Ώρα ευθύνης

Για την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως «εν ομονοία και ομοψυχία κλήρου και λαού»


 

Του Παύλου Ι. Γεωργιάδη

 


 

Έχει παρέλθει ελάχιστο χρονικό διάστημα από την εκδημία του μακαριστού μας Μητροπολίτη κυρού Προκοπίου. Δυστυχώς όμως ορισμένοι κύκλοι, θέλω να πιστεύω με αγαθή προαίρεση, αλλά με άκομψο τρόπο, επιχειρούν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Σε πλήρη όμως αναντιστοιχία με τις σχετικές προβλέψεις για την εκλογή νέου ποιμενάρχη σε χηρεύουσα Μητρόπολη.

Παράλληλα στην κίνηση αυτή στοιχήθηκαν και «πολιτικά» πρόσωπα τα οποία εκφράζουν μεν, και ευλόγως, προσωπικές απόψεις πλήν όμως, αγνοώντας την ιερή τάξη, δημιουργούν, εκόντες-άκοντες, ένα κλίμα προϊούσης σπουδής το οποίο δεν εξυπηρετεί τους στόχους  της πρότασής τους.

Οι τοπικοί άρχοντες διαχρονικά, και από της ενθρονίσεως ακόμη του μακαριστού κυρού Προκοπίου ως Αρχιερέως, έτυχαν, από αυτόν, αμέριστης συμπαραστάσεως στο έργο τους ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών.

Και μάλιστα η προσφορά της τοπικής μας Εκκλησίας ήρθε να συμπληρώσει και πολλές φορές να υποκαταστήσει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο, ως θεσμικό τους καθήκον. Στους επικήδειους επαίνους τους μάλιστα, για την ποιμαντορία του μακαριστού μας Μητροπολίτη, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν σε αυτό.

Τα ιερά θέσμια και οι Κανόνες, όσον αφορά την σχετική διαδικασία εκλογής, δεν επιτρέπουν την άμεση έκφραση της άποψης του λαϊκού στοιχείου, όπως στην πρωτοχριστιανική εκκλησία, στην οποία υπήρχε συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν οι τοπικές αρχές, χωρίς βέβαια να έχουν την τυπική εντολή γι’αυτό, μπορούν όμως, να καλύψουν, τρόπον τινά, την έλλειψη αυτή, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και τις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της τοπικής Εκκλησίας.

Να συμβάλλουν, δηλαδή, στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο, στην εκλογή ενός νέου προσώπου που θα συγκινήσει το πλήρωμα, θα εκφράσει την κοινή μας βούληση για μια νέα πορεία και θα συνεχίσει το έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως «εν ομονοία και ομοψυχία κλήρου και λαού».

Στο Πρόσωπο αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται η δική μας ελπίδα για την πνευματική μας αναγέννηση, η δική μας πίστη για επιτυχία στο έργο του, η δική μας ομόθυμη συστράτευση, για την ύψωση της  Εκκλησίας των Φιλιππησίων, του Ιερού Παύλου και των αγίων συνοδοιπόρων του Σίλα και Τιμοθέου, στην κορυφή της Χριστιανικής μας Κοινότητας.

Η κοινωνία μας σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται στηρίγματα και εγγυήσεις κοινωνικής επιβίωσης αλλά κυρίως πνευματικής προκοπής. Είναι η ώρα της ευθύνης όλων μας.

Ο Παύλος Ι. Γεωργιάδης είναι δικηγόρος, τ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας