Άρης Βέρρος: Τα στρατόπεδα δεν είναι το μπαχτσέ-τσιφλίκι κανενός! Απόδοση τώρα στον λαό της Καβάλας!

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών - Αντίθεση σε κάθε ιδιωτικοποίηση των πρώην στρατοπέδων Ασημακοπούλου και Κωτσάλου - Περιβάλλον-Πολιτισμός-Νεολαία το τρίπτυχο που προτάσσει για την ανάπτυξή τους

Επιμένει σε «σκληρή» γραμμή διεκδίκησης των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων Ασημακοπούλου αλλά και Κωτσάλου η δημοτική παράταξη Συμπαράταξη Πολιτών. Ο επικεφαλής Άρης Βέρρος, σε ανακοίνωσή του, τάσσεται κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των στρατοπέδων και της «επέλασης» φιλόδοξων επενδυτών…

Αντίθετα, ο κ. Βέρρος τονίζει ότι τα στρατόπεδα θα πρέπει να αποδοθούν εξ ολοκλήρου -ιδιοκτησιακά τε και διαχειριστικά- στον λαό της Καβάλας, με σκοπό την ανάπτυξη της πόλης.

Επίσης, ο κ. Βέρρος θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα υπάρχοντα κτίσματα, τα οποία, όπως επισημαίνει, συντηρήθηκαν και συντηρούνται λόγω της προσωρινής φιλοξενίας σε αυτά των προσφύγων, προτάσσοντας ένα κοινωνικό μοντέλο διαχείρισης με «μπροστάρη» τη νεολαία και τις συλλογικότητες και με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Βέρρου-Συμπαράταξης Πολιτών.

Στρατόπεδα Ασημακόπουλου και Κωτσάλου. Και πάλι στο σημείο μηδέν…

«Η Συμπαράταξη Πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη  τα πεπραγμένα της διοίκησης   και  την  αδυναμία της  να  δώσει  λύσεις, τόσο στα πιο απλά θέματα  της καθημερινότητας  όσο και στα πιο  μεγάλα ζητήματα  που απασχολούν την κοινωνία της Καβάλας, όπως είναι και τα στρατόπεδα ,αποφάσισε  να κάνει γνωστή εκ νέου στον κόσμο  την  σταθερή και αμετάβλητη θέση της για την πλήρη απόδοση των στρατοπέδων  στους πολίτες χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

Τα στρατόπεδα Ασημακοπούλου-Κωτσάλου πρέπει να επιστραφούν στους φυσικούς τους δικαιούχους, τους πολίτες της Καβάλας. Αυτό δεν είναι μόνο μια πάγια θέση, ένα αίτημα ή ένα όραμα της «Συμπαράταξης Πολιτών», αλλά αποτελεί μια κρυστάλλινη, συλλογική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η παραλιακή οδός εισόδου-εξόδου της πόλης στο Περιγιάλι προβλέπεται να καταργηθεί. Η νέα πύλη της πόλης θα διέρχεται ανάμεσα από τα δυο στρατόπεδα. Με τη νέα χάραξη, το νότιο στρατόπεδο (Ασημακόπουλου) ενοποιείται με την παραλιακή ζώνη, ενώ το βόρειο στρατόπεδο (Κωτσάλου) εντάσσεται στον αστικό ιστό του νέου Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου και οικοπεδοποιείται.

Ειδικά λοιπόν η μετατροπή σε μητροπολιτικό πάρκο (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αθλητικό) του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, το οποίο σημειωτέον έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό βιότοπο, δεν αποτελεί παρά μια φυσική, αναγκαία όσο και ορθολογική εξέλιξη.

Ο χώρος διαθέτει επιπλέον έναν αξιόλογο, όσο και ήπιο δομικό πλούτο, που μπορεί να αναπλαστεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, κάτω από την διαχείριση και εποπτεία  του Δημοτικού φορέα. Με τη συνεργασία κι άλλων τοπικών φορέων (ΤΕΕ, πολιτιστικές οργανώσεις Κ.Α.) μπορεί να συνδιαμορφωθεί, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αξιοποίησής του. Η στέγαση πολιτιστικών φορέων, αθλητικών σωματείων, κέντρου καινοτομίας και νεότητας, youth hostel και κάμπινγκ φιλοξενίας νεανικού τουρισμού σε συνδυασμό με την διοργάνωση εκδηλώσεων, δράσεων, χώρων έκθεσης και διάθεσης τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, κ.α. μπορεί να είναι κάποιες από τις ιδέες-προτάσεις  χρήσης  του, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουρισμού και νεολαίας. Κάποιες δραστηριότητες μπορεί να ανατεθούν σε κοινωνικές επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο χώρο να λειτουργήσει πέρα από χώρο αναψυχής και πολιτισμού, ως  ζωντανό κύτταρο νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι η συντήρηση κι αξιοποίηση του υπάρχοντος δομικού πλούτου είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του χαρακτήρα του χώρου, ενώ παράλληλα αποτρέπει από σκέψεις τσιμεντοποίησης και ανορθολογικής εκμετάλλευσης του. Η συγκυρία και τα νέα δεδομένα που μεσολάβησαν με την φιλοξενία στο χώρο προσφύγων και την ανακατασκευή των υποδομών συμβάλλουν προ αυτήν την κατεύθυνση, αφού δίνουν ζωή στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Η φιλοξενία των προσφύγων όλοι γνωρίζουν ότι είναι προσωρινή, μέχρις ότου είτε μετακομίσουν στις νέες τους πατρίδες είτε ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Τα έργα και οι υποδομές όμως, θα παραμείνουν προίκα πολύτιμη στους Καβαλιώτες πολίτες.

Μέσα από την απόδοση των στρατοπέδων του Περιγιαλίου, η περιοχή αποκτά έμμεσα την μέγιστη ευκαιρία της για αναβάθμιση. Μια και ίσως μοναδική ευκαιρία, για μια περιοχή που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τις συνεχείς απόπειρες και αλλαγές, έως την ένταξή της στο σχέδιο πόλης. Μιας περιοχής, όπου η ουσιαστική επαφή της με το υπόλοιπο αστικό ιστό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μέχρι και σήμερα. Η αίσθηση του απόμακρου και του αποκομμένου, είναι δυστυχώς σε συνεπαγωγή με το όνομα Περιγιάλι. Το εγχείρημα της πλήρους απόδοσης των στρατοπέδων στον δήμο Καβάλας, σε συνάρτηση με την ορθή στο μέλλον χρήση των χώρων, θα δώσει την δυνατότητα στους δημότες της πόλης και ιδιαίτερα στους κατοίκους στα  ανατολικά της πόλης, να αποκτήσουν εύκολα και άμεσα πρόσβαση σε χώρους που θα συμβάλλουν δραστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής.

Είμαστε ενάντια στα όποια σχέδια απεργάζονται, υποκινούμενοι από ιδεοληπτικές εμμονές, για  ιδιωτικοποίηση του χώρου. Λέμε όχι στην ανάθεση σε επίδοξους «επενδυτές» all included περιφραγμένων τερατουργημάτων, που οδηγεί νομοτελειακά στον all excluded αποκλεισμό των πολιτών. Αποκλεισμό τόσο από  πιθανή συμμετοχή στην αξιοποίηση,  όσο και αυτή της πρόσβασης. «Επενδυτές» που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν και προτεραιότητα και προσβασιμότητα και πολύ καλύτερους όρους.

Τα στρατόπεδα του Καρά-ορμάν δεν είναι, ούτε πρέπει να γίνουν το μπαχτσέ-τσιφλίκι κανενός. Ανήκουν στο λαό  της Καβάλας και μόνο σ’ αυτόν!