Diana’s Meals: Χταποδόπιτα [συνταγή]

Η Ντιάνα Κατζομύτη σκαρώνει μία αλλιώτικη πίτα-ωδή στους καβαλιώτικους θαλασσινούς μεζέδες...

Οι πίτες είναι οι αγαπημένες μας. Άλλωστε, οι ελληνικες πίτες είναι μοναδικές! Στην Καβάλα είναι γνωστό πως οι θαλασσινοί μεζέδες είναι πολλοί, λαχταριστοί και πρωτότυποι.

Έτσι και εγώ αυτή την εβδομάδα, μια «ανάσα» πριν τη Σαρακοστή σάς παρουσιάζω μια πίτα διαφορετική. Το χταπόδι έχει την τιμητική του, οπότε πάμε να δούμε τη συνταγή.

Υλικά

Για το φύλλο, σας αφήνω τρεις διαφορετικές επιλογές.

Α) Να πάρετε μια έτοιμη ζύμη κουρού όσοι δεν προλαβαίνετε…

ή

Β) 350 γρ. αλεύρι δυνατό, 30ml ελαιόλαδο, συν για το ανοιγμα των φύλλων, 140 ml νερό, 1 κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι, Νισεστέ για το ανοιγμα των φύλλων

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια, πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.
  • Σε βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε τρία φύλλα τα οποία ένα ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε τη ζύμη και από πάνω τα άλλα δύο φύλλα που πάλι τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Στο τέλος, αφού κλείσουμε την πίτα, τη χαράσσουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό και λάδι.

Γ) 1 σουρωτή γυάλινο μικρό μπουκάλι, 1 αβγό, 1 φλ. καφέ λάδι, Αλάτι, Αλεύρι περίπου 600 γρ. μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια, βούτυρο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός το βούτυρο. Μόλις γίνει μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια μας, τη χωρίζουμε σε 3 τεμάχια και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε 3 φύλλα περίπου 10 εκατοστά.
  • Τα αλείφουμε με βούτυρο, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα τυλίγουμε. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, την ανοίγουμε, βάζουμε ένα φύλλο κάτω σε βουτυρωμένο ταψί, τη γέμιση το άλλο από πάνω και ραντίζουμε με λάδι και νερό. Χαράσσουμε τα κομμάτια.

Επιλέξτε το φύλλο που σας ταιριάζει.

Για τη γέμιση

  • 1 χταπόδι περίπου ένα κιλό
  • ¾ φλ. καφέ πληγούρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πορτοκάλι, τον χυμό και το ξύσμα του
  • 7-8 φυλλαράκια δυόσμο
  • 5-6 κλαράκια μαϊντανό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ μπαχάρι
  • 150 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 150 γρ. νερό
  • 100 γρ. κρασί ξηρό κόκκινο
  • Πιπέρι, αλάτι, ρίγανη

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το χταπόδι με τα δαφνόφυλλα και το ξίδι σε μια κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει.
  • Μόλις είναι έτοιμο, το κόβουμε σε κυβάκια, το σοτάρουμε με ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα, το κρασί, το νερό, τα μπαχαρικά, τον χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε το πληγούρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  • Συναρμολογούμε την πίτα με όποιο ζυμάρι μας αρέσει!

Καλή Σαρακοστή, καλά να περάσετε και… προσοχή στο αλκοόλ!


Βιογραφικό

Είμαι η Ντιάνα Κατζομύτη. Συνήθως είμαι με ένα τεφτέρι στα χεριά και σημειώνω, πειράζω, αλλάζω, πειραματίζομαι με συνταγές. Τα παιδιά μου με πειράζουν, λέγοντας ότι οι συνταγές μου είναι jazz! Σαν τους τζαζίστες που αυτοσχεδιάζουν. Μότο μου είναι πως το φαγητό είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου, αφού αυτό είναι το πρώτο πραγμα που αποζητά με το που θα γεννηθεί, γι’ αυτό και είναι συστατικό της ευτυχίας. Τα τελευταία χρονια θα με βρείτε ως Private Chef και συνταγές μου στη σελίδα dianasmeals.gr.

Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook.