Ανασκόπηση 2017. Τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την Καβάλα. Απρίλιος [φωτογραφίες]

Η «τρύπα» της παραλιακής, η «κατάρρευση» του τοιχίου στις Γλάστρες, το «φευγιό» του «Γαρίδα», μια αυτοκτονία στο παλιό Νοσοκομείο και άλλες ειδήσεις που ξεχώρισαν

Απρίλιος 2017

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «κατακτά» τον Πειραιά

Ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου 2017 το τετραήμερο δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων με τίτλο «Ο Αύγουστος του Σεφέρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά». Πλήθος κόσμου, άνθρωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής και της επιστήμης, τίμησαν με την παρουσία τους τις παραστάσεις του Θοδωρή Γκόνη, της Μαρίας Χούκλη και της Ιόλης Ανδρεάδη, όπως και την έκθεση του Δημήτρη Χαντζόπουλου, αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του Γιώργου Σεφέρη.

Η επίσκεψη Μπαξεβανάκη και η δέσμευση για την ίδρυση ΕΠΑΛ στη Θάσο

Για δυο μέρες βρέθηκε στην Καβάλα ο υφυπουργός Παιδείας, τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Απριλίου 2017. Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης πραγματοποίησε επαφές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του που αφορούν στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά υπήρξε δημόσια δέσμευση για την ίδρυση ΕΠΑΛ στη Θάσο με τη νέα σχολική χρονιά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ανέλκυση του «ναυαγίου» της Ραψάνης μετά από… τέσσερα χρόνια!

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2017 ολοκληρώθηκε η ανέλκυση και απομάκρυνση του «σάπιου» πλωτού γερανού που είχε (μισο)βυθιστεί εκτελώντας εργασίες στο πλαίσιο του ακτομηχανικού έργου «θωράκισης» της παραλίας της Ραψάνης το… 2014! Αναβολή στην αναβολή, καθυστέρηση στην καθυστέρηση, τελικά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, αφήνοντας «καθαρή» την παραλία.

Η παρέμβαση των 68 για τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου

Λίγες μέρες μετά την καταστροφή της μαρμάρινης πρόσοψης του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Εβραίων της Καβάλας από αγνώστους (διαβάστε σχετικά εδώ), 68 Καβαλιώτες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, των Επιστημών, της Εκπαίδευσης, της Επιχειρηματικότητας αλλά και του Αθλητισμού καταδικάζουν την πράξη με κείμενό τους, καλώντας παράλληλα φορείς και πολίτες να ενώσουν τις «φωνές» τους με τις δικές τους, συνυπογράφοντάς το στην παγκόσμια πλατφόρμα ψηφισμάτων του Avaaz.

Διαβάστε το κείμενο των «68» εδώ και εδώ.

Οι Φίλιπποι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε και επίσημα στο Δίκτυο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ.

Η λάθος επιγραφή γίνεται… viral και εκθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού

Λίγο μετά τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων που «σημαίνει» τη διάκριση, οι πιο παρατηρητικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε… ορθογραφικό λάθος! Αντί για World Heritage Site αναγράφονταν Word Heritage Site, δηλαδή αντί για World (=κόσμος, παγκόσμιος), Word (=λέξη)!

Το θέμα που ανέδειξαν τα τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας δεν άργησαν να «σηκώσουν» και τα πανελλαδικά και να γίνει… viral! Υπό το «βάρος» της κατακραυγής για την προχειρότητα και την «γκάφα», η πινακίδα την επόμενη μέρα «κατέβηκε» (δείτε σχετικά εδώ), διορθώθηκε και επανατοποθετήθηκε (εδώ).

Στις 11 Απριλίου 2017, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση (διαβάστε την εδώ) που δεν μπορεί να πει κανείς ότι «διόρθωσε» και πολλά. Το αντίθετο μάλιστα, αφού ακολούθησε νέος κύκλος αντιδράσεων αυτήν τη φορά για την αλαζονεία και το ειρωνικό ύφος του κειμένου…

Και ξαφνικά, ανοίγει μία… τρύπα στην παραλιακή οδό της Καβάλας!

Τρύπα μήκους τριών μέτρων και πλάτους περίπου ενός άνοιξε στη μέση της παραλιακής οδού της Καβάλας το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου 2017 (το ρεπορτάζ εδώ). Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα από συνεργαζόμενα με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας συνεργεία, ήδη από την επομένη, Μεγάλη Τρίτη (διαβάστε εδώ) και ολοκληρώθηκαν εντός… 48 ωρών, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 12 Απριλίου 2017 (διαβάστε εδώ).

