Και όμως τα παιδιά μπορούν να σώσουν ζωές. Ένα μάθημα για όλους στο Γυμνάσιο Κεραμωτής για την αξία της ανθρώπινης ζωής

Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση γίνεται βίωμα των παιδιών. Οι δράσεις, η ιστορία και οι στόχοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives η οποία έχει έναν βασικό στόχο: Να γίνει βίωμα των παιδιών το να σώζουν ζωές

Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την αξία της ανθρώπινης ζωής; Μπορούν να μπουν στη διαδικασία από μικρή ηλικία να αντιληφθούν τι σημαίνει να σώζεις μια ζωή και εν τέλει, έχει αξία αυτό να γίνει μάθημα στα σχολεία με στόχο να γίνει βίωμα στο σχολείο της ζωής;

Η απάντηση έρχεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου της Κεραμωτής όπου συμμετείχαν σε βιωματική δράση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, ως συνέχεια του θεωρητικού τμήματος της επιμόρφωσης από τον φορέα Kids Save Lives.

Οι εκπαιδευτές Στάθης Συμεωνίδης και Σοφία Γεμεντζοπούλου έδειξαν στους μαθητές και στις μαθήτριες του Γ2 τη διασωστική διαδικασία και έβαλαν τα παιδιά να κάνουν εξάσκηση πάνω στην κούκλα διαδραστικής εκπαίδευσης που είχαν φέρει.

Στη συνέχεια την εκπαίδευση ανέλαβε ο γυμναστής του σχολείου, Βασίλης Μανίσογλου και πλέον πιστοποιημένος διασώστης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS|ERC) μέσω του προγράμματος Kids Save Lives, ο οποίος έδειξε τη διαδικασία στους μαθητές του Γ1.

Όλοι οι συμμετέχοντες απέκτησαν σημαντικές δεξιότητες ζωής, ενώ το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα συνεχιστεί και για τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, με επικεφαλής τον κ. Μανίσογλου και με προπλάσματα (κούκλες εκπαίδευσης) που χορήγησε για κάποιο διάστημα το Kids Save Lives στο σχολείο.

Kids Save Lives: Πώς ξεκίνησαν όλα. Οι δράσεις και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα

Το 2007, ο Αναστάσης Στεφανάκης μετακόμισε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής για να εργαστεί ως Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου του Εθνικού Κέντρου Επείγουσας Φροντίδας. Τότε, μαζί με τη συνάδελφό του Κατερίνα Κακάνη, αναγνώρισαν ότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μετά από μερικά χρόνια η ανθρωπιστική οργάνωση «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», η οποία στοχεύει στην καινοτομία, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων δικτύων εκπαιδευμένων μαθητών, πιστοποιημένων First Responders και Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε σχολεία και γειτονιές της Ελλάδας.

Οι στόχοι του οργανισμού βασίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Στην εκπαίδευση, στους απινιδωτές, στην οργάνωση σχολείων και τοπικών κοινωνιών και στη χρήση νέων τεχνολογιών. Η κύρια στόχευση και εξειδίκευση του Kids Save Lives είναι εμφανής: Να εκπαιδεύσει το μέλλον της αναζωογόνησης στην Ελλάδα: Τα παιδιά!

Έτσι, ξεκίνησαν σιγά-σιγά να εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες σε δεκάδες κοινότητες και σχολεία της χώρας. Με τα χρόνια, η ομάδα εθελοντών έχει γιγαντωθεί, μιας και έχουμε εκπαιδεύσει συνολικά πάνω από 240.000 παιδιά και ενήλικες σε περισσότερα από 2.000 ελληνικά σχολεία. Η ομάδα έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 450 ενεργούς εθελοντές εκπαιδευτές στη χώρα.

Στα πιστοποιημένα σεμινάρια Basic Instructor Course μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών και να εκπαιδευτούν στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, αλλά και να ενταχθούν στην ομάδα ως εκπαιδευτές (Basic Instructor Course). Έτσι μπορεί να διαδοθεί πιο εύκολα το μήνυμα πως δυο χέρια μπορούν να σώσουν μια ζωή.

Οι First Responders της Κοινότητας χρησιμοποιούν δύο καινοτόμες εφαρμογές που προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όλους τους πολίτες: Τον Εθνικό Χάρτη Απινδωτών, τον μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο, στον οποίο έχουν καταγράψει όλους τους λειτουργικούς Απινιδωτές που υπάρχουν σε Ελλάδα και Κύπρο (δείτε τον εδώ) και το iSAVElives application (Playstore | Appstore), έτσι ώστε να κερδίζουν χρόνο και πολύτιμες πιθανότητες επιβίωσης μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Ειδικότερα, η πολύγλωσση εφαρμογή iSAVElives, την οποία η οργάνωση έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Microsoft. Μέσα από την εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα, αν κάποιος βρίσκεται μπροστά σε ένα έκτακτο περιστατικό, μια καρδιακή ανακοπή για παράδειγμα, να πατήσει το κουμπί «ΝΑΙ» και σε μία ακτίνα δέκα χιλιομέτρων να ενημερωθούν όλοι οι πιστοποιημένοι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί, αλλά και να έρθει κάποιος να βοηθήσει. Ταυτόχρονα ενημερώνεται για το πού βρίσκεται ο πιο κοντινός απινιδωτής.

Επιπλέον, ξεκίνησαν και το πρόγραμμα Life Force, το οποίο έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και πέρυσι έγινε πιλοτικά σε κάποια σχολεία στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Γερμανία. Το σεμινάριο αυτό υλοποιείται στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και αφορά σε παιδιά από 6 έως 10 ετών που προεκπαιδεύονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Συν τοις άλλοις, μαθητές σχολείων που εκπαιδεύτηκαν πήραν πρωτοβουλία και μαζεύοντας ένα χρηματικό ποσό αγόρασαν απινιδωτές για τα σχολεία τους (περισσότερα από 250), ενώ παράλληλα και οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν να εκπαιδεύουν μαθητές, μέσα από δύο προγράμματα, προετοιμάζοντας το έδαφος. Το ένα ονομάζεται «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» και το άλλο «Δωρεάν Πιστοποίηση 1.000 εκπαιδευτικών», καταδεικνύοντας παράλληλα έτι περισσότερο την ανάγκη να μπούνε οι Πρώτες Βοήθειες ως μάθημα στα Ελληνικά σχολεία.

Περισσότερα για το Kids Save Lives, καθώς και τον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.