Καπναποθήκες Καβάλας: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…

Ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού για την κατάσταση των Καπναποθηκών με αφορμή τη διοργάνωση σεμιναρίου για τη Βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής

Η ανακοίνωση της πραγματοποίησης διαδικτυακού σεμιναρίου από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων για τη Βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής προκάλεσε την αντίδραση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού! Το Ινστιτούτο δε διαμαρτύρεται για τη διοργάνωση, αλλά γιατί όπως τονίζει υπάρχουν άλλες προτεραιότητες της εν λόγω υπηρεσίας που δεν έχουν αναληφθεί σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση των καπναποθηκών στην Καβάλας.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Όπως έγινε γνωστό, από την υπηρεσία Υ.Ν.Μ.Τ..Ε. Ανατ. Μακ.-Θράκης διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας διαδικτυακό σεμινάριο στην Καβάλα στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου με θέμα: Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση από την αναγνώριση  και αξιολόγηση στην προστασία , ανάδειξη και διαχείριση στο πλαίσιο  των Ευρωπαϊκών ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( Ε.Η.Π.Κ.)                                                                                    Ένα σεμινάριο που θα ήταν πολύ σημαντικό αν γινόταν προτού 20 – 25 χρόνια πριν, όπως άλλωστε όριζε ο Νόμος 3028/2002 – ΦΕΚ-153/28-6-2002 για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η βιομηχανική κληρονομιά της Πόλης μας, της «Μέκκας του Καπνού» και των άλλων πόλεων της Περιφέρειας μας είναι κυρίως οι καπναποθήκες.

Οι καπναποθήκες αποτελούν ως γνωστόν τα μοναδικά μνημεία της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας ιστορίας. Οι χαρακτηρισμένες καπναποθήκες ως νεώτερα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού  στην Περιφέρεια μας είναι 70 ( στην 32 Καβάλα, στην 30 Ξάνθη, στην 5 Δράμα, στην  2 Κομοτηνή και στην 1 Αλεξανδρούπολη). Όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες ( διοικητικές και πολιτικές) και φορείς (τοπικής αυτοδιοίκησης) να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία και ανάδειξη τους.

Δεν νομιμοποιείται κανείς σήμερα και δεν μπορεί να  σφυρίζει αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.                                                                                 Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε αυτήν την καταστροφή της βιομηχανικής μας κληρονομιάς και την υποβάθμιση των πόλεων μας. Καμιά υπηρεσία (υπουργείο πολιτισμού κλπ.) και κανένας φορέας ( τοπική αυτοδιοίκηση – Δήμοι – Περιφέρεια)  δεν μπορεί πλέον  να δικαιολογηθεί γιατί θα γελούσαν και τα τσιμέντα ακόμη!

Περιμέναμε, εδώ και οκτώ μήνες περίπου μετά την πυρκαγιά της καπναποθήκης Πετρίδη στην Ξάνθη, να ενεργοποιηθεί η Υπηρεσία  Νεωτέρων Μνημείων να έρθει στην Καβάλα από την Ξάνθη και να επισκεφτεί τις καπναποθήκες να μπει μέσα σε αυτές (σε όσες πλέον δύναται) και να ελέγξει την κατάστασή τους, να καταγράψει τα προβλήματα  που τυχόν υπάρχουν π.χ. κατασχεμένα καπνά, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά, την κατάσταση των κεραμοσκεπών, του φέροντος ξύλινου σκελετού, πατώματα, παραθύρων, τοιχοποιίας κλπ

Έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί  μια ελάχιστη καταγραφή της κάθε καπναποθήκης ώστε να υπάρχει μια βάση δεδομένων, μια αφετηρία!

