Αναστασία Μιρλή: Εκπροσωπώ τη γενιά που από πείσμα μένει σε αυτήν τη χώρα

Η υποψήφια βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για τα προτάγματα και τους στόχους της υποψηφιότητάς της

Εκφράζοντας την πίστη ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να πετύχει τον σχηματισμό μιας δημοκρατικής, προοδευτικής κυβέρνησης για τον τόπο, η Αναστασία Μιρλή παραχώρησε συνέντευξη στο ALPHA Radio 88,6.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου, η υποψήφια βουλευτής ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η ίδια επιμένει να πιστεύει στην πολιτική και για τους προσωπικούς της στόχους για την Καβάλα.

Διαβάστε παρακάτω τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων Μιρλή.

Η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με προοδευτικό πρόσημο και προγραμματική σύγκλιση. Δεν θα πάμε με πρόσωπα, αλλά με πολιτικές…

Το 2015 είχαμε χάσει συντρόφους, δεν είχαμε χάσει την ιδεολογία μας όμως…

«Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκα σε μία δύσκολη στιγμή στο ψηφοδέλτιο, διότι το 2015, στην πρώτη μου συμμετοχή, ήμουν εκεί μετά τη διάσπαση, που ναι μεν υπήρχαν νικηφόρα μηνύματα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς οι ίδιοι μέσα μας ήμασταν πληγωμένοι από αυτό που συνέβη, είχαμε χάσει συντρόφους μας· δεν είχαμε χάσει την ιδεολογία μας όμως…

»Σήμερα θεωρώ και το πιστεύω, ότι υπήρχε και υπάρχει ανάγκη συνεργασίας, ήμουν από αυτούς που στήριζαν και πίστευα στην Απλή Αναλογική και έτσι συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο, για να δείξουμε στον κόσμο που αμφιβάλλει για το κατά πόσο μπορούν τέτοιες συνεργασίες να ευωδώσουν. Πιστεύουμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση, θα μπορέσει μαζί με τις άλλες δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις να βρει την κοινή τομή, ώστε να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα, πάντα με προοδευτικό πρόσημο και προγραμματική σύγκλιση. Δεν θα πάμε με πρόσωπα, αλλά με πολιτικές»!

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας

«Δεν επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί στο μυαλό της ΝΔ είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να εξελιχθούμε, είναι εντυπωσιακό ότι σε όλα τα «κακά» παραδείγματα των ευρωπαϊκών χωρών είναι πρωτοπόροι στην εφαρμογή τους, αλλά σε όλα τα άλλα, όπως ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυβερνιούνται από κυβερνήσεις συνεργασίας, είναι κάθετα αντίθετοι, γιατί προφανώς δεν επιθυμούν σε καμία απολύτως περίπτωση να κάνουν πίσω στα δικά τους πιστεύω, να κάνουν ένα βήμα πίσω σε αυτά που ζητά η απέναντι πλευρά».

Από πείσμα ζούμε, όσοι μείναμε σε αυτές τις ηλικίες, εδώ…

«Είμαι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, εδρεύω φέτος στο Γενικό Λύκειο Ασπροβάλτας, κατοικώ στην Καβάλα και πηγαινοέρχομαι καθημερινά. Προέρχομαι από μία λαϊκή οικογένεια, μεγάλωσα μέσα σε ένα κατάστημα, έχω ζήσει δηλαδή πώς είναι να είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και τι αλλαγές έχει ζήσει, ο πατέρας μου ήταν εργάτης, οπότε έχουμε δει και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους τι χάσανε τόσα χρόνια, έχω δει και στις συντάξεις τους τι χάσανε οι γονείς μου κ.λπ. Οι γονείς μου δεν με αποθάρρυναν από αυτή μου την απόφαση, γιατί έχουν και αυτοί  την άποψη ότι: «Παιδιά, εσείς είστε το μέλλον, εμείς είμαστε εδώ να σε στηρίξουμε, να το ακολουθήσεις, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αυτή η αλλαγή»!

»Εκπροσωπώ όχι μόνο τη γενιά μου, αυτούς που μείναμε εδώ, θέλω περισσότερο να εκπροσωπήσω αυτά τα παιδιά που αναγκάστηκαν  να φύγουν από εδώ. Γιατί για εμάς και σε μένα ισχύει και για τη δική μου οικογένεια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να νιώθουμε ότι ζούμε ξανά τη  δεκαετία του ’60 που χάνουμε τα αδέλφια μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους δικούς μας ανθρώπους, για να βρεθούν για καλύτερες συνθήκες σε μία άλλη χώρα του εξωτερικού. Παιδιά που τα μεγαλώσαμε, τα σπουδάσαμε, για να προσφέρουν σε αυτή τη χώρα.

