Τι φοβόμαστε να ρωτήσουμε ένα παιδί;

3 ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε χωρίς δισταγμό, ακόμα και αν η αλήθεια «πονάει»...


 

Της Βασιλικής Βασιλειάδου

 


Θυμάστε τότε που ήμασταν παιδιά και παίζαμε «Θάρρος ή αλήθεια»; Φυσικά και το θυμάστε! Ήταν ένα παιχνίδι «ταμπού», καθώς φοβόμασταν κυρίως, ότι στις ερωτήσεις αλήθειας, πολλά πράγματα θα έρθουν «στο φώς» και οι αλήθειες πολλές φορές δημιουργούν παρεξηγήσεις, ξαφνιάζουν ή δεν είμαστε έτοιμοι να τις πούμε ή να τις ακούσουμε. Πώς να εκτεθούμε; Πώς να εκθέσουμε; Δύσκολο…

Ας το κάνω λίγο πιο δύσκολο…

Θα «φοβόσασταν» το ίδιο να παίζατε ερωτήσεις αλήθειας με το παιδί-μαθητή σας;

Και όμως! Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αλήθεια μέσα από τα παιδικά και εφηβικά μάτια που δεν έχουν δόλο, αλλά δεν φοβούνται να γίνουν αυστηροί κριτές, να διεκδικήσουν τα «θέλω» τους και να μας πουν «χύμα» το πώς αισθάνονται για εμάς.

Για να δούμε τις παρακάτω ερωτήσεις που… ίσως… θα διστάζατε να κάνετε και εσείς στο παιδί-μαθητή σας:

  • Με θεωρείς σωστό γονέα-καθηγητή απέναντί σου;

Και ναι… η απάντηση μπορεί να «πονέσει». Το να είναι κανείς σωστός γονέας-καθηγητής είναι εύκολο. Αρκεί να ενδιαφέρεται πραγματικά για το παιδί και να εντοπίζει τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού και να εφευρίσκει ευέλικτους και κατάλληλους τρόπους να τις ικανοποιεί.

  • Είσαι ευτυχισμένος άνθρωπος;

Η απάντηση μπορεί να αγχώσει, να στενοχωρήσει, αλλά και να σας ηρεμήσει ή να σας ενθουσιάσει. Άλλωστε δίνεται και μια ωραία αφορμή για να διαπιστώσετε πως το παιδί αυτό αντιλαμβάνεται την ευτυχία και τι θα κάνει για να τη διεκδικήσει.

  • Σε εμπνέω να γίνεις καλύτερος άνθρωπος;

Είναι σπουδαίο να βγάζετε το καλό εαυτό ενός παιδιού, να έχετε το σεβασμό του και να το εμπνέεται να γίνεται συνέχεια καλύτερος

Μη διστάζετε να τσαλακωθείτε σε ένα παιδί ή έφηβο. Είναι σπουδαίο να δεχόμαστε την κριτική των ανθρώπων που αγαπάμε και να βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της δικής τους θέασης των πραγμάτων, όχι το ποιοι είμαστε, αλλά το πώς μας αντιλαμβάνονται αυτοί. Με αυτό τον τρόπο, αν χρειαστεί, να μην αλλάξουμε στόχο, αλλά τρόπο!

Μη φοβάστε την «αλήθεια» και… αφεθείτε σε αυτή…!


Η Βασιλική Βασιλειάδου είναι Μαθηματικός, τ. β. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» Καβάλας, Κάτοχος Μ.Α in education (Roehampton University), Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού