«Έφυγε» από τη ζωή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ. Πρόσφατα είχε τιμηθεί από τον Δήμο Καβάλας

Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε γνωστοποιήσει πως ο Δήμαρχος αντιμετώπιζε κάποιο «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού»

Σε ηλικία 69 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε γνωστοποιήσει πως ο Δήμαρχος αντιμετώπιζε κάποιο «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού» και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τον Απρίλιο του 2022 ο Μωυσής Ελισάφ είχε τιμηθεί στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, καθώς οι γονείς ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος και κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Ο ίδιος είχε ευχαριστήσει θερμά τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη «για την τιμητική εκδήλωση που διοργανώσατε άψογα προς τιμήν μου. Ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των συμπολιτών μου και της κοινωνίας γενικότερα» [διαβάστε εδώ και εδώ].

Η εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας, το γραφείο Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Σωματείο «Διάλογος των Νέων Καβάλας» με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των 1.484 Εβραίων της Καβάλας.

Ποιος ήταν ο Μωυσής Ελισάφ

Πολιτικός, πανεπιστημιακός και γιατρός, ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς.

Ο Μωυσής Ελισάφ διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας.

Μέχρι τον θάνατό του ήταν ενεργό μέλος 27 επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε επανειλημμένα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, όπου παραμένει μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Επιπροσθέτως, διετέλεσε διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής διοικητής ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοικητική του πορεία, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο. Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Η ρωμανιώτικη εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, χάνει ένα εξέχον μέλος της, που επί σειρά ετών ήταν πρόεδρός της, αναδεικνύοντας την ιστορική της διαδρομή στα πέρατα του κόσμου. Ο Μωυσής Ελισάφ έγινε ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος, με την εκλογή του να αποτελεί αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων. Ήταν επίσης μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ [Πηγή: tovima.gr].