Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Δράμας Δωροθέου [βίντεο, φωτογραφίες]

Άξιος! Ο Καβαλιώτης στην καταγωγή Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, ο μέχρι σήμερα Α΄ γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, είναι και επίσημα στην κεφαλή του Κλήρου της τοπικής Εκκλησίας της Δράμας

Ο Καβαλιώτης στην καταγωγή Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, ο μέχρι σήμερα Α΄ γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Γουμένισσης, Αξιούπολης και Πολυκάστρου χειροτονήθηκε ως ο νέος μητροπολίτης Δράμας κατά το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο το οποίο τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριος, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, τοποτηρητής της Μητρόπολης Δράμας, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, Κορίνθου Διονύσιος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος και ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης Δράμας αναφέρθηκε στην εν Χριστώ αφιέρωση που αποτελεί μεγάλη δωρεά του Θεού, κάλεσμα και χάρισμα μίμησης του Καλού Ποιμένα και στην ποιμαντορική κλήση που πολλαπλασιάζει αυτό το χάρισμα. Ο Ποιμένας είναι αυτός που οδηγεί τον λαό του Θεού στο απρόσιτο φως, στο λιμάνι της Χάριτος, τόνισε και ευχαρίστησε τον Θεό που οδήγησε τα βήματά του στον μητροπολίτη Γουμενίσσης Δημήτριο, ο οποίος στάθηκε, γι’ αυτό και παραμένει στη ζωή του παντοτινά, μια αρχετυπική μορφή ποιμένα.

Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αγάπη του, για τον οποίο τόνισε: «Ενθυμούμαι, όταν από λαϊκός Σας εγνώρισα, πόσο ανταποκριθήκατε ως Συνοδικός Σύνδεσμος για την εύρυθμη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας μας. Και αξιώθηκα να βιώσω στην Ιερά Σύνοδο την ανύστακτη μέριμνά Σας για την πορεία της Εκκλησίας μας σε χαλεπούς καιρούς, με διακριτική σοφία και σύνεση. Με φρονιμάτιζε η πραεία συμπεριφορά Σας απέναντι σε συλλειτουργούς και συνεργάτες Σας. Διά των πολυτίμων ιερών ευχών Σας και της αγάπης Σας, ελπίζω η ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπό Σας να μεταποιηθεί σε αδιάπτωτη υπακοή προς Εσάς, την Εκκλησία και τα ιερά θέσμια».

Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους αρχιερείς, οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους και την ψήφο τους, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακόμη, έκανε λόγο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Συλλογίζομαι το μαρτύριo και τις θυσίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, στο παρελθόν και μέχρι σήμερα, που αποτυπώνονται στους μακρούς κόπους και τους ακάματους αγώνες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του οποίου ταπεινά εξαιτούμαι σήμερα τις θεοπειθείς προσευχές και τις πολύτιμες σεπτές ευλογίες. Καλούμαι, μετά την δική Σας εκλογή και εντολή, με την ευλογία του Παναγιωτάτου να διακονήσω μία Μητρόπολη ιστορική, μαρτυρική, με έντονο το θρησκευτικό και εθνικό σφρίγος. Η ευλογημένη διακονία και η εργώδης προσπάθεια των προκατόχων μου Ιεραρχών, εξαιρέτως του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, αλλά και των μακαριστών Αγαθαγγέλου, Λαυρεντίου, Γεωργίου, Φιλίππου, Διονυσίου και του πολύκλαυστου Παύλου, αποτελούν λαμπρότατο παράδειγμα ποιμαντικής αναλώσεως για χάρη του ευλογημένου λαού του Θεού», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της Δράμας και επισήμανε ότι «προ 100ετίας δέχθηκε πλήθος ξεριζωμένων προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και την Καππαδοκία, οι οποίοι μπόλιασαν τον γηγενή μαρτυρικό πληθυσμό με τη δική τους βαθιά χριστιανική ευλάβεια και το απέριττο ήθος του απαράμιλλου πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων. Υπόσχομαι στους τιμίους άρχοντες, στον ευλαβέστατο ιερό κλήρο και στον ηρωικό και δημιουργικό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας ότι θα αναλωθώ για την πνευματική πρόοδο όλων, κατά το θέλημα του Κυρίου μας», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο από τη Χειροτονία του Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεου

*Φωτογραφίες: romfea.gr-Χρήστος Μπόνης