SoSEDEE: Μια νέα προοπτική για την απασχόληση σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Με ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερομένων κοινωνικών ομάδων καθώς και εκπροσώπων Τύπου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στην Καβάλα, η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του Έργου «Support of Social Enterprises Development and Enhancement of Employment / SoSEDEE» του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Greece Bulgaria 2014-2020.

Το Έργο αποτελεί συνεργασία του Δήμου Gotse Delchev στη Βουλγαρία, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και διαμένουν στη διασυνοριακή περιοχή του Προγράμματος.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος συμμετέχουν στο Έργο

Ξεκινώντας τις εργασίες της Συνάντησης η Σταυρούλα Μαλκοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός από τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τόνισε: «Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος συμμετέχουν στο Έργο SOSEDEE σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις ευπαθείς ομάδες στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τους νεαρούς ενήλικες, παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα Παιδικά Χωριά SOS. Στόχος μας είναι, οι νέοι άνθρωποι που θα εκπαιδευτούν μέσω του προγράμματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας να αποκτήσουν μια επιπλέον κατάρτιση και μία νέα επαγγελματική προοπτική».

Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά  του ο Γεώργιος Θερίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, δήλωσε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας το εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που έχουμε αναπτύξει προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Παρέχει με απλό και κατανοητό τρόπο τις πλέον σύγχρονες γνώσεις, με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων ικανοτήτων για την αποτελεσματικότερη διοίκηση κοινωνικών επιχειρήσεων. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση ή να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας μεγιστοποιώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεών τους σύμφωνα με τις σύγχρονες προκλήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αποτυχίας του εγχειρήματός τους».

Case study Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Στη Συνάντηση συμμετείχε με παρέμβασή του ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Ιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης HUMANE και επίτιμος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης  παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο case study Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. «Το όραμά μας είναι να αποδείξουμε ότι τα ΑμεΑ όχι μόνο μπορούν να εργαστούν, αλλά μπορούν να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν. Τα πολυβραβευμένα ‘’reaction’’ είναι ένα χαρακτηριστικό και καινοτόμο προϊόν ενδυνάμωσης ΑμεΑ, το οποίο ανατρέπει τα στερεότυπα συνδυάζοντας το design, τη φροντίδα και τις νέες τεχνολογίες. Είμαστε πολύ υπερήφανοι επειδή μπορούμε να γινόμαστε οι ίδιοι εργοδότες σε συνασθενείς μας, να παραμένουμε παραγωγικοί και να μην εγκλωβιζόμαστε σπίτι προκειμένου να μην χάσουμε το επίδομα αναπηρίας. Με ορατή ή μη αναπηρία, αναδεικνύουμε καθημερινά τις ‘’απεριόριστες’’ ικανότητές μας!

E-learnig, βιωματική εκπαίδευση και βιντεοδιαλέξεις

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα έχει συνολική διάρκεια 5 εβδομάδων: 4 εβδομάδες e-learning & 1 εβδομάδα βιωματικής εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει δύο κύκλους εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2018 και την Άνοιξη του 2019 με 22 βιντεοδιαλέξεις, υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, δημιουργικές συζητήσεις, επιχειρηματικά παιχνίδια, μελέτες περίπτωσης και εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων. Βασικό κριτήριο είναι οι συμμετέχοντες να προέρχονται από τη διασυνοριακή περιοχή (Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μπλαγκόεβγκραντ, Σμόλυαν, Καρτάλι και Χάσκοβo) του ΠΣ Interreg V-A Greece Bulgaria 2014 – 2020. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων πρώτου κύκλου εκπαίδευσης: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Αιτήσεις συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: τηλ. 2510 211063 και 2510 211064 και στο e-mail: [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ.