Έργα και ημέρες του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου

Τα 20 σημαντικότερα αποπερατωμένα έργα της τριετίας 2014-2017 στον Νομό Καβάλας, όπως τα παρέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης-Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ποιες σε φάση μελέτης και ποιες «κολλάνε» στη γραφειοκρατία

Για τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν ή συνεχίζουν την πορεία τους το διάστημα 2014-2017 ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο και τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. κ. Θωμά Καραβά, Γιώργο Κυπραίο και Γιάννη Νεστορίδη.

Η λίστα των έργων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μαρκόπουλος περιλαμβάνει τα 20 πιο σημαντικά της τριετίας, καθώς και έργα συντηρήσεων. Μάλιστα αυτά του Φράγματος στις Μαριές και η Βελτίωση Εγκαταστάσεων Ιχθυόσκαλας Καβάλας αγγίζουν το 97% της ολοκλήρωσή τους. Πέντε από αυτά έγιναν με τη βοήθεια άλλων φορέων και τα υπόλοιπα από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Αποπερατωμένα έργα

Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, τα έργα τα οποία παρουσίασε δεν είναι τα μόνα, αλλά υπάρχουν και άλλα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και δεν αναφέρθηκαν, όπως και τα έργα τεχνικού χαρακτήρα, ήτοι οι επεκτάσεις του Ελαιοχωρίου και η εξωτερική θωράκιση του μόλου λιμένα Καβάλας. Για το δεύτερο μάλιστα, που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και τελείωσε τώρα, είπε πως δαπανήθηκε όλο το καλοκαίρι για να τελειώσει και να βρεθεί τρόπος προμήθειας λίθων.

«Υπάρχουν, επίσης, 6 έργα δασοτεχνιών στη Θάσο που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα και τα κάναμε εμείς και παρέχουν μεγάλη προστασία στις παραλίες από τη πτώση υλικών, χωρίς να ενοχλούν τον τουρισμό. Οι πλωτές εξέδρες ήταν στο 6% του οικονομικού αντικειμένου που άλλαξαν την εικόνα του λιμανιού της Καβάλας. Το Φράγμα των Μαριών Θάσου βρισκόταν σε προβληματική κατάσταση από το 1989 και τελείωσε τώρα. Όσο για το Φράγμα του Μαρμαρά και τη Δυτική Πεδιάδα του Νέστου είναι έργα που είχαν υπαχθεί στο υπουργείο Γεωργίας και θα αργήσουν να τελειώσουν, ενώ εδώ και 20 μήνες δεν μπορεί το υπουργείο Υποδομών να αναδείξει την υδρογεωλογική μελέτη των Τεναγών, αφού αντίπαλός μας είναι η βραδύτητα της Δημόσιας Διοίκησης.

»Το Αλιευτικό Καταφύγιο του Ορφανού ξεπέρασε ήδη το 80% της κατασκευής του και η συντήρηση των δρόμων στις επικίνδυνες στροφές του Αγίου Σίλα, οι σηματοδοτήσεις Χρυσούπολης και Ερατεινού και η εργασίες στο Αμφιθέατρο της ΠΕ Καβάλας είναι θέματα σύνθετα που απαιτούν δουλειά και ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας. Όσο για την Τεχνική Υπηρεσία, αυτή εξυπηρετεί τον ΟΛΚ και όλες τις αναγκαιότητες του Νομού», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Είμαστε η μόνη Περιφερειακή Ενότητα με τέτοιο πλήθος δραστηριοτήτων»

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια «να φέρουμε εις πέρας σημαντικά έργα και δεν υπάρχουν άλλες Περιφερειακές Ενότητες με τέτοιο πλήθος δραστηριοτήτων που έχει η δική μας και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό».

Όσον αφορά τον δρόμο του Χιονοδρομικού του Παγγαίου είπε ότι «Ο προϋπολογισμός για να φτιαχτεί έφτασε τις 300.000 ευρώ, μετά την ζημιά που υπέστη. Το σημείο αυτό θα γίνει με την ρίψη τσιμέντου ώστε ο δρόμος να είναι πιο ανθεκτικός στα μεγάλα φορτία που θα περνούν από πάνω του».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας τόνισε, επίσης, ότι «Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της τριετίας είναι αυτό του Φράγματος των Μαριών προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Χθες, μάλιστα, έγιναν εργασίες βυθομέτρησης για να ελεγχθεί η ποσότητα των φερτών υλικών που δημιούργησαν χωμάτινο φράγμα μειώνοντας τις ποσότητες του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση και τουριστικούς σκοπούς. Σιγά-σιγά το νερό μειώθηκε και δημιουργήθηκαν τεράστιοι λόφοι από άμμο. Τώρα γίνονται έργα που έχουν ενταχθεί και θα γίνουν νέες διασταυρώσεις, γέφυρες, οχετοί και άλλα που θα το απεγκλωβίσουν. Τα έργα αυτά γίνονται από το καλοκαίρι και οι μελέτες λένε πως θα αφαιρεθούν με ασφάλεια  35.000 κυβικά μέτρα φερτών υλικών, από τα 55.000, ώστε ό,τι αφορά τα τουριστικά, πυροσβεστικά και τα αρδευτικά έργα να είναι διαθέσιμα με υψηλή στερεοπαροχή.

