Γυμνάσιο Κεραμωτής: Οι «θησαυροί» του Erasmus μέσα από τα μάτια των μαθητών [φωτογραφίες]

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου υποδέχτηκαν εγκάρδια τις ξένες αποστολές, σφραγίζοντας με υπευθυνότητα την υλοποίηση και αποτελεσματικότητα όλων των δράσεων με επίκεντρο τους πρόσφυγες μαθητές

Δεκαέξι μαθητές και επτά συνοδοί εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με  θέμα “Let’s Walk Together to Handle the Obstacles“, η οποία έλαβε μέρος στη χώρα μας και υλοποιήθηκε από το Ημερήσιο Γυμνάσιο Κεραμωτής, την εβδομάδα από 23 έως 27 Μαΐου 2022.

Το project το οποίο εντάσσεται στη Βασική Δράση ΚΑ229-Σχολικές Συμπράξεις, Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών, υλοποιείται με συντονιστικό σχολείο το “Toki Ortaokulu”, (Denizli-Τουρκία) και εταιρικά σχολεία τα “IES Cerro de Los Infantes” (Pinos Puente-Ισπανία), “Agrupamento de Escolas de Vilela” (Paredes-Πορτογαλία) και το Γυμνάσιο Κεραμωτής (Κεραμωτή-Ελλάδα).

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου υποδέχτηκαν εγκάρδια τις ξένες αποστολές, σφραγίζοντας με υπευθυνότητα, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την υλοποίηση και αποτελεσματικότητα όλων των δράσεων.

Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και την ανανέωση και δημιουργική αντίληψη του πρόσφυγα μαθητή στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στόχοι που τέθηκαν με την υποστήριξη της τεχνολογίας, είναι η δυνατότητα χρήσης ψηφιακών εργαλείων Web 2.0, οικειοποιώντας συγχρόνως τη γλώσσα υποδοχής αποτελεσματικά και βιώσιμα και αναπτύσσοντας απαραίτητα χαρακτηριστικά και παραγωγικές ικανότητες για ανάληψη θέσεων ευθύνης.

Τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των μαθητών προσφύγων, καθώς και η μέγιστη αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας απετέλεσαν αντικείμενο έρευνας και ελέγχου, καθώς και την πρώτη μας προτεραιότητα στην δημιουργία και ανάπτυξη όλου του project.

Οι συμμετέχοντες, εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Λιμένα Θάσου (Μουσείο, Αρχαία Αγορά, Αρχαίο Θέατρο και Παλιό Λιμάνι), τους Φιλίππους (Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικός Χώρος, την Λυδία (Βαπτιστήριο), το σπήλαιο του Αγγίτη, την Ουρανούπολη (Cruise περιήγησης στις μοναστηριακές δομές του Αγίου Όρους), το Μουσείο Καπνού, το Ιμαρέτ, το σπίτι του Μοχάμετ Άλι και τέλος το παλιό κάστρο στην πόλη της Καβάλας.

Aπώτεροι στόχοι της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα, πέρα από την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στο μεγάλο θέμα των προσφύγων, στάθηκαν η άσκηση στην διαπολιτισμική αλληλεπίδραση και τη διεθνή συνεργασία, η έκφραση της δημιουργικής τους διάθεσης και της δυνατότητας για επικοινωνία, αλλά και η χαρά της ανάπτυξης συνεργατικών και καινοτόμων προϊόντων.

Ακόμη, σε μελλοντικό στάδιο, η διεύρυνση σκέψης και δράσης για τη βελτίωση των μορφωτικών και παιδαγωγικών συστημάτων και των εκπαιδευτικών και κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη του αύριο, στην οποία θα ζήσουν και θα δραστηριοποιηθούν τα σημερινά παιδιά.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από δηλώσεις παιδιών τα οποία συμμετείχαν στην συνάντηση:

  1. «Το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν για μένα εμπειρία ζωής! Διεύρυνε τους ορίζοντές μου και μου έδωσε την δυνατότητα να συμβιώσω με παιδιά με διαφορετικές αντιλήψεις και αξίες για μια ολόκληρη εβδομάδα. Τέλος είχα την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσω νέους αξιόλογους φίλους. Αυτό είχε ως συνέπεια να γνωρίσω έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και να δω πολλά πράγματα από μια διαφορετική οπτική. Πιστεύω τελικά ότι το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνετέλεσε στο να είμαστε πιο επικοινωνιακοί και ανοικτοί με παιδιά άλλων χωρών. Οι λέξεις που συνοψίζουν το πρόγραμμα είναι κοινωνικοποίηση, συνεργασία, σεβασμός,  φιλία, κατανόηση και φροντίδα!»
  2. «Ήταν μία μοναδική εμπειρία και θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους τυχερούς που είχα πραγματικά  την ευκαιρία να τη βιώσω. Μέσα από  το συγκεκριμένο project γνωρίσαμε καινούργιους τόπους, πολιτισμούς, αντιλήψεις, γλώσσες και το σπουδαιότερο αποκτήσαμε νέους φίλους! Παράλληλα το “ταξίδι αυτό” ενίσχυσε την εκτίμησή μας στις αξίες της φιλοξενίας, της ανεκτικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτέλειας. Αναμφισβήτητα θα αποζητούσα μια τέτοια εμπειρία και στο μέλλον! Το Erasmus+ είναι για μένα Φιλία, Εμπειρία, Γνωριμίες, Πολυπολιτισμικότητα, Κοινωνικοποίηση!»
  3. «Η εβδομάδα της επίσκεψής μας στην Κεραμωτή με το πρόγραμμα Erasmus + σηματοδότησε μια αξέχαστη εμπειρία στη ζωή μου. Μου δόθηκε απλόχερα η ευκαιρία να συναναστραφώ με άτομα άλλων χωρών, τα οποία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και πρεσβεύουν δικές τους ιδέες και αντιλήψεις. Παράλληλα, είχα τη δυνατότητα να αναπτύξω φιλίες με πολλά παιδιά που γνώρισα, ενώ ταυτόχρονα απέκτησα εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το πολύ ενδιαφέρον  θέμα των προσφύγων. Εκδρομές, περιπέτειες, δεσμοί και γνώσεις θα μου θυμίζουν πάντα αυτή την αξέχαστη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βίωμα το οποίο πιστεύω πως θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες όλων των συμμετεχόντων! Συμπερασματικά θα ήθελα να πω οτι Erasmus+ σημαίνει: Αλληλεπίδραση, Φιλία, Ταξίδι, Πολυπολιτισμικότητα και Γνώσεις!»