Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στον δρόμο της εξωστρέφειας: Ημερίδα παρουσία του Κώστα Φραγκογιάννη [φωτογραφίες]

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο LUCY

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων εταιρειών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαίου 2024, στο ξενοδοχείο Lucy, μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας, στην οποία μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, περιελάμβαναν τους ακόλουθους τομείς:

  • Διεθνείς και Εξωστρέφεια
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός και Εξωστρέφεια
  • Στρατηγικές και εργαλεία Εξωστρέφειας
  • Επιχειρήσεις και εξαγωγικός προσανατολισμός

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών, μεταξύ άλλων, περιείχαν στοιχεία για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, τη χαρτογράφηση του Cloud και της τεχνητής νοημοσύνης, την τεχνολογική ωριμότητα των οργανισμών, τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΜμΕ, την καινοτομία και τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς στην εγχώρια και τη διεθνή επιχειρηματικότητα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας, ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να συγχαρώ την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.
Θεωρώ ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν την προσπάθεια ενίσχυσης του εξαγωγικού χαρακτήρα των μικρομεσαίων μονάδων της περιοχής μας, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τους και τη θέση τους στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, προσθέτουν σημαντικά δεδομένα και ιδιαίτερες παραμέτρους στον δημόσιο διάλογο, αναφορικά με το νέο πλαίσιο επιχειρηματικής δράσης που έχει δημιουργηθεί σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας, ειδικά μετά την παρέλευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις ραγδαίες ανακατατάξεις που παρατηρήθηκαν σε πολλούς τομείς του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου.

Η παρουσία του συντοπίτη μας Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, καταδεικνύει πως η βελτίωση του αποτυπώματος του ελληνικού επιχειρείν εκτός των συνόρων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η επάρκεια του κ. Φραγκογιάννη, οι απαραίτητες υποστηρικτικές ενέργειες των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων και η συμβολή των ιδιωτικών εταιρειών, μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι και να προσφέρουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στους εγχώριους επιχειρηματίες.

Το ίδιο κρίσιμη για την πρόσβαση μας στις αγορές του εξωτερικού είναι και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο με τις αυτονόητες τεχνολογικές προσαρμογές, όσο και με τη σταδιακή ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εταιρείες της Καβάλας, όπως φαίνεται και από τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να ενταχθούν μέσα στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και μάλιστα με καινοτόμες ιδέες.

Θα χρειαστούν, βεβαίως, και τη διάθεση περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με καλύτερες προϋποθέσεις τους ανταγωνιστές τους από τις ξένες χώρες.

Έχω την αίσθηση πως η αποκτηθείσα εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και η εφαρμογή ενός επικαιροποιημένου σχεδίου εξωστρέφειας, στη βάση μιας σύγχρονης και συνεχώς εξελισσόμενης πολιτικής, θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση των προκλήσεων που θα εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.

Για τον επίλογο μου, θα χρειαστώ τα λόγια του Αυστριακού γκουρού του management, Πήτερ Ντράκερ: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται 4 διαφορετικούς τύπους ανθρώπων: α) τον άνθρωπο της σκέψης, β) τον άνθρωπο της δράσης, γ) τον κοινωνικό άνθρωπο και δ) τον άνθρωπο της πρώτης γραμμής».
Βλέποντας τη σύνθεση του καταλόγου των ομιλητών της σημερινής ημερίδας, διαπιστώνω ότι δεν λείπει κανείς.

*Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης