Σεπτέμβριος 2017
Είχε… άγιο στον Άγιο Σίλα!
Λίγα μετά τις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου 2017, οδηγός μηχανής μεγάλου κυβισμού που κινούνταν στον δρόμο του Άγιου Σίλα με κατεύθυνση προς Καβάλα, περίπου στο σημείο όπου είναι τοποθετημένη η πινακίδα «Δεν ξεχνώ» του Συλλόγου Κυπρίων, έχασε τον έλεγχο, ανετράπεη και… έπεσε στο κενό!
Το απίστευτο έγκειται στο γεγονός ότι οδηγός και μηχανή «σύρθηκαν» στο οδόστρωμα για αρκετά μέτρα, πέρασαν… κάτω από το μεταλλικό προστατευτικό στηθαίο που βρίσκεται στη δεξιά μεριά και κατέληξαν στα πρανή, αρκετά μέτρα πιο κάτω, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος αξιοσημείωτος τραυματισμός του οδηγού ο οποίος τη… γλίτωσε με αμιχές!
Ένα τροχαίο… κινηματογραφικό
Ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου 2017 στο Περιγιάλι, στο πρατήριο καυσίμων της Shell (γνωστό από παλιά ως πρατήριο «Μπέλλου») όταν συγκρούστηκαν δύο οχήματα, με το ένα εξ αυτών να καταλήγει «μέσα» στον χώρο του βενζινάδικου παρασέρνοντας μία μηχανή μεγάλου κυβισμού…
Το λευκό όχημα κινούνταν επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού με κατεύθυνση προς τα ανατολικά όταν συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ το οποίο «έβγαινε» από το πρατήριο. Μετά τη σύγκρουση, το λευκό αυτοκίνητο «αγκαλιάστηκε» με μια αντλία καυσίμων, παρασέρνοντας και ρίχνοντας στο έδαφος μία μεγάλη μηχανή Τούρκου ο οποίος εκείνη την ώρα ανεφοδίαζε το όχημά του ανυποψίαστος.
Από το συμβάν προκλήθηκαν αρκετές υλικές ζημιές και ένας -ευτυχώς- ελαφρύς τραυματισμός (του οδηγού της μοτοσικλέτας). Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα τόσο όχημα της Πυροσβεστικής όσο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Στην Καβάλα «έπεσαν» οι υπογραφές για τη Σιδηροδρομική Εγνατία
Το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2017 οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από τη Μεγάλη Αίθουσα του Imaret, λίγο προτού οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών των δύο χωρών, Χρήστος Σπίρτζης και Ιβάιλο Μοσκόφσκι υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενός έργου που θα «συνδέσει» τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία της Βουλγαρίας σε Μαύρη Θάλασσα (Μπουργκάς και Βάρνα) και Δούναβη (Ρούσε).
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ.
Τα «40» του Προκόπιου
Καθώς συμπληρώθηκαν 40 ημέρες από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017 η τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού στον Καθεδρικό ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.
Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ εδώ.
Νέα, δεύτερη δικαστική απόφαση δικαιώνει τους απολυμένους της ΒΦΛ
Το πρωί της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου 2017 εκδίδεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας μία ακόμη απόφαση υπέρ τους, η δεύτερη του «κύματος» των μαζικών αγωγών (η πρώτη είχε εκδοθεί στα μέσα του περασμένου Ιουλίου 2017 – διαβάστε την εδώ). Πρόκειται για το τρίτο δικαστήριο-αγωγή που συζητήθηκε στις 28 Μαρτίου 2017 και το οποίο αφορά σε 65 πρώην εργαζόμενους των Λιπασμάτων που απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση με το πρόσχημα της κατάθεσης ψευδών –όπως αποδεικνύεται– μηνύσεων από την εργοδοσία (για εμπρησμο, παράνομη βία, παρακώλυση συγκοινωνιών κ.ά.).
Η νέα αυτή απόφαση κρίνει άκυρο το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποία αρχικά είχαν μπει οι εργαζόμενοι, καταχρηστικές τις απολύσεις οι οποίες έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος τους και διατάσσει στον καθένα ξεχωριστά την καταβολή μισθών υπερημερίας και νομίμων αποζημιώσεων. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι προσωρινά εκτελεστή.
Στο δικαστήριο της 28ης Μαρτίου 2017, υπέρ των απολυμένων παραστάθηκανη η δικηγόρος-εργατολόγος Αθηνών Χρυσάνθη Υφαντή και η δικηγόρος-εργατολόγος Καβάλας Τάνια Π. Ελευθεριάδου.
Στη δημοσιότητα η διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Προκοπίου
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου αναρτά στον επίσημο ιστότοπό της το κείμενο της διαθήκης του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κυρού Προκοπίου, λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατό του. Η διαθήκη Προκοπίου συντάχθηκε από τον ίδιο στις 2 Ιουνίου 2014.
Διαβάστε την εδώ.
H δήλωση «προτίμησης» Ιερώνυμου «ανάβει» φωτιές
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Ιεραρχία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ερωτηθείς μετά το πέρας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού για το θέμα της πληρώσεως των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δηλώνει: «Τόσο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όσο και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως. Προσωπικά, οι υποψηφιότητές τους με βρίσκουν σύμφωνο».
Η δήλωση Ιερώνυμου προκαλεί πλήθος αντιδράσεων εντός της Ιεραρχίας με αρκετούς ιεράρχες να δηλώνουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους.
Ζυγός: Τραγικό τροχαίο με θύμα έναν 13χρονο
Τροχαίο δυστύχημα σημειώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2017 στο χωριό Ζυγός της Καβάλας με θύμα έναν ανήλικο! Μηχανάκι μικρού κυβισμού το οποίο οδηγούσε ένας 19χρονος έπεσε σε τοίχο σπιτιού μέσα στο χωριό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 13χρονος συνοδηγός, μαθητής Δευτέρας Γυμνασίου και κάτοικος εν ζωή Κρυονερίου.
Μεγάλη φωτιά στα ορεινά της Καβάλας
Λίγο πριν τις 20:00 το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2017 ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά ανάμεσα στο Βουνοχώρι και τη Λιμνιά. Επίγεια και εναέρια μέσα με τη συνδρομή του δήμου Καβάλας και εθελοντών «παλεύουν» με τις φλόγες για πάνω από 24 ώρες. Η φωτιά αφήνει πίσω τις εκατοντάδες στρέμματα καμμένης χορτολιβαδικής έκτασης.
Στο «πόδι» η Ηρακλίτσα για την ανεύρεση του Ιωάννη Τσιμπρικίδη
Το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017 χάνονται τα «ίχνη» ενός 77χρονου από τη Νέα Ηρακλίτσα Καβάλας. Η εξαφάνισή του δηλώνεται στην Αστυνομία το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2017 και αμέσως ξεκινάει μία μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεσή του με τη συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών, μελών του παραρτήματος Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Καταδρομέων, καθώς και εθελοντών, ενώ από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 «επιστρατεύεται» και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της ΕΜΑΚ.