Κωνσταντίνος Γάτσιος: Στροφή στην παραγωγή και σύγκρουση με τον παρασιτισμό αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση

Ο υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς παρέθεσε από την Καβάλα τις θέσεις του για την αναγέννηση του προοδευτικού χώρου-Η αυτοκριτική για το ΠΑΣΟΚ και η... υπεροχή των περιφερειακών ΜΜΕ

Λίγα 24ωρα πριν τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς, άλλος ένας υποψήφιος βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου 2017 στην Καβάλα. Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είναι ο 7ος κατά σειρά υποψήφιος-από τους 9 συνολικά-που μίλησε στην πόλη (διαβάστε το πολιτικό και ακαδημαϊκό βιογραφικό του εδώ), μετά τους Γιάννη Μανιάτη, Φώφη Γεννηματά, Γιώργο Καμίνη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιάννη Ραγκούση και Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τη δημιουργία ενός φορέα που θα εκφράσει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της παραγωγής και της εργασίας και θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του παρασιτισμού, της διαφθοράς και της πελατοκρατίας, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να βασιστεί στην παραγωγή.

«Να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του παρασιτισμού, της διαφθοράς, της πελατοκρατίας και της κομματοκρατίας»

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ αρχικά τόνισε για την εκλογική μάχη της Κυριακής: «Η ώρα της ψηφοφορίας έφθασε και πλέον είναι υπόθεση των πολιτών στις 12 του μήνα και τους καλούμε όλους να συμμετέχουν ανεξαρτήτως προτίμησης για να δημιουργήσουμε τον νέο φορέα που θα συνδράμει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ανανεώσουμε την πολιτική ζωή με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Ο νέος φορέας για μένα πρέπει να είναι ένας φορέας που θα εκφράσει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της παραγωγής και της εργασίας και θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του παρασιτισμού, της διαφθοράς, της πελατοκρατίας και της κομματοκρατίας οι οποίες διέλυσαν την χώρα και την οδήγησαν στη χρεοκοπία».

«Τα περιφερειακά ΜΜΕ μου έχουν δώσει βήμα να παρουσιάσω τις απόψεις μου, δεν μπορώ να ισχυριστώ το ίδιο και για τα Αθηναϊκά»

Ερωτηθείς για τα δύο debate που έγιναν και την χαμηλή απήχηση που είχαν στους πολίτες σχολίασε πως «δεν ξέρω ποια ήταν η ακροαματικότητα των debate, αλλά εγώ υπάρχω ως πολιτικό πρόσωπο και όχι μόνο ως όνομα αλλά και ως ιδέες χάρη στα περιφερειακά ΜΜΕ τα οποία μου έχουν δώσει βήμα να παρουσιάσω τις απόψεις μου.

»Δε θα μπορούσα να ισχυριστώ το ίδιο και για τα Αθηναϊκά ΜΜΕ που δε μου έδωσαν το βήμα που θα έπρεπε στη βάση της ισονομίας και της ισοτιμίας. Στις τηλεμαχίες ωστόσο διεφάνη καθαρά ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι θέλουμε ακριβώς να κάνουμε. Δε με ενδιαφέρει να μιλάω τόσο πολύ για την παράταξη, αυτή είναι μία θεολογικού τύπου συζήτηση που θα απομακρύνει τους πολίτες περαιτέρω, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μιλήσουμε για τη χώρα και να δούμε εν μέσω της χρεοκοπίας και της παρακμής τι είδους πολιτικός φορέας  χρειάζεται για να βγει από αυτή την κατάσταση. Κατεβαίνοντας σε αυτή την προσπάθεια δεν άκουγα και δεν ακούω κανέναν να λέει για αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Αν τα άκουγα δε θα ήμουν εδώ πέρα τώρα».

«Αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του»

Ερωτηθείς για τις δικές του θέσεις και κόκκινες γραμμές σε ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλους πολιτικούς χώρους σε μία μελλοντική κυβέρνηση, ο κ. Γάτσιος απέρριψε την ιδέα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως και η ΝΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της αν θέλει να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής. «Υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Αν ο πολιτικός φορέας γίνει όπως τον σκέφτομαι εγώ, νομίζω εκείνοι που θα έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν μαζί μου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ γιατί αυτά τα κόμματα εκπροσωπούν αυτό που εμείς αντιπαλεύουμε, τον παρασιτισμό και τη διαφθορά σε αυτή τη χώρα.

»Θα έχουν μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό τους εάν γίνουμε εμείς αυτό που εγώ σκέφτομαι και προτείνω να γίνουμε. Αν υπάρχει εθνική ανάγκη και πρέπει να συνεργαστούμε αυτό θα γίνει στη βάση ενός προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα παρεκκλίνουμε καθόλου και αν μας έρθει πρόταση από αυτά τα κόμματα. Με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων στη Βουλή και με τις παρούσες ηγεσίες, υπό αυτές τις προϋποθέσεις εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του που έχει οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Απλώς εγώ δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη. Για να κάνεις μία συγκυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει μία στοιχειώδης εμπιστοσύνη των ανθρώπων που συμμετέχουν. Από την άλλη, εκείνο το οποίο είναι προϋπόθεση για τον κ. Μητσοτάκη για να μπορέσει να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής δικός μου, είναι να αποδεχθεί τις μεγάλες ευθύνες που έχει η παράταξή του, ειδικά το 2004-2009, για τη χρεοκοπία της χώρας. Δεν το έχει πράξει και πρέπει να το πράξει αν θέλει να γίνει συνομιλητής μου για μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».