Ακτή Καλαμίτσας: Μια υπόθεση χαμένη… στη μετάφραση και στη διαδοχή των νόμων

Ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής «ακτινογραφεί» τη διαμάχη με την ΕΤΑΔ, μιλά για τις ευθύνες του ΕΟΤ και προτείνει να προτάξει ο δήμος στα επιχειρήματα για τη διαπραγμάτευση το πρόστιμο έναντι των ενοικίων

Ακούστηκαν πολλά και από διαφορετική αφετηρία για το σκληρό παζάρι που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στον δήμο Καβάλας και την ΕΤΑΔ για την ακτή Καλαμίτσας. Η δήμαρχος επέμενε ότι αυτό που της ζητήθηκε και ετέθη ως αδιαπραγμάτευτος όρος από τον πλευρά της ΕΤΑΔ κατά την επίσκεψή της στο γραφείο του κ. Τερζάκη, ήταν η διαγραφή του προστίμου, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, παρά μόνο μετά από δικαστική απόφαση, αν γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί της ΕΤΑΔ με ανακοπή.

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μίλησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για το τι έχει συμβεί ως σήμερα, αλλά κυρίως για το τι θα μπορούσε να «σώσει την παρτίδα» στο σημείο που βρισκόμαστε, με τη δημοφιλή ακτή να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Με μια διαπιστωτική πράξη του ΕΟΤ το θέμα θα είχε επιλυθεί

«Μπορεί κανείς να βρεθεί χαμένος στην μετάφραση, ανάμεσα στις νομικές διατάξεις, οι οποίες είναι πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες πολλές φορές. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ακτή και κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν χτιστεί πάνω στην ακτή, χωρίς οικοδομική άδεια, διότι πριν το 2000 ό,τι έχτιζε το δημόσιο, το έχτιζε χωρίς οικοδομική άδεια.

»Έτσι ο ΕΟΤ έχτισε στην Καλαμίτσα αυτές τις εγκαταστάσεις, όπως έχτισε τον Διόνυσο και μια σειρά από ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Ξενία της Άνδρου που χτίστηκε εντελώς παράνομα πάνω στην άμμο και σήμερα είναι σαν αξιοθέατο, γιατί γέρνει! Θα μπορούσε ο ΕΟΤ να τη νομιμοποιήσει με μια απλή διαπιστωτική πράξη του προέδρου, με μια δυνατότητα που δόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και διήρκησε μέχρι το 2012, όταν η ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑΔ.

Έχουμε να κάνουμε με μια ακτή και κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν χτιστεί πάνω στην ακτή, χωρίς οικοδομική άδεια, διότι πριν το 2000 ό,τι έχτιζε το δημόσιο, το έχτιζε χωρίς οικοδομική άδεια

»Κάποια στιγμή, όταν ο Μάκης  Παπαδόπουλος ήταν περιφερειακός σύμβουλος του Γιαννακίδη, τον ρώτησα τι έγινε με τον Μπάτη και  μου είπε ότι νομιμοποιήθηκε με διαπιστωτική πράξη. Στη συνέχεια μάς μεταβίβασε ο ΕΟΤ τον Διόνυσο το 2012 και διαπίστωσα ότι με διαπιστωτική πράξη του προέδρου είχε νομιμοποιήσει και τον Διόνυσο. Μπορούσε επομένως να το είχε κάνει και με την Καλαμίτσα».

Η τακτοποίηση και η Έκθεση Αυτοψίας

«Εμείς βλέποντας όλες αυτές τις ενέργειες, στείλαμε επιστολή στον ΕΟΤ και ζητήσαμε να μας νομιμοποιήσει την Καλαμίτσα. Το κάναμε και γιατί θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη κατασκευής του υφάλου που θα προστατεύει και την Καλαμίτσα, όπως έγινε με τη Ραψάνη. Από τον ΕΟΤ ζήτησαν νέα στοιχεία, τα οποία τα στείλαμε, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

»Βλέποντας ότι αδρανούσε, ζητήσαμε εμείς να ταχτοποιηθούν οι εγκαταστάσεις με βάση τον νόμο του 2011. Τότε αυτή την τακτοποίηση μπορούσε να την κάνει ο δήμος επειδή ήταν χρήστης μέχρι το 2015. Στη συνέχεια ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός, βγήκε νέος νόμος το 2013 και επανέλαβε τη διαδικασία της τακτοποίησης ο δήμος Καβάλας πληρώνοντας 35.000 ευρώ.

