O John Paul Dejoria μιλάει με πάθος για την μοναδικότητα των προϊόντων της Paul Mitchell από το πάνελ που είχε στηθεί σε μία αίθουσα του ξενοδοχείου King George στην πλατεία Συντάγματος. Η συνέντευξη Τύπου θα διακοπεί για λίγο καθώς μια ομάδα από ηλικιωμένους επαρχιώτες, που όλα δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον κόσμο της κομμωτικής, θα εισβάλλουν στην αίθουσα και θα πιάσουν θέση στις πίσω σειρές.
«Είναι οι συγγενείς μου από την Καβάλα. Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι που έκαναν ένα τόσο μακρινό ταξίδι για να με δουν αυτές τις 2 μέρες που θα είμαι στην Αθήνα», απάντησε ο ίδιος, που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να έρθει στην πατρίδα της μητέρας του και να παραβρεθεί στα βραβεία κομμωτικής αλλά και να εμψυχώσει και να καθοδηγήσει νέους επιχειρηματίες που χωρίς πόρους θέλουν για να ζήσουν το όνειρό τους, όπως αναφέρει το news247.gr. Ο ίδιος το ξέρει καλά μιας και έμεινε δύο φορές άστεγος πριν χτίσει τις αυτοκρατορίες του.
Το Forbes τον συμπεριλαμβάνει στην λίστα με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη με την περιουσία του να υπολογίζεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 3,1 δισ. δολάρια ενώ η Paul Mitchell (σ.σ. στην οποία είναι κύριος μέτοχος) η μεγαλύτερη εταιρεία στον πλανήτη με προϊόντα που χρησιμοποιούνται και διατίθενται αποκλειστικά από κομμωτήρια εκτιμάται ότι τζιράρει ετησίως 1 δισ. δολάρια, τη στιγμή που έχει στήσει και δεύτερη αυτοκρατορία με την τεκίλα Patron η οποία πραγματοποιεί περισσότερες πωλήσεις από ό,τι η εταιρεία με τα προϊόντα κομμωτικής.
Από πλανόδιος πωλητής, μεγιστάνας
Γεννημένος πριν από 73 χρόνια στο Λος Άντζελες, δευτερότοκος γιος ενός Ιταλού-που δεν γνώρισε ιδιαίτερα καθώς έφυγε όταν ήταν δύο χρονών-και της μετανάστριας από την Καβάλα Μαγδαληνής Κοντούδη αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά από μικρή ηλικία. Η πρώτη του δουλειά στα 9, πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες πόρτα πόρτα, στα 10 σηκώνονταν από τις 4 να μοιράσει εφημερίδες και μετά να πάει σχολείο.
Αργότερα εγκυκλοπαίδειες και αυτές πόρτα πόρτα. Όπως θα αναφέρει ο ίδιος σε μία συνέντευξη ήταν πολύ δύσκολη δουλειά, «έβλεπες να σου κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα 30-40 φορές μέχρι να δεις κάποιον να δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον και να σου μιλήσει».
Η πρώτη φορά που έμεινε άστεγος ο John Paul DeJoria ήταν σε ηλικία 22 ετών, όταν η γυναίκα του τον χώρισε, πήρε όλα τα λεφτά τους, αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι άλλο μητέρα και του άφησε τον γιο τους. Τότε για μεγάλο διάστημα μάζευε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών για 2 σεντ τα μικρά και 5 τα μεγάλα. Η δεύτερη ξεκίνησε την Paul Mitchell με τον ομώνυμο συνεργάτη του. Ένα εκατομμύριο δολάρια που περίμενε από ένα χρηματοδότη δεν ήρθαν ποτέ και αυτός αναγκάστηκε να κοιμάται για δύο εβδομάδες στο αυτοκίνητο καθώς δεν είχε να πληρώσει ούτε για το σπίτι που έμενε.
Με 350 δολάρια που πήρε από την μητέρα του και άλλα τόσα που έβαλε ο Paul Mitchell ξεκίνησαν to 1980 με δειλά βήματα την εταιρεία του δίνοντας την υπόσχεση στους κομμωτές που τους εμπιστεύονταν και έβαζαν τα τρία προϊόντα τους (shampoo One, shampoo Two, The Conditioner) στα κομμωτήρια τους ότι δεν θα το ξεχάσουν ποτέ και δε θα τους προδώσουν εμπορευόμενοι τα προϊόντα τους από τα σούπερ μάρκετ. Υπόσχεση θα πάρει μαζί στον τάφο του ο John Paul DeJoria καθώς έχει υπογράψει μία νομική δεσμευτική σύμβαση με την οποία τα-100 και πλέον σήμερα-προϊόντα της εταιρείας θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά από κομμωτές για τα επόμενα 360 χρόνια!
Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει καν e-mail και δεν χρησιμοποιεί υπολογιστές…
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε στο entrepreneur.com εδώ.