Στο «πόδι» όλη η Ελευθερούπολη για τον μικρό Κυριάκο

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2017 δηλώθηκε στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου η εξαφάνιση ενός παιδιού, του Κυριάκου. Αργά μετά το μεσημέρι τελικά, ο μικρός βρέθηκε από μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας περίπου ένα χιλιόμετρο από το σπίτι του σε δασική έκταση, πάνω από το Κέντρο Υγείας της Ελευθερούπολης, ενώ απεγκλωβίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς είχε εγκλωβιστεί από την πυκνή βλάστηση (το πλήρες ρεπορτάζ εδώ).

46χρονη πέφτει στα βράχια και σκοτώνεται, κάτω από το παλιό Νοσοκομείο

Λίγο μετά τις 14:00 της Τρίτης 18 Απριλίου 2017 46χρονη γυναίκα με καταγωγή από τη Χρυσούπολη η οποία αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα πήδηξε στο κενό από κιγκλίδωμα επί της οδού Νυρεμβέργης, λίγο μετά το ύψος του παλιού Νοσοκομείου. Κοντά στον δρόμο βρέθηκε άθικτη η τσάντα της, «δίνοντας» και την ταυτότητά της (διαβάστε ρεπορτάζ και δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ).

To τοιχίο στις Γλάστρες και η… δίμηνη ταλαιπωρία

Το πρωί της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017 κατέρρευσε μέρος του τοίχου αντιστήριξης του δρόμου Καβάλας-Παληού, ακριβώς επάνω από το σημείο «Γλάστρες» (το ρεπορτάζ εδώ). Αμέσως «κόπηκε» το ένα ρεύμα κυκλοφορίας (προς Ηρακλίτσα) «στέλνοντας» τα αυτοκίνητα από παράκαμψη μέσω της ιδιαίτερα «απότομα» ανηφορικής οδού Σεφέρη μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς περισσότερο από… δύο μήνες μετά!

Ενδιάμεσα, σημειώθηκαν πολλά περιστατικά με νταλίκες και φορτηγά που «κολλούσαν» στην ανηφόρα της Σεφέρη προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εν μέσω θέρους και αυξημένης κίνησης οχημάτων.

Δείτε περισσότερα για την… ταλαιπωρία των Γλαστρών εδώ.

Το «φευγιό» του Γαρίδα

Μια εμβληματική φυσιογνωμία που συνέδεσε το όνομα του με την ομάδα της Καβάλας, ως αγνός και πιστός της οπαδός, ο Αντώνης Σερδαρίδης, πιο γνωστό σε όλο τον φίλαθλο κόσμο της Καβάλας ως «Γαρίδας» πέθανε στις 23 Απριλίου 2017 σε ηλικία 67 ετών λόγω καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε! Ο Αντώνης ήταν από τους πιο φανατικούς φίλους του ΑΟΚ με ζωηρή παρουσία στις κερκίδες που έγινε ευρύτερα γνωστός από την συνήθεια του να παρουσιάζεται μαζί με την ομάδα στην αρχή της αναμέτρησης και στην παρουσίαση της να ελευθερώνει περιστέρια στο κέντρο του γηπέδου!

Διαβάστε τον συγκινητικό «αποχαιρετισμό» του Μπάμπη Γαμβρέλη στον «Γαρίδα» εδώ.

Σύσκεψη για τον TAP στο Δημαρχείο της Καβάλας

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 βρέθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε έναν χώρο για να συζητήσουν την όδευση του αγωγού TAP από τον κάμπο των Τεναγών Φιλίππων: Εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Κοινοπραξίας, οι αγρότες και οι κάτοικοι των Φιλίππων που αντιδρούν, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί συμμετείχαν σε μία μαραθώνα σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καβάλας.

Η εταιρία επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά τη θέση της ότι η όδευση δεν μπορεί και δεν πρόκειται σε αυτήν τη φάση να αλλάξει. Οι αγρότες αποχωρούν διαμρτυρόμενοι. Με το πέρας της σύσκεψης, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η δήμαρχος Καβάλας καταγγέλλουν την αδιαλλαξία της εταιρίας ζητώντας από τους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας να «δουν» με άλλο μάτι τα 15 χιλιόμετρα της όδευσης των Τεναγών.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ και την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ.