«Θέλω να παράγω, να πληρώνομαι και να ευημερώ. Δεν θέλω βοηθήματα, ούτε επιδόματα»!

Δεκάδες οργισμένοι αγρότες του Δήμου Παγγαίου βρέθηκαν έξω από το Διοικητήριο της Καβάλας διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις τους

Αγανακτισμένοι και οργισμένοι από τις κυβερνητικές υποσχέσεις που είτε μένουν κενό γράμμα είτε καθυστερεί πολύ η υλοποίηση τους ήταν οι δεκάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης (8/2) έξω από το Διοικητήριο Καβάλας. Η συγκέντρωση τους έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης και έπειτα με πορεία κατέληξαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, παραδίδοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. Ο Αλέξης Πολίτης ήταν άλλωστε ένας εξ αυτών που δέχθηκαν την μήνη των αγροτών όπως και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου που βρέθηκε στο σημείο και επιχείρησε να μιλήσει στους οργισμένους αγρότες. Στα κύρια αιτήματα τους είναι η αποπληρωμή των αποζημιώσεων για την χαλαζόπτωση του Ιουνίου, τα de minimis, αλλά και άλλες ενισχύσεις που εκκρεμούν.

«Κουραστήκαμε να δίνουμε ξανά και ξανά τα ίδια έγγραφα»

«Κουραστήκαμε να δίνουμε ξανά και ξανά τα ίδια έγγραφα, θέλουμε λύσεις, να σκύψουν επάνω από τα προβλήματα του κλάδου. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δοθούν λύσεις σοβαρές, όχι επιδόματα και εξτρά. Θέλω να παράγω να πληρώνομαι και να ευημερώ, ούτε βοηθήματα ούτε τίποτα. Πουλάμε χαμηλότερα του κόστους, τέρμα φτάνει πια, δεν μπορούμε άλλο. Όλοι είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που ξεκινάνε οι κινητοποιήσεις, τόσες μέρες ήμασταν πάνω στις πλατείες, μαζεύαμε τον κόσμο και από σήμερα ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο. Αυτό να το καταλάβουν όλοι, έχει φτάσει ο κόσμος στο αμήν, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο, τα λέμε κάθε μέρα και έχουμε γίνει κουραστικοί» ανέφερε σχετικά ένας σταφυλοπαραγωγός.

Τα αιτήματα των αγροτών

Εξηγώντας τα αιτήματα των αγροτών ένας συνάδελφος του ανέφερε: «Ένα από τα κοινά αιτήματα που υπάρχει πανελλαδικά είναι το κόστος παραγωγής όσον αφορά την ενέργεια και τα καύσιμα, συν κάποια που έχουμε εμείς σαν περιοχή εδώ που είναι ειδικά αιτήματα για την περιοχή μας για τους σταφυλοπαραγωγούς και για αυτούς που χτυπήθηκαν από την καταστροφή. Το πρώτο είναι η άμεση εξόφληση των υπολοίπων πορισμάτων του ΕΛΓΑ από τα χωριά που δεν έχουν γίνει οι πληρωμές ακόμη. Το δεύτερο είναι να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για το περιβόητο 20% που μας το τάξανε στις 25 Ιουνίου στη μεγάλη χαλαζόπτωση που έγινε. Μας είπαν θα ψηφιστεί σε 10 μέρες αλλά έχει μέσα θα… ψηφιστεί. Ένα το τρίτο είναι να μας διευκρινίσουν επιτέλους για αυτά τα περιβόητα ντεμίνιμις του 2020-2021 ποιες ποικιλίες σταφυλιών θα είναι μέσα, λόγω κόβιντ είναι αυτό που λέμε, ποιες ποικιλίες είναι μέσα πόσα λεφτά είναι ανά στρέμμα και αν το ποσό που μας είπαν προχθές στην Αθήνα είναι για ένα χρόνο ή για δύο. Γιατί προχθές δεν ξέρανε να μας το πουν στην Αθήνα».

«Πρέπει να δουν το θέμα των αδιάθετων σταφυλιών του 2022, που σε άλλους νομούς, σε άλλες ποικιλίες, σε μήλα, σε δενδρώδης καλλιέργειες που είχανε την ίδια χρονική συγκομιδή, έχουν πάρει ήδη για το ουκρανικό άλλες 300 άλλες 400 ευρώ το στρέμμα και εμείς δεν πήραμε ακόμη το 2021. Πρέπει να δούμε και για το Ουκρανικό του 2022 τι γίνεται. Πρέπει να γίνει ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τη θεομηνία από το Ταμείο Αρωγής και Φυσικών Καταστροφών, και αυτό έχει λεχθεί από κυβερνητικούς και ακόμη δε ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό. Η ένταξη των κατεστραμμένων κτημάτων από την χαλαζόπτωση στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, τα κτήματα που χτυπηθήκανε το καλοκαίρι δεν θα δώσουν παραγωγή για τρία χρόνια. Υπάρχει ένα ζήτημα με το Αντόνοφ που έπεσε στα τενάγη και δεν υπάρχει κάποια απάντηση για αυτό το ζήτημα. Δεν το έχουν δει καν, ότι ερώτηση και αν γίνεται για το Αντόνοφ κανείς δεν ξέρει τίποτα, έχει παραγωγούς που έχουν καταστραφεί οι παραγωγές τους».

Τεράστιο θέμα το κόστος παραγωγής

«Τεράστιο θέμα είναι το κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο, η περίοδος που καλλιεργούσαμε εμείς εδώ στην περιοχή μας είτε τα σταφύλια είτε ελιές, το πετρέλαιο είχε στη μάνικα 2,15 ευρώ και οι εφοπλιστές το παίρνουν αφορολόγητο! Και στη Κύπρο το παίρνουν 60 και 80 λεπτά, παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στη μάνικα, όπως και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τα λιπάσματα και τα φάρμακα φέτος ήταν πάνω από 100% ανεβασμένα και τα προϊόντα μας πήγανε στη λάντζα με 8 λεπτά, με κόστος παραγωγής 60 λεπτά κατά κιλό! Θα τα δουν κάποια στιγμή αυτά, θα δίνουμε μόνο σε άλλες περιφέρειες, η Καβάλα δεν είναι περιφέρεια, είμαστε αγρότες δεύτερης κατηγορίας; Η αδικία πρέπει να σταματήσει».