Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Παρλί με φόντο Rafale, Belharra και ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

Τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την κατάσταση ασφαλείας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, έπειτα και από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην περιοχή, συζήτησαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλί, στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παναγιωτόπουλου με την κ. Παρλί βρέθηκε και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το οποίο υλοποιείται όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο τέλος του χρόνου πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και του τρίτου κύματος των Ελλήνων πιλότων που ήδη εκπαιδεύονται στην βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό. Σύμφωνα με πληροφορίες με το τέλος της εκπαίδευσης τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί τους και τα πρώτα 6 Rafale.

Τα εν λόγω μαχητικά θα φτάσουν στην Τανάγρα στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με τα όπλα που θα φέρουν. Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες Belharra, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή τους στο στόλο, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζει τους χώρους εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά και υποδοχής των υλικών υποστήριξής τους. Ταυτόχρονα, μείζον θεωρείται και το ζήτημα που αφορά στην κατασκευή του επιχειρησιακού κέντρου το οποίο θα στεγάσει τα 65 άτομα που θα χειρίζονται από ξηράς και για κάθε γαλλική φρεγάτα ορισμένες από τις ψηφιακές της λειτουργίες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα. Παρλί, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα», ένα κείμενο 5 σελίδων με τίτλο: «Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας», στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Να επισημάνουμε πως αργότερα σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παναγιότωφ, ενώ την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Κατευθυντήριο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.