Καβαλιώτης στην καταγωγή, μουσικός (τσελίστας), υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά το 2014 και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Μάνος Επιτροπάκης μιλά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Αρχικά, σχολιάζει την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ προβαίνει και σε μια πολιτική πρόβλεψη για το τι θα επέλθει το επόμενο διάστημα ως προαπαιτούμενο για την ελάφρυνση του χρέους, λέγοντας ότι: «Ήταν σημαντική η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, έκανε τις καλύτερες δηλώσεις που θα μπορούσε να κάνει, χωρίς βέβαια να ξεφύγει από το γενικό μοτίβο της θέσης των ΗΠΑ που είναι η θέση του ΔΝΤ, δηλαδή μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους. Η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει με βάση τον οδικό χάρτη που έχουμε υπογράψει με το Eurogroup από τον Μάιο, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα και ίσως μια αόριστη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, εφόσον υπογραφεί αυτό το πρόγραμμα. Το κρίσιμο θέμα είναι ποιό θα είναι το πλεόνασμα μετά το πρόγραμμα που θα μας ζητήσουν να παράγουμε. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων για τη διευθέτηση του προγράμματος. Θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο δεν θα συνοδεύεται από δάνειο, αλλά θα συνοδεύεται από κάποιες διευθετήσεις για το ασφαλιστικό μας και το φορολογικό μας πρόγραμμα, ώστε να ξέρουν οι δανειστές ότι θα μπορούμε να πιάνουμε τα μικρά πλεονάσματα και θα μπορεί η ελληνική οικονομία να αποφορτίσει το μεγάλο της βάρος».
«Με τους χειρισμούς Βαρουφάκη βγάλαμε τα μάτια μας από μόνοι μας»
Σκληρή κριτική εξαπολύει ο Μάνος Επιτροπάκης κατά των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη για τους χειρισμούς τους στη διαπραγμάτευση που στοίχισε σε χρόνο και κόστος μετέπειτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από την αρχή του προγράμματος θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πιο ήπια προσαρμογή. Είπε συγκεκριμένα: «Θα έπρεπε από την αρχή του προγράμματος να έχουμε μια πιο ήπια προσαρμογή, για να μη βιώναμε τόσο έντονα την ύφεση που μας γονάτισε, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας, είναι άλλα 18 κράτη. Το λέει και ο Βενιζέλος και το έλεγε από την αρχή. Ο ελληνικός λαός άντεξε, το 2014 έδειξε σημάδια ανάκαμψης, ακολούθησε η διαπραγμάτευση με τον κ. Βαρουφάκη και στην ουσία βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας , διπλασιάσαμε και το χρόνο και το κόστος για την έξοδο από την κρίση. Όλοι θέλουμε να πετύχουμε τώρα την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι πιστωτές μας σκέφτονται από τη δική τους σκοπιά ότι αν γίνει τώρα, θα χαλαρώσουμε».
«Γιατί δαιμονοποιούμε στην Ελλάδα τις ιδιωτικοποιήσεις»;
Το στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε και τη θέση του για τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άποψης πως ό,τι είναι ιδιωτικό είναι και καλό. «Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν δαιμονοποιηθεί τόσο πολύ; Πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι μια ιδιωτικοποίηση δεν είναι απαραίτητα του διαβόλου πράγμα! Από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα διευκόλυναν την ελάφρυνση του χρέους, φτάσαμε στο απόλυτο ξεπούλημα, περάσαμε στην απέναντι όχθη. Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε το δημόσιο πλούτο και αν αυτό σημαίνει ότι θα τον παραχωρήσουμε για κάποια χρόνια σε έναν ιδιώτη, όπως για τα αεροδρόμια, ο οποίος θα βάλει κεφάλαια και θα τα αναπτύξει, να το κάνουμε. Τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα; Εγώ δεν είμαι της σχολής πώς ό,τι είναι ιδιωτικό είναι και καλό, απλά λέω όχι στις ιδεοληψίες. Να μη νιώθουμε ενοχές για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι μια επιχειρηματική κίνηση του κράτους. Εγώ νομίζω ότι πρέπει το Υπερταμείο να περάσει σε ελληνικά χέρια, δεν είναι δυνατό να παραμένει σε ξένα χέρια».
«Με όχημα την Παιδεία και τον Πολιτισμό να αποκτήσουμε νέα ταυτότητα»
Τέλος , αναφορικά με τον προσανατολισμό που πρέπει κατά την άποψή του να αποκτήσουν η Παιδεία και ο Πολιτισμός, ο κ. Επιτροπάκης υπογραμμίζει πως: «Με την Παιδεία και τον Πολιτισμό αναζητούμε τη νέα ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες για να ξεπεράσουν την νοοτροπία της χρεοκοπίας . Πρέπει να καλλιεργήσουμε εκείνη την αυτοεικόνα ως έθνος και ως πολίτες που θα μας προστατέψει από το πισωγύρισμα στην προηγούμενη νοοτροπία, ώστε να γίνουμε ένα πετυχημένο κράτος στα επόμενα 50 χρόνια. Η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι παράλληλα και πυλώνες της ανάπτυξης. Η επένδυση στην έρευνα, την αριστεία, ένας ανοιχτός πολιτισμός που βλέπει τα σύγχρονα ρεύματα να μπολιάζονται με την παράδοση, πρέπει να αποτελούν τις προτεραιότητές μας».