Στα «κάγκελα» οι Ασφαλιστές της Καβάλας για τους εκβιασμούς των τραπεζών

Καταγγελίες από την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ΠΕ Καβάλας για άσκηση πίεσης προς δανειολήπτες για υποχρεωτική ασφάλιση στην τράπεζα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2016 από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Καβάλας ο πρόεδρος κι ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Γιάννης Χάιδος και Δημήτρης Πιπεργιάς αντίστοιχα, παρουσία του προέδρου της ΟΕΒΕΚ Γιάννη Παναγιωτίδη, με θέμα την «Στάση Διαμαρτυρίας κατά των τραπεζών για παραβατικές πρακτικές στην προώθηση Ασφαλιστικών Προϊόντων και Υπηρεσιών έναντι των καταναλωτών και αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι της Επαγγελματικής Τάξεως των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών». Τα μέλη της Ένωσης ανακοίνωσαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καβάλα (επί της οδού Ίωνος Δραγούμη) και έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς (επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου) την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, με αφορμή την απαίτηση των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες και στους επαγγελματίες για υποχρεωτική υποβολή ασφαλιστήριων συμβολαίων που αφορούν δάνεια αγοράς κατοικίας ή επαγγελματικά, ώστε να προχωρήσει το σχετικό αίτημά τους. Κατά τη διαμαρτυρία θα διανεμηθούν περισσότερα από 2.000 έντυπα προς τους πολίτες-πελάτες των εν λόγω τραπεζών, με σκοπό να ενημερωθούν για τα δικαιώματα που έχουν όσον αφορά τις δοσοληψίες τους για ασφαλιστικά προϊόντα με τις τράπεζες και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν αναφορικά με ό, τι αθέμιτο και παραβατικό προτείνουν τα τραπεζικά στελέχη. Συν τοις άλλοις, από τα εν λόγω φυλλάδια θα μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι δανειολήπτες, αν εμπιστευτούν για την ασφάλισή τους στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και όχι τις τράπεζες ή το διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Γιάννης Χάιδος

Ο κ. Χάιδος πληροφόρησε, επίσης, ότι «οι τράπεζες ζητούν να γίνουν αυτά τα συμβόλαια υποχρεωτικά», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να καταγγείλουμε αυτές τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούν τα τραπεζικά στελέχη στην προώθηση των ασφαλιστήριων προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τον ευτελισμό του θεσμού και την άμεση επίπτωση έναντι της επαγγελματικής τάξης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών». Παράλληλα, τόνισε ότι «η πρακτική της εκάστοτε τράπεζας που παροτρύνει τους πελάτες να επιλέξουν, για παράδειγμα, το συνεργαζόμενο με την τράπεζα διαμεσολαβητή ή τη συνεργαζόμενη ασφαλιστική εταιρεία για την ασφάλιση του περιουσιακού του στοιχείου, για το οποίο αιτούνται δάνειο ή για την απόκτηση άλλου τραπεζικού προϊόντος όπως μπλοκ επιταγών ή χορήγηση επαγγελματικών δανείων εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του πελάτη για το δάνειο, είτε την άγνοια του, είναι σαφώς παράνομη και υπερβαίνει κάθε έννοια δεοντολογίας και εταιρικής ευθύνης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά κόρον, με τους τραπεζικούς υπαλλήλους να ασκούν μεγάλη ψυχολογική πίεση προς τους πελάτες – δανειολήπτες, προκειμένου να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την τράπεζα, αν θέλουν να γίνει δεκτό το αίτημά τους για δάνειο. «Το σωματείο μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια δέκτης σωρείας καταγγελιών, αλλά και παραπόνων για της ασυνήθεις πρακτικές προώθησης ασφαλιστήριων συμβολαίων από τραπεζικά ιδρύματα σε δανειολήπτες. Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση και ένταση ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, αν συνεχιστεί και η εν λόγω τακτική των τραπεζών.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Δημήτρης Πιπεργιάς

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Πιπεργιάς, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς είμαστε πάντα με τον πελάτη και το συμφέρον του, εξ ου και η στάση μας για το συγκεκριμένο θέμα», τονίζοντας μάλιστα ότι οι ασφαλιστές έχουν έρθει σε κόντρα ακόμα και με τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται, αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν γίνεται προς όφελος των ασφαλιζομένων.