Το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας θυμάται το ολοκαύτωμα των Εβραίων

Με αφορμή των Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων για το Ολοκαύτωμα οι μαθητές ξεφύλλισαν τις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας μαζί με τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης Νίκο Κοσμίδη και τον Καβαλιώτη Εβραίο συγγραφέα Ιωσήφ Μεβοράχ

Την Παρασκευή 26/1/2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στο χώρο του 4ου Γυμνασίου Καβάλας, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το 2005.

Η 27η Ιανουαρίου 1945, συμβολική χρονολογία για το τέλος του Ολοκαυτώματος, ήταν η μέρα που ο Σοβιετικός στρατός έφτασε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Τότε απελευθερώθηκε το στρατόπεδο που θεωρείται εμβληματικός τόπος της συστηματικής και μαζικής εξόντωσης των Εβραίων [και όχι μόνο] κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης ο Νίκος Κοσμίδης υπ. διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ, Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης και κάτοχος Master Θεολογίας ανέλυσε και συζήτησε με τους μαθητές την διαχρονικότητα του φαινομένου του ναζισμού αλλά και τις φωνές αντίστασης κατά του Γ΄ Ράιχ μέσα από τον χώρο της Εκκλησίας τόσο της Ορθόδοξης [ περιπτώσεις Αρχιεπ. Αθηνών Δαμασκηνού, Μητρ. Ζακύνθου Χρυσοστόμου κά] όσο και της Ρωμαιοκαθολικής [ παραδείγματα νεομάρτυρα Αλέξανδρου Σμόρελ, μοναχής ΄Αννας-Μαρίας Σκομπτσόβα, Ιταλού ακτιβιστή Pier Giorgio Frassati κά]  συνοδευόμενα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Στο 2ο μέρος το οποίο αναφέρονταν στους Καβαλιώτες Εβραίους οι μαθητές άκουσαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Καβαλιώτη Εβραϊκής καταγωγής συγγραφέα Ιωσήφ Μεβοράχ με θέμα «Οι Εβραίοι στη Μέκκα του καπνού», προβλήθηκε μέρος του ιστορικού ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΝΑ CHANNEL αφιερωμένου στους Καβαλιώτες Εβραίους και τέλος τα παιδιά είδαν το βραβευμένο φιλμ του Μουσικού Σχολείου Καβάλας που αναφέρεται στην ηρωική πράξη ενός 12χρονου Καβαλιώτη του Στέφανου Καραγκιοζάκη να παραδώσει 2 ψωμιά στους συλληφθέντες και έγκλειστους σε καπναποθήκη της πόλης 1500 περίπου Εβραίους από την Βουλγαρική χωροφυλακή , κάτι που του στοίχισε αλύπητο ξύλο από την μεριά των Βουλγάρων, γεγονός που αναφέρει ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας αείμνηστος Νικόλαος Β. Ρουδομέτωφ.

Στη συνέχεια ο Ιωσήφ Μεβοράχ συζήτησε με τους μαθητές του σχολείου αναφερόμενος στα προσωπικά του βιώματα ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε μουσική από τις ταινίες «Η λίστα του Σίντλερ» και «Η ζωή είναι ωραία».

Σήμερα, δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό, ξεφυλλίζοντας τις σκοτεινές σελίδες του Ολοκαυτώματος και του Ναζισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συστρατευτούμε συνειδητά και αποφασιστικά απέναντι σε όσους τις εγκωμιάζουν ή εμπνέονται από αυτές και να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην ιστορία αλλά και στη ζωή δεν γίνονται μόνο από όσους τα εκτελούν αλλά και από όσους τα ανέχονται και σιωπούν.

Σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε την δημοκρατία, την ελευθερία , την κοινωνική δικαιοσύνη βασισμένοι στην ιστορική γνώση να αποκρούσουμε με σθένος τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις. Στοιχεία που δημιουργούν τραύματα και ρήγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και στον πολιτισμό μας.

Τον Δήμαρχο Καβάλας εκπροσώπησε η Ανθή Χατζηφραντζή πρόεδρος Δευτεροβάθμιας επιτροπής παιδείας ενώ την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά το συνεργείο του ENA CHANNEL .

Την επιμέλεια, συντονισμό και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Θεολόγος καθηγητής του 4ου Γυμνασίου Καβάλας Γιάννης Καράλης.