Εθελοντική αιμοδοσία: Εξορμήσεις γεμάτες από «Αγάπη» και εκατοντάδες συμμετοχές

Αναλυτικός απολογισμός δράσης σε αριθμούς: Εαρινές Αιμοδοσίες Αγάπης 2022 του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης στη μνήμη του Απόστολου Λέφα

Σε απολογισμό δράσεων προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης «Η Αγάπη» σχετικά με τις Εαρινές Αιμοδοσίες Αγάπης 2022 στη μνήμη του Απόστολου Λέφα.

Αναλυτικά ο απολογισμός δράσεων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης «Η Αγάπη» απευθύνει τις θερμότατες ευχαριστίες του σε όλους όσοι βοήθησαν και έφεραν σε πέρας τις Εαρινές Αιμοδοσίες Αγάπης 2022 εις μνήμη Απόστολου Λέφα.

Σε συνδιοργάνωση με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και Ν. Καβάλας, τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ και τους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου και Νέστου, προσπαθήσαμε να συλλέξουμε για ακόμη μια φορά αρκετές μονάδες αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης και της επαρχίας Νέστου, προκειμένου με τη δράση μας αυτή να ενισχυθούν και ανακουφιστούν κυρίως οι ανάγκες μετάγγισης των παιδιών ηλικίας από λίγων ημερών έως 14 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα (ανάμεσά τους και κάποια ξανθιωτάκια) που «φιλοξενούνται» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» της Αθήνας, με την ενδεχόμενη φέτος φιλοξενία και παιδιών με ανίατα νοσήματα από την εμπόλεμη Ουκρανία που θα φιλοξενηθούν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους διευθυντές όλων των Λυκείων της πόλης της Ξάνθης (Γενικά Ενιαία Λύκεια όπως το 1ο, 2ο 3ο και 4ο, το Μειονοτικό Λύκειο Ξάνθης, το Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης και τα Επαγγελματικά Λύκεια όπως το Πρότυπο ΕΠΑΛ και το 2ο ΕΠΑΛ) αλλά και τη διευθύντρια και τους καθηγητές του ΕΠΑΛ Χρυσουπόλεως για τη συμπαράστασή τους και για την ενεργό συμμετοχή τους. Ειδικές ευχαριστίες απευθύνουμε και πάλι στους μαθητές κυρίως της τρίτης τάξης των Λυκείων και τους καθηγητές της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης αλλά και του Δήμου Νέστου γιατί «έδωσαν» για μια ακόμη φορά εξετάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ζωής και εθελοντισμού και πέρασαν με άριστα! Ιδίως μετά από την προηγηθείσα αναγκαστική ανάπαυλα δύο ετών λόγω Covid-19.

Το τονίζουμε κάθε φορά ότι για μας τους οργανωμένους εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης που έχουμε συμπληρώσει 47 έτη «προσφοράς» (1975-2022), αποτελεί άγγιγμα ψυχής η επαφή μας με τους νέους της περιοχής μας, οι οποίοι κατά τη μεγάλη πλειοψηφία τους συμμετέχουν με περισσή χαρά σε οποιαδήποτε εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνουμε είτε μέσα στα σχολικά τους συγκροτήματα μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους είτε έξω όπως το εγχείρημα του τελευταίου έτους, δηλαδή της χρησιμοποίησης του Αθλητικού Κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης».

«Η Εκπαίδευση προσφέρει το αίμα της»: Οι μαθητές μαθαίνουν από νεαρή ηλικία να προσφέρουν στην αγνότερη μορφή εθελοντισμού που υπάρχει και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό με την αρωγή όλων μας ώστε να δημιουργηθούν υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι αυριανοί πολίτες αλλά και αυριανοί τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.

Σε συνεργασία κυρίως με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» των Αθηνών, αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και της Καβάλας από τις 23 Μαρτίου έως και τις 1 Απριλίου 2022.

Τις ευχαριστίες μας στα ΜΜΕ για τη συνεχή ενημέρωση και παρότρυνση των συμπολιτών μας να συμμετέχουν στις δράσεις της «αγάπης».

Τις ευχαριστίες μας για ακόμη μια φορά στον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Μπεκήρογλου Σουά για την παραχώρηση του κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης» προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αιμοδοσίες της νεολαίας μας αλλά και όλο το προσωπικό του Κέντρου για τις διάφορες παραχωρήσεις και διευκολύνσεις.

Τις ευχαριστίες μας στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής που κατευθύνανε τα μέλη τους στις κατά τόπους αιμοδοσίες και κάθε φορά δίνουν δυναμικότερο «παρών» όπως και στον Σύλλογο Θρησκευτικών Λειτουργών Τεμένων Ν. Ξάνθης για την παρότρυνση και τον συντονισμό των μελών του να αιμοδοτήσουν.

Τις ευχαριστίες μας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνο Μπαντίκο όπως και στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Ξάνθης και Καβάλας.

Τις ευχαριστίες μας στη διοίκηση και τους συνεργάτες τους του Δήμου Νέστου για την παραχώρηση της αίθουσας του ΚΑΠΗ του Δήμου Νέστου αλλά και για την άψογη φιλοξενίας τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην πρόεδρο της «Ευνεστία», Μαρία Γατούλα και στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνο Χιώτη.

Τις ευχαριστίες μας στον Δήμο Ξάνθης για τη διάθεση 600 t-shirts για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, όπως και στους Δήμους Τοπείρου και Αβδήρων για τη διάθεση υλικών για την εξυπηρέτηση των εθελοντών αιμοδοτών μας.

Τις ευχαριστίες μας στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, όπως και στο Γηροκομείο Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» για την εξυπηρέτηση-δανεισμό της δράσης με υλικά.

Τις ευχαριστίες μας στις Σχολικές Εφορείες των Μειονοτικών Σχολείων Γλαύκης, Κενταύρου, Κεντητής και Εχίνου για την παραχώρηση των αιθουσών τους.

Τις ευχαριστίες μας στους χορηγούς, αρωγούς και συμπαραστάτες μας τις εταιρίες, ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ «βιομηχανία λειαντικών ειδών», Φανή Δερμετζοπούλου «the bicycle shop», Δ. Γραβουνιώτης-Ι. Σκαρλατίδου Ο.Ε. «βρεφικά είδη ΛΗΤΩ» και Ν. Φραντζίδης-Δ. Τερζίδης ΙΚΕ «κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ξάνθης».

Συνολικά προσήλθαν στις εθελοντικές εξορμήσεις 935 συνάνθρωποί μας στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι και κατάφεραν τελικά να προσφέρουν το αίμα τους οι 789.

Το να ζητάς είναι ανθρώπινο…το να προσφέρεις είναι θειικό…

Τα στατιστικά στοιχεία για τα μέλη της «Αγάπης»

  • σε σύνολο 789 εθελοντών οι 546 ήταν άντρες και οι 243 γυναίκες
  • oι νέοι άνθρωποι από 17 έως 25 ετών ήταν συνολικά 337 -ποσοστό 42,71% επί συνόλου
  • Αιμοδότες από 26 έως 35 ήταν συνολικά 109 -ποσοστό 12,81% επί συνόλου
  • Αιμοδότες από 36 έως 50 ήταν συνολικά 218 -ποσοστό 27,63% επί συνόλου
  • Αιμοδότες από 51 έως 65 ήταν συνολικά 125 -ποσοστό 15,84% επί συνόλου
  • προστέθηκαν στην οικογένεια της «αγάπης» 329 νέα μέλη (ποσοστό 41,70% επί συνόλου)