Ταξίδι μετά λόγου… μουσικής από τη Μικρά Ασία μέχρι την Καβάλα

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι… Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο. Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι. Λόγος-εικόνα-μουσική-τραγούδι»

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στις 19:30 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητα Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης» ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» θα παρουσιάσει την παράστασή του: «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι… Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο. Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι. Λόγος-εικόνα-μουσική-τραγούδι».

Η παράσταση διαρθρώνεται σε 17 ενότητες, που περιλαμβάνουν λόγο, εικόνα, μουσική και τραγούδι. Μετέχουν η 50μελής Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών και η 9μελής παραδοσιακή ορχήστρα «Παγγαιορείτες».

Το μουσικό οδοιπορικό ξεκινάει από τα στενά της Σμύρνης, εκεί όπου η μακραίωνη μουσική παράδοση της Ιωνίας έσμιξε με αιγαιοπελαγίτικους σκοπούς, με παλιές βυζαντινές μπαλάντες, με ιταλικές καντσονέτες, γαλλικές μελωδίες του συρμού, με ρουμάνικες χόρες, σέρβικους σκοπούς και τούρκικα σαρκιά…

Όσοι βρεθούν στην εκδήλωση θα συναντήσουν τους παιχνιδιατόρους και τις εστουντιαντίνες, τα «Πολιτάκια» και τον Γιοβανίκα, θα δουν πώς ενώθηκαν η Ανατολή κι η Δύση και πώς γεννήθηκε το σμυρναίικο τραγούδι.

Μετά ο δρόμος θα τους βγάλει στις γειτονιές των προσφύγων. Θα αφουγκραστούν τη ψυχή ενός λαού που συμφιλιώθηκε γρήγορα με την τραγική του μοίρα, που αγωνίστηκε για μια ισότιμη θέση στην ελληνική κοινωνία και αναζήτησε τις χαρές της ζωής στο τραγούδι και στο γλέντι, με τρόπους γνώριμους, που θύμιζαν τις χαμένες πατρίδες.

Θα μπουν μέσα στις δισκογραφικές εταιρείες και στα καφενεία με τους φωνογράφους για να ακούσουν αυτούς που γεφύρωσαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο και πολίτικο τραγούδι με την παράδοση του ρεμπέτικου: Τον Βαγγέλη Παπάζογλου, τον Πάνο Τούντα, τον Σπύρο Περιστέρη, τον Γιάννη Δραγάτση-Ογδοντάκη, τον Δημήτρη Σέμση, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Κώστα Σκαρβέλη και τον Αντώνη Διαμαντίδη-Νταλγκά.

Θα φτάσουν μέχρι τη Δικτατορία του Μεταξά και την Κατοχή, που με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς  και τους φυσικούς θανάτους των αυθεντικών δημιουργών, σήμαναν την εγκατάλειψη του μικρασιάτικου ύφους στο νεότερο λαϊκό τραγούδι των πόλεων.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών, πιστός στην απαρέγκλιτη αρχή του να υπηρετεί τον πολιτισμό και την προσφυγική μνήμη με ποιοτικές εκδηλώσεις, καλεί τα μέλη, τους φίλους και όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

* Στη φωτογραφία της αφίσας η εστουντιαντίνα «Tα Πολιτάκια». Τόσο μεγάλη ήταν η διεθνής φήμη τους, ώστε το 1901 κλήθηκαν στο Λονδίνο στις εορτές για την ενθρόνιση του βασιλιά Εδουάρδου και στη συνέχεια περιόδευσαν στην Βρετανία και τη Γαλλία, με την ονομασία Σμυρναίικη Εστουντιαντίνα και με εθνικές ενδυμασίες.