Πέθανε η ηθοποιός Ολγα Τουρνάκη. Το θεατρικό πέρασμά της από την Καβάλα

Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933 και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο Εθνικό, αλλά και στο περιφερειακό Θέατρο

Πέθανε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 89 ετών η ηθοποιός του Θεάτρου, Ολγα Τουρνάκη. Την είδηση έκανε γνωστή ο ηθοποιός, Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών την «αποχαιρέτησε» με μια συγκινητική ανάρτηση.

«Μόλις μάθαμε ένα ακόμα θλιβερό νέο… Έφυγε από κοντά μας η σπουδαία φίλη και ηθοποιός που τίμησε με την παρουσία της το θέατρό μας και υπηρέτησε το ΕΘΝΙΚΟ μας θέατρο για πάρα πολλά χρόνια με ρόλους σημαντικούς, η σπουδαία δασκάλα τόσων ηθοποιών και κυρίως μια Κυρία στην ζωή. Είχα τη μεγάλη τύχη να παίξω μαζί της… Το αστείρευτο χιούμορ της δε χάθηκε ποτέ. ΟΛΓΑ μου αγαπημένη καλό ταξίδι. Η ζωή σου είναι μήνυμα για όλους μας… Η φωτογραφία είναι από το αφιέρωμα που κάναμε στο ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ του 2019. Η εξόδιος ακολουθία αύριο στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθήνας», έγραψε ο κ. Μπιμπίλας.

Ποια είναι η Όλγα Τουρνάκη

Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Σπούδασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Όσον αφορά το αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά.), το 1959 προήχθη σε Κορυφαία (Ορέστεια, Βάτραχοι-Κύκλωψ κ.ά.), ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.). Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε 11 κινηματογραφικές ταινίες (Οι ξενιτεμένοι, Στον δρόμο του Θεού, Αθώος ή ένοχος, 1922 κ.ά.).

Μεταξύ 1971 και 2006 εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές (Αστροφεγγιά, Ετυμηγορία, Η κραυγή των λύκων, Λούμπεν κ.ά.). Μεταξύ 1978 και 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.). Έχει συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη/Αδάμης, Ηρώδειο, 1978).

Το πέρασμα της ηθοποιού από την Καβάλα

Πριν από 22 χρόνια πριν η ηθοποιός βρέθηκε στην πόλη της Καβάλας, συμμετέχοντας στην εμβληματική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Την εποχή εκείνη, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ήταν ο Σταμάτης Κραουνάκης, ενώ ο «Πλούτος» ήταν μια φιλόδοξη παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καβάλας με την οποία και «εγκαινιάστηκε» το νέο θέατρο της πόλης, στις 25 Φεβρουαρίου 1998.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια [πολλά από τα οποία κατόπιν έγιναν επιτυχίες στα ραδιόφωνα της εποχής, όπως «Τα λεφτά»], ο Νίκος Μαστοράκης υπέγραψε τη σκηνοθεσία, ενώ η παράσταση βασίστηκε στα σκηνικά της Θάλειας Ιστικοπούλου, τα κοστούμια ήταν του του Κώστα Βελινόπουλου και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.

Ο Μπάμπης Γιωτόπουλος ενσάρκωσε τον «Πλούτο», ενώ έπαιξαν οι: Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Γιώργος Καράσης, Μάρα Μπαρόλα, Νατάσσα Κοτσοβού, Στέργιος Τζαφέρης, Απόστολος Σοφιανός, Όλγα Τουρνάκη, Δημήτρης Πολίτης, Νίκος Μπουρνιάς και Θανάσης Βλαβιανός.

Τον Χορό της παράστασης απαρτίζαν οι: Γιώργος Καράσης, Νατάσσα Κοτσοβού, Στέργιος Τζαφέρης, Απόστολος Σοφιανός, Δημήτρης Πολίτης, Νίκος Μπουρνιάς, Θανάσης Βλαβιανός, Μάρα Μπαρόλα.

Επίσης στον Χορό συμμετείχαν και οι τότε σπουδαστές του εργαστηρίου υποκριτικής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Έμυ Καμπουρίδου, Κώστας Νίταρης, Παρθένα Χοροζίδου, Φιλιώ Τερζή και Γιάννης Πετσαγγουράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη ερμήνευαν ζωντανά επί σκηνής του θεάτρου Καβαλιώτες μουσικοί όπως ο Κρίστοφερ Μπάκα [κρουστά], ο Μηνάς Κουτζαμπασόπουλος [πιάνο], ο Άλκης Ζοπόγλου [κανονάκι], ο Πάνος Καραθανάσης [ηλεκτρικό μπάσο], η Μαρία Κηπουρού [βιολί]η Σοφία Κακουλίδου [κρουστά], ο Παύλος Ξανθόπουλος [ακορντεόν] και ο Νίκος Ασλάνης [μπουζούκι].

Η παράσταση, μετά την Καβάλα, «ταξίδεψε» και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.