Μετά να συγκληθεί μια σύσκεψη με τον δήμο, τους ιδιοκτήτες, φορείς κ.α. για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με τον. 4858/2021 που  αντικατέστησε  τον παλαιότερο 3028/2002- ΦΕΚ-153/28-6-2002, άρθρο11 Υποχρεώσεις κυρίων, νομέων η κατόχων ακινήτων μνημείων. Επίσης θα  έπρεπε να διενεργούνται  έλεγχοι των καπναποθηκών σε τακτά χρονικά διαστήματα από την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και να καταγράφονται, τυχόν προβλήματα που  προέκυψαν, στη  βάση δεδομένων που θα είχατε φτιάξει.

Αυτό το απλό θα έπρεπε να είχε κάνει η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων σε πρώτη φάση.                                                                                                         Αντί λοιπόν να κάνετε το αναμενόμενο, διοργανώνετε διαδικτυακό σεμινάριο στις  22 και 23 Σεπτεμβρίου.                                                                           Αλήθεια τι θα πείτε σε αυτό το σεμινάριο την εμπειρία σας από την διάσωση των καπναποθηκών; Όπως π.χ.  στην περίπτωση της  κατάρρευσης της κεραμοσκεπής της Σ.Ε.Κ.Ε. (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) που  για πέντε χρόνια  την βλέπατε εσείς και  ο δήμος να πέφτει, ενώ θα μπορούσε να είχε σωθεί τουλάχιστον το ένα τμήμα. Περιμένουμε να μάθουμε  και εμείς και η κοινή γνώμη τις ενέργειες που έχετε κάνει.                                Αλήθεια από πότε έχετε να επισκεφτείτε  τις καπναποθήκες;

Τι περιμένετε σαν  αρμόδια υπηρεσία να πέσουν και οι υπόλοιπες καπναποθήκες; Τότε όλοι  μας θα ομιλούμε για την διαχείριση των μπάζων των καπναποθηκών  και όχι για  τεχνολογίες όπως π.χ. Βlockchain !

Με αυτόν μόνο τον τρόπο διασώζουμε την βιομηχανική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα διατηρούμε την ασφάλεια των πόλεων ,των κατοίκων και  των επισκεπτών!.

Καλές είναι  τέτοιου είδους ημερίδες στην παρούσα κατάσταση όμως το μόνο που προσφέρουν είναι οι δημόσιες σχέσεις, εμπλουτισμό βιογραφικών  και να κομπάζει η τοπική αυτοδιοίκηση για τον αγώνα που έδωσε εν όψη εκλογών.

Αν διαθέτατε τον μισό από τον χρόνο που απαιτήθηκε  για να διοργανώσετε το σεμινάριο,  για την καταγραφή των προβλημάτων της κάθε καπναποθήκης τότε θα είχατε νομιμοποιηθεί  για οποιανδήποτε άλλη δράση ημερίδες συνέδρια κλπ.

Δεν σας απαλλάσσουν  όμως  από τις ευθύνες  που θα έχετε για ότι και αν συμβεί , επειδή   κάποιες είναι υποψήφιες για κατάρρευση και. μην τυχόν θρηνήσουμε  συνανθρώπους μας

Εν κατακλείδι πως στέκεται η Πολιτεία στο πλευρό των ιδιοκτητών για την προστασία, διατήρηση, διαχείριση των καπναποθηκών;                                        Πως συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα παραπάνω;

Πως ενεργοποιούνται οι Δήμοι σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 4858/21;

Είναι σε γνώση των πολιτών ότι  όταν γκρεμίζεται μια καπναποθήκη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι  ελευθερώνετε ο χώρος για άλλες χρήσεις (όπως π.χ. παρκινγκ, πράσινο κλπ) αλλά εκ του νόμου επιβάλλεται η ανέγερση κτηρίου ίδιου όγκου και μορφής με την κατεδαφισμένη καπναποθήκη – μνημείο;

Επιτέλους ποιοι και πότε θα  ασχοληθούν σοβαρά για την επίλυση αυτού του σοβαρότατου  προβλήματος  και ποιοι θα επιβάλουν την εφαρμογή των νόμων του Ελληνικού Κράτους».