και την συνδρομή της επιστημονικής της κατάρτισης, αξιοκρατικά αναδείχθηκε στα ποιο υψηλά επίπεδα. Όταν επεδίωξε να κάνει άλμα στον χώρο του συνδικαλισμού,  οι συνάδελφοί της ανεγνώρισαν  τις δυνατότητές της έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή πανελλήνια.

Από την πρώτη στιγμή που ήλθε στην Καβάλα στο πλευρό του Αλέξη κέρδισε τις καρδιές της οικογένειας Μουτσοκάπα. Κέρδισε όμως και την εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας που την δέχθηκε με αγάπη και μέσα στην οποία έζησε με ψηλά το κεφάλι

Σε όλη της τη διαδρομή και από όλα τα μετερίζια χρειάστηκε να λειτουργήσει είχε μια θετική δυναμική λογικής σκέψης, στεφανωμένης πάντα από το χαμόγελο της κατανόησης που δεν της έλλειψε  μέχρι την τελευταία αναπνοής της.

Η βαριά της σκιά θα λείψει από τον αγαπημένο της Αλέξη, τα λατρεμένα παιδιά και εγγόνια. Θα λείψει από όλους εμάς που τόσα χρόνια χαιρόμασταν την συντροφιά της, θα λείψει από την Καβάλα.

Παρηγοριά για όλους, ευχές και η πίστη για την πορεία της στην αγκαλιά του παντοδύναμου Θεού.