Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ γίνεται και επίσημα Πανεπιστήμιο!

Διαβάστε τις σχολές οι οποίες θα λειτουργήσουν στην Καβάλα-Στις 20 Νοεμβρίου η επισημοποίηση της συμφωνίας για το «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας» στη Θεσσαλονίκη-Πιθανή επίσκεψη Τσίπρα στις 23/11 στην Καβάλα

Για το πρώτο στάδιο που έχει ολοκληρωθεί με την συμφωνία που έγινε για την δημιουργία ενός διεθνούς πανεπιστημίου από το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας. Ο ίδιος αναλύει όλα τα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν με την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ ΑΜ-Θ σε Καβάλα και Δράμα, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση σε εξοπλισμό και υποδομές του ιδρύματος.




Όλα τα τμήματα και οι αλλαγές στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος: «Στις 20 Νοεμβρίου θα είμαστε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης,  όπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου θα ανακοινώσει επίσημα την συγχώνευση και στην συνέχεια θα πάμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση. Η Καβάλα θα έχει οκτώ τμήματα θετικών επιστημών, Φυσικό, Χημικό, Γεωλογικό και Πληροφορικής, άλλα δύο τμήματα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης, καθώς και άλλα δύο τμήματα Μηχανικών Πετρελαίου και τον Μάρτιο θα μπούμε και στο Μηχανογραφικό Δελτίο  και θα πάρουμε διδακτέους από τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα προστεθούν και άλλα δύο τμήματα, Μαθηματικών και Φιλοσοφίας εκτός μηχανογραφικού. Θα είναι λοιπόν αγγλόφωνα τμήματα με δίδακτρα, για φοιτητές και του εξωτερικού και λίγους Έλληνες οι οποίοι θα φοιτούν δωρεάν. Θα δημιουργηθούν ακόμη δύο τμήματα στην Δράμα, Δασολογίας και Τεχνικών Περιβάλλοντος  και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας το δεύτερο. Η δε Νοσηλευτική πηγαίνει στο τμήμα της Ιατρικής. Το πανεπιστήμιο αυτό θα ονομάζεται Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Δεν θέλουμε να αλλάξει, γιατί θέλουμε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του και να έχει το δικαίωμα να κάνει μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως και προπτυχιακά. Μάλιστα το τμήμα των Πετρελαίων θα διαρκεί πέντε χρόνια».

Η αναβάθμιση σε εξοπλισμό και υποδομές

Στην συνέχεια ο κ. Μπαντέκας υπογράμμισε πως: «Ήταν ένα όνειρο της Καβάλας αυτό να αποκτήσει πανεπιστήμιο με πάρα πολλά τμήματα και μπορεί να υποστηριχτεί, γιατί και υποδομές υπάρχουν και εξοπλισμός, αφού είχαμε πάρει 11 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για να τον φτιάξουμε και τώρα υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα εξοπλισμού άλλων 10 εκατομμυρίων. Είναι στο αέρα ένα πρόγραμμα που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων 2 εκ. ευρώ, για να αναβαθμιστεί ενεργειακά και η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ που θα γίνει κυριολεκτικά ένα κόσμημα. Ήδη έχουμε πάρει την έγκριση για την μελέτη αποκατάστασης του ιδρύματος για την περιμετρική του, που παραμένει πολλά χρόνια. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το φτιάξουμε, γιατί η εταιρία που το είχε αναλάβει, κήρυξε πτώχευση και νομικά δεν μπορούσαμε να κινηθούμε. Τώρα όλα αυτά τελείωσαν και έχουμε έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο να κάνουμε την αποκατάσταση σύντομα. Πιθανά στις 23 του μηνός να έρθει ο Πρωθυπουργός στην Καβάλα για να ανακοινώσει ότι  το ΤΕΙ της πόλης μας θα είναι πλέον «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας».