Από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 και μέχρι και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί 154 φωτογραφικές ιστορίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ με θέματα από τη Βόρεια Ελλάδα.
Η Έκθεση Φωτογραφίας είναι «γέννημα» του πανελλήνιου διαγωνισμού φωτογραφίας με τίτλο #PRESS_photostories 2017 τον οποίο προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με πεδίο αναφοράς τη Μακεδονία και τη Θράκη και ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες Πολιτική, Πολιτισμός/Τέχνες, Περιβάλλον, Τόπος και Άνθρωποι και Αθλητισμός, ενώ τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη, πρώτη μέρα λειτουργίας της.
40 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, στέλνοντας πάνω από 400 φωτογραφίες, από τις οποίες εκτίθενται οι 154, ενώ 12 από αυτές βραβεύτηκαν ή έλαβαν επαίνους. Η επιλογή έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν.
Στη Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος και διευθυντής του TV 100 Λάζαρος Θεοδωρακίδης.
Σε καθεμιά από τις κατηγορίες επιλέχθηκε μια φωτογραφία η οποία αποσπά βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μια η οποία αποσπά έπαινο. Ειδικά στην κατηγορία Περιβάλλον, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί έπαινος σε δύο φωτογραφίες. Παράλληλα, μια φωτογραφία απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνισμού με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.
Το έργο της κριτικής επιτροπής πολύωρο και δύσκολο, καθώς κάθε φωτογραφία «μιλούσε» με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για πρόσωπα, γεγονότα και στιγμιότυπα τα οποία αποτυπώθηκαν φωτογραφικά κατά το 2017 στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανάμεσα στις φωτογραφίες οι οποίες διακρίθηκαν είναι και αυτή του δημοσιογράφου του KAVALA POST Θανάση Σοφιανού, η οποία έλαβε έπαινο στην κατηγορία Περιβάλλον, «περιγράφοντας» μια καταιγίδα πάνω από τη Θάσο, ενώ 6 φωτογραφίες του ίδιου από 3 εκ των προαναφερόμενων κατηγοριών οι οποίες τραβήχτηκαν στο πλαίσιο ρεπορτάζ μέσα στο 2017, με σημεία αναφοράς τον Νομό Καβάλας και το Kavala AirSea Show, φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και στην εν λόγω Έκθεση Φωτογραφίας.
Όσον αφορά το εγχείρημα του διαγωνισμού και της έκθεσης, δε σταματάει εδώ… Τουναντίον, το ταξίδι τώρα αρχίζει, εξυπηρετώντας μια σειρά από συγκεκριμένους στόχους, πέρα από το προφανές εντυπωσιακό και γεμάτο φαντασία και… ιστορίες φωτογραφικό αποτέλεσμα: Να «μιλήσει» στον κόσμο για το δύσκολο και συνάμα άκρως ανταγωνιστικό και ποιοτικό έργο των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βιώνουν την απαξίωση και την κρίση πολύ πριν τη βιώσουν άλλα επαγγέλματα, αλλά και για τον επαγγελματισμό τον οποίο επιδεικνύουν κόντρα στις αντικειμενικές δυσκολίες συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας στην οποία απευθύνονται.
Απομυθοποιεί, δε, το γεγονός της θεώρησης του φωτογράφου ως… χομπίστα, καθώς οι φωτογραφίες στην Έκθεση αποδεικνύουν το αυτονόητο: Ότι η φωτογραφία είναι προϊόν επίπονης, χρονοβόρας και κοστοβόρας διαδικασίας, πέρα από τις προαναφερθείσες αντικειμενικές δυσκολίες.
Συνεπώς, πρόθεση των διοργανωτών είναι να καθιερωθούν ο διαγωνισμός και η έκθεση #PRESS_photostories 2017 ως ετήσιος θεσμός με προοπτική να αποκτήσουν από το 2019 και διεθνή διάσταση, ενώ είναι πιθανό η Έκθεση να ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης
*Φωτογραφίες: Μανώλης Σοφιανός-Βαγγέλης Φέρελης
Δείτε τις φωτογραφίες του KAVALA POST και του Θανάση Σοφιανού οι οποίες εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ
Δείτε τις φωτογραφίες οι οποίες βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό











