ON-OFF στις σχολικές τάξεις: Σημεία προσοχής

Όταν τα σχολεία ανοίγουν και οι «κίνδυνοι» καραδοκούν


 

Της Βασιλικής Βασιλειάδου

 


Από την περασμένη Δευτέρα τα σχολεία άνοιξαν –για ακόμη μια φορά– με την αβεβαιότητα και τον φόβο των γονέων και των μαθητών να κλιμακώνεται. Για πόσο θα κρατήσει το άνοιγμα πάλι; Είναι ασφαλές; Δεν είναι νωρίς; Οι εξετάσεις θα γίνουν;

Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά ερωτήματα που ταλανίζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Συν τοις άλλοις, οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας τρέχουν, νέα συστήματα συμπλήρωσης μηχανογραφικών ανακοινώθηκαν, τράπεζα θεμάτων, ελάχιστες βάσεις και όλα αυτά ένα… «βουνό» στα μάτια των μαθητών!

Το κυρίως πρόβλημα όμως ξεκινάει στο κατά πόσο πρέπει να μας απασχολεί καθαρά και μόνο η εκπαιδευτική διαδικασία και αγνοούμε τους άλλους κινδύνους που «εγκυμονεί» αυτή η κατάσταση και είναι οι εξής:

  • Μαθητές με εκπαιδευτικά κενά: Το προβλεπόμενο… Πολλά παιδιά που εδώ και περίπου 6 μήνες κάνουν διαδικτυακό μάθημα (με ενδεχόμενη ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή) και διαδικτυακά διαγωνίσματα έχουν «κενά» που ΑΜΕΣΑ δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε για παιδιά της Γ΄ Λυκείου και που η κάλυψή τους πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο και για τους μαθητές μικρότερων τάξεων.
  • Μαθητες με διαταραχές ψυχικής υγείας: Κλισέ, αλλά μήπως να μην το αγνοούμε; Σκεφτείτε ότι η αβεβαιότητα και οι ψυχικές διαταραχές λόγω κατάστασης δεν έχουν επηρεάσει μόνο τους ενήλικες, αλλά και τους μαθητές όλων των τάξεων και πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά υποφέρει από άγχος λόγω εγκλεισμού και της γενικότερης αβεβαιότητας
  • Γονείς με περισσότερο άγχος από ό,τι τα παιδιά για τα παιδιά: Συνέβαινε και συμβαίνει. Τα παιδιά από μόνα τους έχουν αρκετές ανησυχίες για την υγεία τους, για την ασφάλειά τους, για τα εκπαιδευτικά τους ζητήματα και όταν βλέπουν και τη δική σας απόγνωση, το άγχος τους πολλαπλασιάζεται! Θυμηθείτε… η πανδημία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που καλούνται οι αρμόδιοι να το χειριστούν και εσείς με ηρεμία να στηρίξετε τα παιδιά και τους εαυτούς σας. Ο πανικός… δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν!

Εν κατακλείδι, γίνονται προσπάθειες επιστροφής στην κανονικότητα και στον εκπαιδευτικό χώρο. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ανατρεπτική αλλά και καταστροφική αν χάνουμε την ψυχραιμία και την υπομονή μας. Σκεφτείτε…


Η Βασιλική Βασιλειάδου είναι Μαθηματικός, τ. β. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Φροντιστηρίου «Πουκαμισάς» Καβάλας, Κάτοχος Μ.Α in education (Roehampton University), Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού