Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού: Η Καπναποθήκη Πικιόλι στην οδό Φιλίππου εκπέμπει SOS

Επιστολή στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ με αίτημα τη συνεργασία για τη διάσωση και αξιοποίηση της

Επιστολή στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ απέστειλε το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Καπναποθήκη Πικιόλι στην οδό Φιλίππου στην Καβάλας, όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παραβίασης της πόρτας και υποψίες κλοπής. Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Γιάννη Βύζικα και τη Γενική Γραμματέα του Μαρία Μαντζουράνη ζητείται η συνεργασίας με την εν λόγω υπηρεσία, όπως και όλων των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο όχι μόνο τη διάσωσή και ανάδειξη αλλά και την αξιοποίηση της προς όφελος της οικονομίας των πρώην πόλεων και περιφερειών του καπνού.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Εδώ και μέρες (τουλάχιστον από  την Δευτέρα 22/1/2024) η πόρτα της καπναποθήκης Πικιόλι που βρίσκεται στα σκαλάκια της οδού Φιλίππου στην πόλη της Καβάλας παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα παραβίασης όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες  φωτογραφίες.

Δεν γνωρίζουμε αν την σιδερένια αυτή εξώπορτα έπεσε μετά από πιθανή παραβίαση ή εξαιτίας πλημμελούς αποκατάστασής της.

Επιπλέον σας γνωστοποιούμε ότι στις 12/12/2022 είχαμε ήδη καταγγείλει δημόσια  στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) την επιχειρούμενη λεηλασία της εν λόγω καπναποθήκης, όπως φαίνεται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.

Σημειώνουμε δε ότι η εν λόγω καπναποθήκη (πρώην ιδιοκτησίας Στανισλάβ Πεκιόλι) σήμερα ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι πέραν ενδεχόμενης κλοπής και απώλειας χαρακτηριστικού και μοναδικού στοιχείου της όψης της καπναποθήκης (μάρμαρα κάσας εξώθυρας, φωτο 2), τίθεται και σοβαρό ζήτημα ασφάλειας όχι μόνο της ίδιας καπναποθήκης αλλά και της γύρω περιοχής.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας  και την λήψη μέτρων για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ιστορία του καπνού και η διαφύλαξη της βιομηχανικής του κληρονομιάς είναι καταστατικές υποχρεώσεις του ΙΚΚΙΚ και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα αυτόν, προκειμένου να διασωθεί ένα σπουδαίο τμήμα της ταυτότητας της Καβάλας ως “Μέκκας του Καπνού” και “πόλης της προσφυγιάς και των κοινωνικών κινημάτων”.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε τη συνεργασίας σας όπως και όλων των εμπλεκομένων φορέων  με στόχο όχι μόνο τη διάσωσή και ανάδειξη αλλά και την αξιοποίηση της προς όφελος της οικονομίας των πρώην πόλεων και περιφερειών του καπνού».