Εορτή Αγίου Θεράποντα στην Καβάλα: Πιο αναγκαίο από ποτέ για τους πιστούς ένα κερί στη μνήμη του

Πανηγυρικός Εσπερινός και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Θεράποντα στο πρώην Σανατόριο στην Καβάλα-Η ιστορία του Ιερού παρεκκλησίου και ο βίος του Αγίου Θεράποντα

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Θείου Κηρύγματος τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Μαΐου 2021 στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Θεράποντα στο πρώην Σανατόριο στην Καβάλα.

Το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου 2021, ανήμερα της εορτής του, τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση του Αγίου Θεράποντα, κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και τους πιστούς να έχουν ανάγκη την ευλογία του περισσότερο από κάθε άλλη φορά…

Η ιστορία του Ιερού παρεκκλησίου

Η γιορτή του Αγίου Θεράποντα πραγματοποιείται με λαμπρότητα κάθε χρόνο. Πριν την εγκατάλειψη του Παραρτήματος του Νοσοκομείου Καβάλας λόγω της μεταφοράς των κλινικών του στο νέο νοσοκομείο, στο εκκλησάκι του Αγίου Θεράποντα εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί τους ακουμπούσαν τα βάρη του προβλήματος υγείας τους, τις προσευχές τους και τις παρακλήσεις για ίαση ή πολύ συχνά και για το θαύμα. Και ο Άγιος συμπαραστεκόταν με όλη του την Αγάπη.

Κάθε νύχτα, οι εργαζόμενοι στο Σανατόριο έβλεπαν σκιές πονεμένων να περνούν τις πάντα ανοιχτές θύρες του παρεκκλησίου και ύστερα ένα ακόμη κερί να ανάβει, ένας λυγμός να ακούγεται. Μα η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη για τα αμέτρητα «ευχαριστώ» που ακούγονταν μπροστά στην εικόνα του. Ο Άγιος Θεράποντας ήταν και είναι πάντα εκεί για να δίνει δύναμη στην ψυχή και βοήθεια στο σώμα, όσων προστρέχουν στην Αγάπη του.

Ο βίος του Αγίου Θεράποντα

Ο Άγιος Θεράπων γεννήθηκε στην Κύπρο τον 7ο αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από ευγενείς και ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν εν «παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να φαίνεται η αγάπη του και η αφοσίωσή του στον Χριστό.

Όσο μεγάλωνε στην ηλικία τόσο εξελισσόταν και στην κατά Χριστόν αρετή, με την καθημερινή τήρηση των αγίων ευαγγελικών εντολών. Η φήμη και η περιουσία των γονέων του δεν τον συγκινούσαν, γι’ αυτό και, όταν έφθασε σε κατάλληλη ηλικία, έγινε μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας.

Μετά την κοίμηση του επισκόπου της περιοχής η Θεία Πρόνοια τον ανέδειξε επίσκοπο, κάτι που αποτελούσε και καθολικό αίτημα των χριστιανών της επαρχίας του. Όμως, τον 7ο αιώνα η Κύπρος δοκιμάστηκε από τις επιδρομές Αράβων, που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν στο πέρασμά τους καθετί το χριστιανικό. Σε μια από αυτές τις επιδρομές εισέβαλαν στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Θεράπων και τον κατέσφαξαν μπροστά στην Αγία Τράπεζα του ναού εν ώρα Θείας Λειτουργίας.

Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν με το μαρτυρικό τέλος του Αγίου ανάγκασαν τους Άραβες να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τον ναό. Δακρυσμένοι χριστιανοί έθαψαν με ευλάβεια και κατάνυξη, αλλά και τις πρέπουσες τιμές, το σεπτό λείψανο του Αγίου.

Το ιερό λείψανο του Αγίου αποτελεί πηγή ίασης για όποιον τον επικαλείται με πίστη. Στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου φυλάσσεται τεμάχιο από το πάνσεπτο λείψανο του Αγίου Θεράποντος του θαυματουργού, επισκόπου Κύπρου, τη μνήμη του οποίου τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 14 Μαΐου.