Νίκος Βούτσης από Καβάλα: Αν δε λυθεί το Προσφυγικό, η Ευρώπη θα οδηγηθεί στο τέλος της

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εγκαινίασε την Έκθεση Φωτογραφίας «Δρόμοι Επιβίωσης» η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Καπναποθήκη-Τι είπε για το θέμα του Προσφυγικού, αλλά και για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος εγκαινίασαν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας την Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Δρόμοι Επιβίωσης»παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Η Έκθεση, η οποία έχει ως θέμα το Προσφυγικό στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε από τους φακούς Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, διοργανώνεται από τον ρ/σ 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018.

«Το Προσφυγικό ζήτημα θα είναι πάντα επίκαιρο και θ’ αποτελεί πάντα ένα θέμα αιχμής για τη σύγχρονη κοινωνία μας. Η υπόθεση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών έρχεται από το μέλλον, θα σφραγίζει τον 21ο αιώνα και ειδικότερα την Ευρώπη που είναι η ήπειρος ανάμεσα σε δυο διαχρονικά αποσταθεροποιημένες περιοχές, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Προσφυγικό θα διαμορφώσει καταστάσεις και αντιλήψεις, είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Αν δεν βρεθούν κοινές λύσεις και κανόνες συνειδητής πειθάρχησης εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων κρατών και λαών το Προσφυγικό θα είναι μια από τις θρυαλλίδες που μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ όχι μόνο στην απαξίωση αλλά στην καταστροφή της, στο τέλος της», δήλωσε από την Καβάλα ο κ. Βούτσης, ενώ αναφερόμενος στην Έκθεση, σημείωσε ότι ενισχύει «τις αξίες της γεφύρωσης, της συνύπαρξης, των ανοιχτών διαδρομών και συνόρων και της επικοινωνίας, αίτιες οι οποίες συνέβαλαν στη συνύπαρξη όλων των λαών σ’ ένα κοινό υπερεθνικό γίγνεσθαι».

«Προηγμένες χώρες, ελίτ, με υψηλό δείκτη ευημερίας και μόρφωσης, μεγάλες χώρες, όχι σαν τη χώρα μας η οποία 8 χρόνια τώρα περνάει κρίση και ο κόσμος βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν αναλογίζονται πως υπάρχουν αιτίες που ένα άνθρωπος εγκαταλείπει τη χώρα του και μαζί με το παιδί του βουτάει μέσα στα κύματα για να φύγει από τη χώρα που τον γέννησε και τον μεγάλωσε και που σίγουρα τη θεωρεί την καλύτερη στον κόσμο, όπως θεωρούμε όλοι τις πατρίδες μας. Δεν είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν αυτό. Αν δεν υπάρξει ειρήνευση σε αυτές τις περιοχές, αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά προγράμματα ώστε να μπορεί κάποιος να μείνει εκεί και να ζήσει σε συνθήκες ασφάλειας, σε αρμονία με τον περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαζί με τους συμπολίτες του, αν δεν υπάρχουν όλα αυτά, όλος ο 21ος αιώνας θα σφραγιστεί από συνεχείς τέτοιες ροές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Η αναφορά στον Νίκο Νικηφορίδη

Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά στο άδικο θάνατο του νεαρού Νίκου Νικηφορίδη πριν από 60 χρόνια σημειώνοντας ότι «η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα συμβολική όταν μιλάμε για την ειρήνη για να θυμηθούμε ένα νέο παλικάρι, τον Νίκο Νικηφορίδη 22 ετών ο οποίος εκτελέστηκε πριν από 60 χρόνια με μόνο αδίκημα που του είχαν προσάψει επισήμως ότι προπαγάνδιζε και διένειμε φυλλάδια με την έκκληση της Στοκχόλμης για να σταματήσουν οι πυρηνικοί εξοπλισμοί το 1951-1953, τότε δηλαδή που ο πυρηνικός όλεθρος σαν φάσμα  φαινόταν σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να ζήσουν οι κοινωνίες ξανά τέτοιους διχασμούς, να χάνονται μέσα στην άγνοιά τους. Δεν πρέπει οι κοινωνίες να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι υπάρχει πόλεμος, υπανάπτυξη και ανισότητα».

Για τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών: «Ελπίζω να μη φτάσουμε σε επικίνδυνες ατραπούς»

Ο κ. Βούτσης σχολίασε και το περιστατικό με τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές των δυο Ελλήνων στρατιωτών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, λέγοντας ότι «είναι προφανές και αυτονόητο ότι στη σύγχρονη εποχή με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να ήθελαν να υπήρχε κατασκοπευτική δραστηριότητα δε θα είχε κανέναν νόημα. Ελπίζω να αντιλαμβάνονται όλοι το αυτονόητο για το πώς προέκυψε αυτό το συμβάν κάτω από τις επικρατούσες στην περιοχή καιρικές συνθήκες. Από εκεί και πέρα η διαχείριση αυτού του συμβάντος θα κρίνει και κρίνει ήδη, κατά πόσο οι ηγεσίες της γείτονος χώρας είναι διατεθειμένοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αμηχανίας και μετάβασης, που και η ίδια βρίσκεται, να μην προσφεύγει σε ατραπούς και σε εναλλακτικές επικινδυνότητας, αλλά να ενισχύει πρακτικά τις δυνάμεις και τις γέφυρες φιλίας και επίλυσης των προβλημάτων και σταθερότητας στην περιοχή. Όλοι κρινόμαστε και οι ηγεσίες και ο κ. Ερντογάν κι εμείς ως χώρα, αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα δε χρειάζονται πολλά τεκμήρια και επιχειρήματα για ν’ αποδειχθεί το αυτονόητο».

Η εκδήλωση των εγκαινίων της Έκθεσης, την οποία συντόνισε η Μάρθα Βέρρου, έκλεισε με τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και με ένα θεατρικό δρώμενο από 4 μαθήτριες του 2ου Λύκειο Καβάλας, οι οποίες έπαιξαν ένα απόσπασμα από ένα δικό τους θεατρικό έργο με θέμα τους πρόσφυγες.

Ο κ. Βούτσης πριν τα εγκαίνια της Έκθεσης είχε την ευκαιρία να συναντήσει στο δημαρχείο τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη και τον αντιδήμαρχο Καβάλας Γιώργο Φιλόσογλου, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Κώστα Μορφίδη, ενθυμούμενος την ιδιαίτερη πολιτική του σχέση με την πόλη.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια