1ος Διεθνής Διαγωνισμός Τυπωμένης Φωτογραφίας: Η Καβάλα στο φωτογραφικό επίκεντρο της υφηλίου

Συμμετείχαν 30 χώρες με πάνω από 2.000 τυπωμένες φωτογραφίες-Τον διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία

Tον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Τυπωμένης Φωτογραφίας συνδιοργάνωσαν το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία. O Γιώργος Μυτιληνός, Grand Master από τον Μάρτιο του 2017, ο οποίος ηγείται της ομάδας με την ονομασία «Φωτογραφική Εταιρία Καβάλας», παράρτημα της ΕΦΕ Αθηνών, επισημαίνει ότι η θεματολογία όσον αφορά τον διαγωνισμό ήταν ελεύθερη, με έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Ο ίδιος δηλώνει ότι εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το έγχρωμο. «Επί 3 μέρες αρκετοί φωτογράφοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί καβαλιώτες, έκριναν στην Αθήνα τα έργα του πρώτου Διεθνούς Διαγωνισμού Τυπωμένης Φωτογραφίας. Πρόκειται για μία υπόθεση που ξεκίνησε εδώ και 6 μήνες. Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός τυπωμένης φωτογραφίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο φωτογραφικό επίκεντρο της υφηλίου.

»Υπάρχει μια τεράστια προβολή με μια ομάδα ανθρώπων που εργάζεται εδώ και μήνες για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.Το σημαντικότερο είναι ότι η Καβάλα έχει έναν μεγάλο ρόλο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Είναι μία κομβική πόλη, όπου υπάρχει μία τριμελής κριτική επιτροπή που την εκπροσωπεί. Συνέβη να με διορίσουν πρόεδρο αυτής της επιτροπής με έναν ακόμη Έλληνα διεθνή φωτογράφο, εκδότη του περιοδικού “Φωτογράφος”, καθηγητή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έναν Βούλγαρο. Ο δε πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας ο Χρήστος Τζανάκος, είναι στην οργανωτική επιτροπή αυτού του διαγωνισμού.

»Αυτή τη στιγμή η Καβάλα έχει το προτέρημα η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος να στηρίζουν τις φωτογραφικές ενέργειες που “ζυμώνονται” στην πόλη και οι οποίες έχουν άμεση εξάρτηση με το κέντρο. Οπότε και η πόλη προβάλλεται στο κέντρο, το οποίο με τη σειρά του την προβάλλει  σε όλον τον κόσμο.

»Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό παίρνουν μέρος 30 χώρες. Το Ιράν είναι μία χώρα καλλιτεχνικά προβεβλημένη, όπως και η Ινδονησία, η οποία είναι μία καλλιτεχνική (φωτογραφικά) χώρα και διαπρέπει. Οι Κινέζοι φωτογράφοι συμμετείχαν με πάνω από 200 φωτογραφίες. Έτσι, συγκεντρώθηκαν περί τις 2.000 τυπωμένες φωτογραφίες. Στον διαγωνισμό παίρνουν μέρος έργα φωτογράφων που κερδίζουν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε διάφορους μεγάλους διαγωνισμούς.

»Όσον αφορά εμάς, τα μέλη της κριτικής επιτροπής, μπαίνει και το συνειδησιακό θέμα. Βλέπουμε φωτογραφίες χωρίς ονόματα. Υπήρχαν 5 τραπέζια σε αποστάσεις εύλογες, για να μην ακούγονται οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ του προέδρου και των υπολοίπων μελών της κριτικής επιτροπής. Όταν έχεις δύο καλές φωτογραφίες, πρέπει να δουλέψει και η συνείδηση. Προσωπικά, έχω πάντα στη δική μου “φαρέτρα” δύο εξαιρετικές ρήσεις επιφανών ανδρών, σύμφωνα με τις οποίες ενεργώ και δρω στο θέμα των κρίσεων. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι “η κρίση των ανθρώπων είναι εσφαλμένη“. Και αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ένα ον ελαττωματικό, απ’ όλες τις απόψεις. Μία δεύτερη ρήση είναι του Ουγκώ, ότι “κάθε κρίση τελεί υπό κρίση“».

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού βγήκαν, αλλά θα ανακοινωθούν μετά από κάποιες ημέρες. Θα γίνουν επίσης και επίσημες αναρτήσεις. Ενστάσεις δεν υπάρχουν, ενώ αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει καβαλιώτικο ενδιαφέρον, καθώς από την Φωτογραφική Εταιρία συμμετείχαν 10 αποστολές, με τον κ. Μυτιληνό να πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες να προκύψει κάποιο βραβείο και για την Καβάλα.