«Οψόμεθα εις Φιλίππους»: Ποιος αποφάσισε να γίνει «Πεδιάδα Πολιτισμού» το «Πάρκο Φιλίππων»;

Η Επιστημονική Ομάδα εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τον «εκτροχιασμό του οράματος του "Πάρκου Φιλίππων"»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το «Πάρκο Φιλίππων» κρούει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» σχετικά με τον «εκτροχιασμό του οράματος των τοπικών κοινωνιών», ζητώντας παράλληλα από τις τρεις αναπτυξιακές «να προχωρήσουν από κοινού με την επιστημονική μας ομάδα σε συμπληρωματικές κινήσεις, ώστε να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία branding με επιλογή ταυτότητας και λογοτύπων ευρείας αποδοχής».

Τι είναι το «Πάρκο Φιλίππων»

Το σχέδιο «Πάρκο Φιλίππων» αφορά στην ενοποίηση και ανάδειξη της Τενάγειας και Παρατενάγειας περιοχής κάτω από μια κοινή ταυτότητα (brand), στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής, δράσεων και επενδύσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή αυτού του αγροτο-πολιτιστικού περιβάλλοντος μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας σε έναν προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ως «Πάρκο Φιλίππων» χαρακτηρίζεται ο φυσικός υποδοχέας 8.000 χρόνων της ιστορίας των ανθρώπων της Τενάγειας και Παρατενάγειας περιοχής. Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συμβόλου, εκεί όπου παλιά υπήρχε η λίμνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος των Φιλίππων, μοναδικός στο είδος του, ο οποίος φιλοξένησε ανά τους αιώνες τους ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους, αυτές που γράφτηκαν στην ιστορία και κάνουν τούτο τον τόπο ξεχωριστό.

Η ανακοίνωση της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

H Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καταθέσει ενώπιον της τοπικής κοινωνίας τις ανησυχίες της σχετικά με τον εκτροχιασμό του οράματος του «Πάρκου Φιλίππων», τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του οποίου ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Πρόκειται για μια ολιστική πρόταση η οποία εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτιστικού τοπίου Αμφίπολης-Φιλίππων, των 8 δήμων του «Πάρκου Φιλίππων» και του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής.

9 χρόνια και 143 δράσεις μετά, 2 βραβεύσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (Τουρισμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου), 670 διαβουλεύσεις, 18.000 πολιτών να αλληλοεπιδρούν, ένα master plan, οι «Οψόμεθα», η επιστημονική ομάδα που εργάστηκε και μόχθησε περισσότερο από τον καθένα για την υλοποίηση του σχεδίου, έχει αποκλειστεί από τις Αναπτυξιακές Καβάλας, Δράμας, Σερρών, ακριβώς τη στιγμή της ωρίμανσης της ιδέας του Πάρκου.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες, κατόπιν διαρκούς και επίπονης ζύμωσης, πίστεψαν στο όραμα και εμπιστεύτηκαν την Ομάδα, να καταστήσουμε σαφές ότι η όποια εξέλιξη του έργου δε θα ήταν δυνατή χωρίς τους «Οψόμεθα» και τη συλλογική εργασία, την κοινωνική συμμετοχή, το ισχυρό master plan και την αναγνώριση αυτής της προσπάθειας. Καμία χρηματοδοτική ενίσχυση δε θα κατευθυνόταν προς την περιοχή μας, αν δεν είχαν προηγηθεί οι αμέτρητες ώρες εργασίας των μελών της Ομάδας, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Στην πρόσφατη (25 Απριλίου 2024) ενημερωτική εκδήλωση του έργου Διατοπικής Συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις εν λόγω αναπτυξιακές εταιρείες στην αίθουσα «Κέντρο διερμηνείας του Δήμου Αμφίπολης», εκπρόσωπος των «Οψόμεθα» έθεσε επί τάπητος τα παραπάνω ζητήματα και καίριες ερωτήσεις, τις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των αναπτυξιακών στους πολίτες της περιοχής:

  • Πώς επελέγη το νέο brand «Πεδιάδα Πολιτισμού» και ποια μελέτη τεκμηριώνει αυτή την επιλογή;
  • Γιατί απορρίφθηκε το «Πάρκο Φιλίππων», το οποίο αναπτύχθηκε από τους «Οψόμεθα» και υιοθετήθηκε από τις αναπτυξιακές μέσω του διατοπικού σχεδίου;
  • Γιατί ανακοινώθηκε το νέο brand χωρίς τη συγκατάθεση και διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως ορίζει η διεθνής μεθοδολογία ανάπτυξης brand νέων τουριστικών προορισμών;
  • Γιατί δημιουργήθηκε λογότυπο και ιστότοπος χωρίς μελέτη branding, τεκμηρίωση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων, ενώ η βέλτιστη διαδικασία προβλέπει μια δυναμική συμμετοχική διαδικασία;

Οι «Οψόμεθα», αισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους της περιοχής και στις μελλοντικές γενιές, προτείνουν στις τρεις αναπτυξιακές να προχωρήσουν από κοινού με την επιστημονική μας ομάδα σε συμπληρωματικές κινήσεις, ώστε να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία branding με επιλογή ταυτότητας και λογοτύπων ευρείας αποδοχής και τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Ας γίνει σαφές ότι καμία προσπάθεια «από τα πάνω» δε θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και τη διαδημοτική συνεργασία, δε θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνάμεις τους, δε θα ενεργοποιήσει τον τοπικό παράγοντα και το έμψυχο δυναμικό. Πιστεύουμε ότι μόνο με τη συμμετοχή των νέων καταρτισμένων επαγγελματιών του τόπου θα μπορέσει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το διατοπικό έργο συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων».

Η Επιστημονική Ομάδα ταυτισμένη με τα όνειρα και τις ελπίδες των τοπικών κοινωνιών, θα συνεχίσουν απαρέγκλιτα την υλοποίηση του σχεδιασμού τους, βασιζόμενη στη Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας του «Πάρκου Φιλίππων» (Master Plan).