Μαθήματα επιτυχίας από έναν άστεγο με καταγωγή από την Καβάλα που έγινε δισεκατομμυριούχος

«Όταν σου κλείσουν 10 πόρτες στη μούρη, πήγαινε στην πόρτα με το νούμερο 11»: Ο John Paul Dejoria δίνει 4 βιωματικές συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας να φτάσει στην επιτυχία, ανάλογα με τους στόχους που θέτει

Το Forbes τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη με την περιουσία του να υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. δολάρια, ενώ η Paul Mitchell (σ.σ. στην οποία είναι κύριος μέτοχος) η μεγαλύτερη εταιρεία στον πλανήτη με προϊόντα που χρησιμοποιούνται και διατίθενται αποκλειστικά από κομμωτήρια εκτιμάται ότι τζιράρει ετησίως 1 δισ. δολάρια (ξεκίνησε το 1980 με 350 δολάρια που πήρε από την μητέρα του και άλλα τόσα που έβαλε ο Paul Mitchell) τη στιγμή που έχει στήσει και δεύτερη αυτοκρατορία με την τεκίλα Patron η οποία πραγματοποιεί περισσότερες πωλήσεις από ό,τι η εταιρεία με τα προϊόντα κομμωτικής.

Ο λόγος για τον John Paul Dejoria, δευτερότοκο γιο ενός Ιταλού -που δεν γνώρισε ιδιαίτερα, καθώς έφυγε όταν ήταν δύο χρονών- και της μετανάστριας από την Καβάλα Μαγδαληνής Κοντούδη ο οποίος αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά από μικρή ηλικία. Η πρώτη του δουλειά στα 9, πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες πόρτα πόρτα, στα 10 σηκώνονταν από τις 4 να μοιράσει εφημερίδες και μετά να πάει σχολείο και αργότερα εγκυκλοπαίδειες και αυτές πόρτα πόρτα.

Η πρώτη φορά που έμεινε άστεγος ο John Paul DeJoria ήταν σε ηλικία 22 ετών, όταν η γυναίκα του τον χώρισε, πήρε όλα τα λεφτά τους, αποφάσισε ότι δε θέλει να είναι άλλο μητέρα και του άφησε τον γιο τους. Τότε για μεγάλο διάστημα μάζευε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών για 2 σεντ τα μικρά και 5 τα μεγάλα.

Η δεύτερη όταν ξεκίνησε την Paul Mitchell με τον ομώνυμο συνεργάτη του. Ένα εκατομμύριο δολάρια που περίμενε από ένα χρηματοδότη δεν ήρθαν ποτέ και αυτός αναγκάστηκε να κοιμάται για δύο εβδομάδες στο αυτοκίνητο, καθώς δεν είχε να πληρώσει ούτε για το σπίτι που έμενε.

Πλέον αναμφισβήτητα είναι το ζωντανό παράδειγμα της απόλυτης επιτυχίας ξεκινώντας από το μηδέν και μέσα από τα βιώματά του, δίνει 4 συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας να φτάσει στην επιτυχία, ανάλογα με τους στόχους που θέτει.

  1. Εξοικειωθείτε με την απόρριψη
    Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόρριψη. Όποια επιχείρηση ξεκινήσετε να είστε έτοιμοι γι’ αυτήν. Η διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και αποτυχημένων ανθρώπων είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν όλα όσα δε θέλουν να κάνουν οι αποτυχημένοι. Όταν σου κλείσουν 10 πόρτες στη μούρη, πήγαινε στην πόρτα με το νούμερο 11.
  2. Μην αφήνετα το παρελθόν να σας κρατάει πίσω
    Το να αφήστε τα λάθη, το υπόβαθρο και τις αντιξοότητες να σας πλήξουν, θα περιορίσει τις μελλοντικές σας δυνατότητες. Όταν είναι πεσμένοι, οι περισσότεροι σκέφτονται το παρελθόν και τι τους οδήγησε εκεί. Αυτό δεν μπορεί να σας οδηγήσει πουθενά. Σκεφτείτε ποιο είναι το επόμενο βήμα σας. Μη μένετε στο παρελθόν, προχωρήστε μπροστά.
  3. Δε θα υπάρξει ποτέ «κατάλληλη στιγμή»
    Ξεκίνησε την πρώτη του εταιρία το 1980 σε ένα από τα χειρότερα οικονομικά περιβάλλοντα. Ο πληθωρισμός ήταν στο υψηλότερο σημείο και ο ίδιος άστεγος. Ωστόσο ο ίδιος και ο συνεργάτης του αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους με δανεικά 700 δολάρια και έναν τηλεφωνητή. Το δε εμβληματικό λογότυπο της εταιρίας ήταν ασπρόμαυρο, γιατί δεν άντεχαν οικονομικά να το κάνουν έγχρωμο. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει «κατάλληλη στιγμή» για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση.
  4. Κάντε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο καλύτερα γίνεται
    Αν εργαστείτε σκληρά και φτιάξετε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία κορυφαίας κατηγορίας το οποίο θέλουν οι άνθρωποι, τότε έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε τον κάθε πελάτη μακροπρόθεσμα. Κοίτα να φτιάξεις ένα καλό προϊόν και όχι να βγάλεις λεφτά μέσα σε μια νύχτα.

*Πηγή: itspossible.gr