»Τότε όμως ύστερα και από καταγγελίες σε βάρος του ΜΟ και του ΜERCENTES είχαν γίνει σοβαρές συστάσεις προς την Πολεοδομία και η Πολεοδομία έκανε τη δική της δουλειά, διενήργησε Έκθεση Αυτοψίας την οποία κοινοποίησε, πλέον, στην ΕΤΑΔ που αντικατέστησε τον ΕΟΤ».

Η αδιαφορία της ΕΤΑΔ

«Όταν ο δήμος έκανε την Έκθεση Αυτοψίας και την κοινοποίησε στην ΕΤΑΔ, η ΕΤΑΔ αδιαφόρησε, αδράνησε. Την Έκθεση Αυτοψίας συνοδεύει πάντα η Πράξη Επιβολής Προστίμου. Κάποιος υπάλληλος παρέλαβε την Πράξη Επιβολής Προστίμου, παρέλαβε ένα πρόστιμο θηριώδες, περίπου 700.000 ευρώ, είδε ότι υπάρχει μια Έκθεση Αυτοψίας και παρόλα αυτά αδιαφορεί και δεν κάνει τίποτε. Όταν τελεσιδικούν τα πρόστιμα, πηγαίνουν στην Εφορία και τα εισπράττει η Εφορία. Όταν η Εφορία-και αυτή με αργούς ρυθμούς-δέσμευσε τον ΦΠΑ της ΕΤΑΔ, τότε ξύπνησαν τα πουλάκια μου»…

Το οικονομικό αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι το πρόστιμο

«Σύμφωνα με το νόμο του 2013, όταν κάποιος νομιμοποιεί ένα αυθαίρετο, πληρώνει τα προβλεπόμενα από αυτόν τον νόμο και δεν πληρώνει  το πρόστιμο κατασκευής και το πρόστιμο διατήρησης. Για τις πολύ παλιές εγκαταστάσεις δε θα μπει πρόστιμο και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστεί η ΕΤΑΔ, η οποία κατέθεσε ένσταση στον αρμόδιο Πολεοδομικό Φορέα που είναι αρμόδιος για να εξετάζει τέτοια θέματα. Η κ. Δρακονάκη που είναι έμπειρος υπάλληλος στην Τεχνική Υπηρεσία Παγγαίου, ισχυρίζεται ότι το πρόστιμο κατασκευής δεν το γλιτώνει η ΕΤΑΔ, αλλά μόνο το πρόστιμο διατήρησης. Εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να τα γλιτώσει και τα δυο. Μέχρι στιγμής, από όσο γνωρίζω, η ΕΤΑΔ πλήρωσε γύρω στο μισό εκατομμύριο. Και εδώ κάποιος απλός πολίτης  μπορεί να πει, αν είναι να έχουμε την Καλαμίτσα για τα επόμενα 30 χρόνια, ας κάνει ο δήμος μια ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής.

»Το βάζω στο σακούλι των επιχειρημάτων κι αυτό, γιατί διαπιστώνω ότι με την ευθυνοφοβία που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση, δύσκολα θα δεχθεί η ΕΤΑΔ μια νέα συμφωνία χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Αυτό το αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι το πρόστιμο. Εάν γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί της ΕΤΑΔ με ανακοπή, πιθανό να καταργηθεί η πράξη επιβολής προστίμου. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να χαριστεί το πρόστιμο».

Να πάμε στην ΕΤΑΔ ενωμένοι

«Η ακτή  Καλαμίτσας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, είναι μια στενή λωρίδα άμμου, δε θα ενδιέφερε έναν επενδυτή. Εγώ θα ζητούσα την παρουσία ενός τουλάχιστον εκπροσώπου της αντιπολίτευσης κατά τη διαπραγμάτευση για να δείξουμε στον κ. Τερζάκη ότι είμαστε όλοι μαζί για την Καλαμίτσα. Σε ένα συμβολικό επίπεδο θα πρέπει να φανεί ότι δεν είναι μόνη της η δήμαρχος».