»Άλλα έργα που εντάσσονται μέσα σ’ αυτήν την τριετία 2014-2017 είναι η διαγράμμιση του οδικού δικτύου Καβάλας και Θάσου, η αξιοποίηση των Τεναγών, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών τάφρων του Νέστου, η αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση της βόρειας εισόδου της Καβάλας, η συντήρηση της περιμετρικής οδού Καλλιράχης Θάσου, εγγειοβελτιωτικά έργα περιοχών του Νέστου, της Καβάλας και του Παγγαίου, η αξιοποίηση γεωτρήσεων της Καβάλας, του Μυρτόφυτου και του Κοκκινοχωρίου, το αρδευτικό της Πιερίας Κοιλάδας, η άρση καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο Θάσου και η αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια.

»Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αρδευτικά δίκτυα της δυτικής πεδιάδας Νέστου, το φράγμα Μαρμαρά, το Αλιευτικό Καταφύγιο Ορφανού, συντήρηση και σήμανση οδικού δικτύου Καβάλας, Ηλεκτροφωτισμός επί της επαρχιακής οδού Χρυσουπόλεως Κεραμωτής στη παράκαμψη της Νέας Καρυάς και εγγειοβελτιωτικά έργα στο Δάτο και στο Πολύστυλο».

Τα προς δημοπράτηση έργα

Ασφαλτόστρωση και αποκατάσταση του οδικού τμήματος Ερατεινού-Χρυσούπολης,  αντιπλημμυρικά έργα στο Παγγαίο, οι οδικοί κόμβοι στην Παναγία και Ποταμιά Θάσου, συντήρηση των κάθετων οδών στον Λιμένα Θάσου και στον Ποτό, ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου «Γεώργιος Παυλίδης» και αναβάθμιση με συγχρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών του Νομού Καβάλας.

Τα έργα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης

Κατασκευή ισόπεδων κόμβων με κατάργηση φωτεινών σηματοδοτών σε σημεία που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων και θα αυξήσουν την οδική ασφάλεια, ανακατασκευή της παραλίας Καλλιράχης και επείγοντα συναφή έργα, φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου Λιμεναρίων, αντιπλημμυρική κατασκευή αντλιοστασίου στην Πετροπηγή, ηλεκτροφωτισμό της επαρχιακή οδό Παναγίας-Σκάλας Ποταμιάς, σηματοδότες στις διασταυρώσει Ερατεινού, Νέας Καρυάς με Πηγές και ΕΟ Κεραμωτής-Χρυσούπολης, αρδευτικό έργο στον Γέροντα και Ξεριά, αποκατάσταση οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο του Νομού Καβάλας και συστήματα αναχαίτισης οχημάτων στην Εθνική Οδό.

Έτοιμοι και για τη «μάχη» με τα χιόνια

Σχετικά με τον αποχιονισμό, όπως ειπώθηκε και κατά την συνεδρίαση του ΣΝΟ, υπήρξαν δεσμεύσεις για ικανή ποσότητα αλατιού και συγκεκριμένα 400 τόνων, ενώ υπάρχουν ήδη 300 τόνοι από την προηγούμενη χρονιά. Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 θα εγκατασταθεί στη Θάσο αποχιονιστικό μηχάνημα έτοιμο να παρέμβει σε κάθε δύσκολη περίπτωση που θα προκύψει και είναι μισθωμένο, είτε χρησιμοποιηθεί είτε όχι. Αλάτι έχει παραληφθεί και για την περιοχή της Λεκάνης, του Κεχρόκαμπου και του Ακροβουνίου, εκεί που σημειώνονται δύσκολα περιστατικά σε περίπτωση χιονόπτωσης. Σύνολο αυτή την στιγμή ο Νομός Καβάλας διαθέτει 700 τόνους αλάτι, ενώ την προηγούμενη χρονιά ξοδεύτηκαν 1.000 τόνοι.