Κάντε «log-in» στη ζωή των παιδιών χωρίς υπολογιστές

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στην απεξάρτησή τους από τους υπολογιστές εύκολα και συστηματικά


 

Της Βασιλικής Βασιλειάδου

 


Ώρα για «εμβολιασμό» στα εθισμένα παιδιά με τους υπολογιστές, γρήγορα και εύκολα! Ενός λεπτού σιγή για εκείνο το διάστημα που είχατε αγοράσει εκείνο το tablet, το κινητό, το φορητό υπολογιστή ή τέλος πάντων, εκείνη την ηλεκτρονική συσκευή που σας «έλυσε» τα χέρια και σας χάρισε στιγμές χαλάρωσης μακριά από τις φωνές και τις γκρίνιες των μικρών παιδιών σας ή σας διευκόλυνε να απολαύσετε τη βόλτα σας χωρίς κυνηγητό.

Ενός λεπτού σιγή για εκείνες τις στιγμές που καμαρώνατε για το πόσο εξοικειωμένο ήταν το παιδί σας στη χρήση των τεχνολογικών μέσων παρά το νεαρό της ηλικίας του…

Και τώρα τι;

Ανυπομονούμε επιτέλους για το πολυπόθητο «log-out», ώστε να δούμε το παιδί/μαθητή μας μακριά από το κινητό, από τα παιχνίδια, από αυτό το… ποντίκι που έγινε πλέον η προέκταση του χεριού του.

Φυσικά και δε φταίτε εσείς για όλα! Ο εθισμός στους υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι πολυπαραγοντικός αλλά σίγουρα όταν ξεκινά ήδη από μικρή ηλικία, γίνεται βίωμα που είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.

Tα πράγματα είναι σοβαρά καθώς δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του. Συγεκριμένα, θα μπορούσε να μας πιάσει ανατριχίλα αν σκεφτούμε ότι μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 5 μαθητές έχει συναντηθεί με αγνώστους που «γνώρισαν» στο διαδίκτυο και ότι περίπου 4 στους 10 μαθητές παραδέχονται πως παραμελούν τις υποχρεώσεις τους στο βωμό του ψηφιακού κόσμου.

Μήπως να ανησυχήσουμε;

Και καλά θα κάνουμε, καθώς πολλές φορές τα «επικίνδυνα κρούσματα» βρίσκονται στη πόρτα του παιδικού δωματίου του σπιτιού μας και εμείς εσκεμμένα δεν την ανοίγουμε…

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στην απεξάρτησή τους εύκολα και συστηματικά λοιπόν για να τα καμαρώνετε να είναι ισορροπημένα και να ζουν τη ζωή τους μακριά από εικονικές φιλίες και παιχνίδια;

  • Ανακαλύψτε και προτείνετε δραστηριότητες που θα ευχαριστήσουν το παιδί αλλά και θα σας φέρουν κοντά ως οικογένεια. Κλείστε οικογενειακά τους υπολογιστές σας και περάστε όλοι μαζί όμορφα!
  • Ρωτήστε ειδικούς! Δεν είναι ντροπή όταν μια κατάσταση ξεπερνά τα όρια να πάρουμε δραστικά μέτρα
  • Μιλήστε με το παιδί σας ή με τους μαθητές σας αν είστε εκπαιδευτικοί! Τα παιδιά καλύπτουν τα συναισθηματικά και ανθρώπινα κενά τους στο «μαγικό» αλλά ματαιόδοξο κόσμο του διαδικτύου. Ενδιαφερθείτε για τη ζωή του για να αρχίσει να ενδιαφέρεται και αυτό..

«Log-out» λοιπόν από τον ψηφιακό κόσμο και… «log-in» στη ζωή εδώ και τώρα!


Η Βασιλική Βασιλειάδου είναι Μαθηματικός, τ. β. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» Καβάλας, Κάτοχος Μ.Α in education (Roehampton University), Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού