Στην Καβάλα, ο Μητροπολίτης Στέφανος, ο κλήρος και ο πιστός λαός μάς έδειξαν τον δρόμο

Με μία «ειρηνική ανταρσία» στα κελεύσματα των αθέων που επιτρέπουν τις διασκεδάσεις και τα ξενύχτια αλλά απαγορεύουν τις λιτανείες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος έκανε τη διαφορά...


 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 


Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την πατρίδα μας και μάλιστα ύστερα από ενύπνια πρόσκληση Μακεδόνα ανδρός, ήταν καταλυτικό και σωτήριο. Ο Απ. Παύλος υπήρξε ο διδάσκαλος και φωτιστής της Ελλάδας και θα έπρεπε να τον τιμούμε ως πολιούχο ολόκληρης της χώρας αφού ήταν ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας και όχι μόνο όπου στάθμευσε, κατέλυσε και απέστειλε επιστολές Του.

Ωστόσο, τα πρωτεία της τιμής του Απ. Παύλου τα διεκδικεί δικαίως η Εκκλησία των Φιλίππων, αφού ήταν ο πρώτος σταθμός του Αποστόλου, αλλά και στα νερά του παρακειμένου Ζυγάκτη ποταμού βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, η πρώτη κάτοικος των Φιλίππων και άρα της Ελλάδας, η μετέπειτα Αγία Λυδία η Φιλιππησία.

Σύσσωμη η εκκλησιαστική και πολιτική τοπική ηγεσία της Καβάλας υπέβαλαν εγκαίρως αίτημα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, να δοθεί κατ’ εξαίρεση άδεια λιτανείας προς τιμήν αυτού του Μεγάλου Αποστόλου και πολιούχου της πόλεως Καβάλας. Δυστυχώς όμως, το αίτημα έμεινε αναπάντητο και η καθιερωμένη λιτανεία δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν είναι η πρώτη φορά που απαξιώνει την Εκκλησία τόσο ως θεσμό όσο και ως Νομικό Πρόσωπο. Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών!

Όμως, η φιλάγια καρδιά του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, με την δυναμική παρουσία και αφοσίωση των στενών συνεργατών του αλλά και όλου του κλήρου στον Ποιμένα τους, έπαλλε από συγκίνηση βλέποντας την ζέουσα πίστη του Καβαλιώτικου λαού και την αθρόα προσέλευσή του.

Μπροστά στην άρνηση του Υπ. Προστασίας να απαντήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Στέφανος αποφασιστικά , δυναμικά αλλά ειρηνικά πήρε την πρωτοβουλία , αντί της πανηγυρικής λιτανείας που αποτελεί παράδοση για την πόλη, να πάρει στην αγκαλιά του την εικόνα του Απ. Παύλου και ως απλός κληρικός, χωρίς τα διακριτικά του Επισκόπου, ήσυχα και ταπεινά, να τιμήσει τον Άγιο κάνοντας πεζοπορεία στα βήματά Του.

Με αυτή την «ειρηνική ανταρσία» στα κελεύσματα των αθέων που επιτρέπουν τις διασκεδάσεις και τα ξενύχτια αλλά απαγορεύουν τις λιτανείες, ο Σεβ. Στέφανος έκανε τη διαφορά.

Κλήρος και λαός, με επικεφαλής τον Επίσκοπο του, τον Δήμαρχο Καβάλας και τον Αντιπεριφεριάρχη της πόλης, μετέβησαν εν πομπή στο σημείο άφιξης του Απ. Παύλου όπου τελέστηκε η αρτοκλασία και τιμήθηκε ο Καβαλιώτης Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος για τα όσα πράττει υπέρ των έργων της Μητροπόλεως. Παρ’ οτι ο Υπουργός δεν θέλησε να ακολουθήσει τον πορεία μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο και τον λαό, η Εκκλησία του έδειξε το αγαπητικό και συγχωρητικό πρόσωπο της.

Η αγάπη, είπαν, είναι ευφευρετική.

Αλλά ας μην ποντάρουν πάντα σε αυτό! Κάποιες φορές παρεμβαίνει ο Θεός κατά τρόπο απρόβλεπτο…

Ο Άγιος Φιλίππων, πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Παντελεήμονος Χρυσοφάκη, ο οποίος τιμούσε και ευλαβείτο ιδιαίτερα τον Απ. Παύλο, δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τον ιδρυτή της τοπικής του Εκκλησίας.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που προηγήθηκε, στον Ι. Καθεδρινό Ναό του Απ. Παύλου, συμμετείχαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Καλαβρύτων Ιερώνυμος και Λήμνου Ιερόθεος, οι οποίοι επέλεξαν το αυτοκίνητο για να μεταβούν στο Μνημείο άφιξης του Απ. Παύλου. Θα τους προτιμούσαμε στο πλευρό του συνεπισκόπου τους, ο οποίος έδωσε την μαρτυρία της πίστης και της αγάπης, αλλά και την φιλειρηνική διαμαρτυρία στους ιθύνοντες. Προφανώς δεν ήθελε ο Άγιος Φιλίππων να τους φέρει σε δύσκολη θέση.

Ας ευχηθούμε ο Απόστολος των Εθνών και δικός μας Απόστολος και Φωτιστής Παύλος, να διαβεί πάλι όχι μόνο την προδομένη Μακεδονία μας, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα για να κηρύξει τον «άγνωστο» σε κάποιους και «περιθωριοποιημένο» απ’ όλους μας Θεό.