Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜ-Θ: Ο λαός κάνει… δεύτερες σκέψεις για τα φωτοβολταϊκά στη Λεκάνη του Δήμου Νέστου

Η ανακοίνωση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ «για την απαράδεκτη απόφαση για την εγκατάσταση θηριώδους φωτοβολταϊκού πάρκου»

Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την απόφαση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λεκάνη του Δήμου Νέστου, τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι «η ανάκληση της απόφασης είναι πολιτική πράξη και εφόδιο στον αγώνα που θα χρειαστεί να γίνει με όλες τις μορφές».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜ-Θ

Η απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση θηριώδους φωτοβολταϊκού πάρκου (1500 στρέμματα) στη Λεκάνη του Δήμου Νέστου στην ΠΕ Καβάλας, δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, το φυσικό περιβάλλον, την κτηνοτροφία θα είναι τραγικές και πιθανά καθοριστικές για το μέλλον της περιοχής. Η ρύπανση, η επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής, η καταστροφή του δασικού πλούτου (το 32% της έκτασης του έργου είναι δασική), τα προβλήματα που θα προκληθούν από τα συμπληρωματικά έργα (πρόσβαση, σύνδεση με δίκτυο Υψηλής Τάσης, κλπ), η απόσταση της εγκατάστασης λίγων δεκάδων μέτρων από τον οικισμό, η μείωση χορτολιβαδικών εκτάσεων (βοσκοτόπια) θα επηρεάσουν άμεσα την κτηνοτροφική δραστηριότητα και τη ζωή των κατοίκων.

Ο τρόπος που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, χωρίς παραπομπή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και λίγες μόνο μέρες πριν το τέλος της θητείας της προηγούμενης διοίκησης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και οδηγεί το λαό της περιοχής να κάνει… δεύτερες σκέψεις. Όσοι όμως σήμερα στέκονται αποκλειστικά σε αυτό το «δέντρο» της υπόθεσης, το κάνουν συνειδητά για να κρύψουν το «δάσος».

Για να κρύψουν την ουσιαστική τους συμφωνία με τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές διαχρονικά. Μια πολιτική που έχει γεμίσει άναρχα κάθε σπιθαμή ορεινού όγκου με ανεμογεννήτριες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιοποικιλότητα και τα δασικά οικοσυστήματα. Εκατοντάδες τέτοιες επενδύσεις έχουν υπερψηφίσει στο ΠΣ οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, παρότι κάποιες τώρα «σκίζουν τα ιμάτια τους» για το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν χαθεί προς τέρψη των κορακιών των ΑΠΕ και συνολικά των ενεργειακών κολοσσών, υλοποιώντας τη στρατηγική του για την περιοχή μας, να καταστεί δηλαδή ενεργειακός κόμβος.

Για αυτό για χάρη του ΤΑΠ η χάραξη του πέρασε από γη υψηλής παραγωγικότητας (τύρφη) στα Τενάγη των Φιλίππων και κάποιοι ακόμα περιμένουν τα … ανταποδοτικά! Για αυτό οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία του FSRUγια το LNG στην Αλεξανδρούπολη θα επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα και θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αλιεία στο Θρακικό Πέλαγος. Για αυτό τη Γεωθερμία στο Νέστο την εκμεταλλεύεται ένας και μόνο επιχειρηματικός όμιλος με ανταπόδοση … τη δουλειά ήλιο με ήλιο στα θερμοκήπια της εκμετάλλευσης και του εργόσημου! Για αυτό περισσότερα από 273 στρέμματα δασικής έκτασης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400 KV από το νέο ΚΥΤ ΒΙΠΕ Άβαντα μέχρι το ΚΥΤ Νέας Σάντας» της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης». Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Αυτή η στρατηγική έχει οδηγήσει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να κατατάσσεται 3η σε παραγωγή αιολικής ενέργειας στη χώρακαι ταυτόχρονα ο λαός της περιοχής συνεχίζει να «απολαμβάνει» τις πρωτιές στην ενεργειακή φτώχεια ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ. Την ώρα που τα εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ρέουν προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με μεσάζοντα την Περιφέρεια, ο λαός βιώνει στο πετσί του τη φτώχεια και την ανέχεια. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη των «εμβληματικών» επενδύσεων, ο λαός και η νεολαία έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματική εξαθλίωση. Με το 29% του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας με μέσο όρο στη χώρα 20%, με 1 στα 7 παιδιά να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολόκληρη τη χώρα.

Ευτυχώς όμως για τον λαό και δυστυχώς για τα κόμματα και τις παρατάξεις του συστήματοςυπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός της σύγκρουσης με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Ο δρόμος της αντίστασης που μπορεί και οι κάτοικοι της Λεκάνης να ακολουθήσουν για να ακυρωθούν τα σχέδια τους, όπως έπραξαν οι κάτοικοι της Ξάνθης για τα αιολικά στο Λειβαδίτη, του Έβρου για τα αντίστοιχα στα καμένα της Δαδιάς. Σε αυτό τον αγώνα γνωρίζουν ποιος τελικά είναι πραγματικά στο πλευρό τους και ποιος υποκρίνεται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηρίζει το αίτημα για άμεση σύγκλιση του ΠΣ για να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση ανεξάρτητα από νομικά εμπόδια και διαδικασίες. Η ανάκληση της απόφασης είναι πολιτική πράξη και εφόδιο στον αγώνα που θα χρειαστεί να γίνει με όλες τις μορφές.