Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης μάς συστήνει δύο μεγαλοφυίες της Ιστορίας

Η Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας παρουσιάζει στην Καβάλα το τελευταίο βιβλίο του Υποστράτηγου ε.α. και Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων

Η Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας και η Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) παρουσιάζουν στην Καβάλα το τελευταίο βιβλίο του Υποστράτηγου ε.α. και Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Ιωάννη Παρίση «Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Συνάντηση δύο μεγαλοφυών» την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, στις 20:30, στο Μουσείο Καπνού Καβάλας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Σάμου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδος Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ Άλκης Δερβιτσιώτης, ο Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ Κώστας Ρέμελης και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας Γιάννης Χατζηεμμανουήλ.

Την εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδια του δήμου Καβάλας και της ΚΕΔΕ, θα πλαισιώσει μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Το βιβλίο

Ο Αριστοτέλης, ο μέγιστος των φιλοσόφων, ο “γιγάντειος νους”, συνδέθηκε με την πιο αινιγματική, την πιο μεγαλειώδη μορφή της παγκόσμιας ιστορίας, τον Αλέξανδρο, αφού υπήρξε ο κύριος διδάσκαλός του κατά την εφηβική ηλικία του. Συνάντηση δύο μεγαλοφυών, που έμελλε να αφήσουν βαθιά χαραγμένα τα ονόματά τους στην παγκόσμια Ιστορία, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους ο καθένας.

– Τι δίδαξε ο Σταγιρίτης στον μετέπειτα κοσμοκράτορα;
– Ποια υπήρξε η επίδραση της διδασκαλίας του επί του Αλεξάνδρου;
– Πόσο επηρέασαν οι γνώσεις που του μετέδωσε και οι φιλοσοφικές ιδέες του στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στον τρόπο που λειτούργησε στη σύντομη ζωή του;
– Πώς δημιουργήθηκε ένας “φιλόσοφος κατακτητής”, φορέας πολιτισμού, που έφερε τον Όμηρο και τους Έλληνες τραγικούς στα βάθη της Ασίας;
– Σε ποια θέματα ο Αλέξανδρος αμφισβήτησε ή δεν ακολούθησε τις αντιλήψεις του δασκάλου του;
– Τελικά, συνέβαλε ο Αριστοτέλης στη διάδοση της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού κατά τη νέα εποχή που άρχισε μετά τον Αλέξανδρο;

Τα ερωτήματα αυτά κυρίως επιδιώκει να προσεγγίσει και να ερευνήσει η παρούσα μελέτη, μέσα από μία “διαλεκτικής” μορφής συνεξέταση των αρχών και των διδαχών του Σταγειρίτη και της συμπεριφοράς, των πράξεων και των αντιλήψεων του Αλεξάνδρου στη μετέπειτα πορεία του,

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται, επίσης, η λειτουργία της σχολής της Μίεζας, η συνέχιση του φιλοσοφικού-επιστημονικού έργου του Αριστοτέλη στην Αθήνα, η διαφοροποίηση του Αλεξάνδρου από κάποιες αριστοτέλειες αρχές, ενώ παρατίθενται τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Ο συγγραφέας

Ο Ιωάννης Παρίσης αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1973 ως Ανθυπίλαρχος. Έχει επίσης αποφοιτήσει από:την Ανώτατη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Εθνική Άμυνας (Μεταπτ. Τίτλος στις Αμυντικές & Στρατηγικές Σπουδές), τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (ειδίκευση Πολιτικές Επιστήμες). Είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ειδίκευση Διεθνείς Σχέσεις). Σήμερα είναι υποστράτηγος ε.α.

Ιδρυτής και πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, από το 2014. Ως αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις διοίκησης και επιτελείου σε μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς. Επίσης στο Γενικό Επιτελείου Στρατού και στο ΥΠΕΘΑ καθώς και ως Στρατιωτικός Ακόλουθος στη Μαδρίτη. Ομιλεί Αγγλικά και Ισπανικά. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του ΥΠΕΘΑ (2004-06). Συμμετείχε σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, σε διεθνείς συνόδους, διακρατικές συνομιλίες, σχεδίαση και διεξαγωγή συμμαχικών ασκήσεων, συνεργασίες σε θέματα έρευνας και αμυντικής τεχνολογίας, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κ.ά.

Η επιστημονική του ενασχόληση εστιάζει κυρίως στην στρατηγική ανάλυση, την γεωπολιτική, την αμυντική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την παγκόσμια ασφάλεια. Διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στις Σχολές Διοίκησης & Επιτελών των τριών Κλάδων, στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (CEDES), και ως Επισκέπτης ομιλητής σε Μεταπτυχιακά Τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό άρθρων, καθώς και 11 βιβλία μεταξύ των οποίων:

“Αριστοτέλης και Αλέξανδρος – Συνάντηση δύο μεγαλοφυών” (2016)
“Η Καθ’ Ημάς Θάλασσα: Γεωστρατηγική Ανάλυση της Μεσογείου” (2013)
“Παράγοντες Ισχύος στο Διεθνές Σύστημα” (2011),
“Η Ευρώπη της Άμυνας – Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας” (2010)
“Διάστημα και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια” (2006)
“Χαλύβδδινοι θώρακες” (1993)