»Το σκέφτηκα και εγώ κάποτε να φύγω, όταν είσαι στην ανεργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σκέφτεσαι. Υπάρχει ένα τραγούδι που λέει «Από πείσμα θα ζω σε τούτη  την χώρα», από πείσμα ζούμε, όσοι μείναμε σε αυτές τις ηλικίες· ζούμε από πείσμα σε αυτήν τη χώρα»!

Οι νέοι που αποκλείονται από τις εκλογές

«Έχει περάσει από τη σκέψη όλων μας ότι όταν 200.000 νέοι άνθρωποι εργάζονται σεζόν, με αυτή την αβεβαιότητα για το πότε θα γίνουν εκλογές, δεν προλάβανε πολλά παιδιά, ενώ είχαν την πρόθεση να γραφτούν στους καταλόγους των ετεροδημοτών, επειδή  πρώτα ανακοινώθηκε η 9η Απριλίου και τότε θα ήταν ακόμη στα σπίτια τους, μετά πήγαν οι εκλογές  μέσα στο Μάιο που τότε θα έπρεπε να είναι ήδη σεζόν, οι εκλογικοί κατάλογοι κλείσανε το Φλεβάρη και αυτό άλλαξε τον Μάρτιο, οπότε τα παιδιά αυτά πραγματικά αποκλείστηκαν με τις μεθόδους της κυβέρνησης και αποκλείστηκαν, διότι αν εξ αρχής γνώριζαν ότι θα γινόταν οι εκλογές το Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, θα είχαν κάνει τα χαρτιά τους για ετεροδημότες.

»Το θέλανε, θέλανε αυτή τη φορά να αποφασίσουν για το μέλλον τους, δυστυχώς αποκλείστηκαν και αυτό νομίζω θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι που έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε, να το σκεφτούμε, ότι αυτά τα παιδιά αποκλείστηκαν με αυτό τον τρόπο. Είναι η γενιά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, συμφωνώ με τον τουρισμό, είμαστε μία χώρα που αυτά τα χρόνια τρέφεται από τον τουρισμό, αλλά θεωρώ ότι δεν είμαστε η χώρα που πρέπει αποκλειστικά να μείνει στο κομμάτι του τουρισμού».

Το προσωπικό στοίχημα για την Αλιεία

«Οι Έλληνες και οι Καβαλιώτες ξεχνούν ότι η πόλη αυτή και το νησί απέναντι και η Κεραμωτή και η περιοχή της Περάμου ανετράφη από αλιείς. Είναι εξαιρετικά υψηλό το εισόδημα που έρχεται μέσα στην πόλη μας, ακριβώς λόγω της αλιείας και από ανθρώπους του μεροκάματου, χωρίς αυτούς η πόλη μπορεί να ζήσει, αλλά θα έχανε τον χαρακτήρα της. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αν θεωρήσουμε το ψάρι είναι ένα προϊόν, καταφέρνουνε να τα φέρουνε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες και εμείς τα ξεχνάμε.

»Εγώ προέρχομαι από μία οικογένεια που είχα παππού ψαρά και παππού καπνεργάτη, δεν μου επιτρέπει το οικογενειακό μου DNA να ξεχάσω αυτά τα πράγματα, όταν πάμε να αγοράσουμε τα ψάρια μας από τα ιχθυοπωλεία, να σκεφτόμαστε αυτούς που τα έφεραν εκεί. Και ενώ στην Ελλάδα έχουμε ένα καλό νομικό πλαίσιο, δεν έχουμε κανονιστικές και τους αφήσαμε στην τύχη τους.

»Είναι προσωπικό στοίχημα, γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να στραφεί ξανά προς την αλιεία, αλιεία με διαφορετικούς τρόπους, αλιεία που μπορεί να συνδυαστεί με το τουριστικό προϊόν, στο εξωτερικό συμβαίνει αυτό, ο αλιευτικός τουρισμός. Θα μπορούσαμε λοιπόν να δώσουμε ένα εισόδημα σε αυτούς τους αλιείς γι’ αυτούς τους μήνες του καλοκαιριού με αυτόν τον τρόπο».