Το κράτος επεκτείνει τις συμβάσεις των εποχικών στην Καθαριότητα, αλλά δεν πληρώνει!

Αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα Δημοτικά Τέλη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης

Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν πολλοί δήμοι οι οποίοι θα πρέπει από τα ανταποδοτικά έσοδα να καταβάλλουν τη μισθοδοσία των εποχικών εργαζομένων στην Καθαριότητα των οποίων οι συμβάσεις επεκτείνονται μέχρι το τέλος του 2017, με βάση τροπολογία που υποχρεώνει τους δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων που κατά το χρόνο της τροπολογίας εργάζονταν ως έκτακτοι στους δήμους. Ο δήμος Καβάλας προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα Τέλη Καθαριότητας, ωστόσο άλλοι δήμοι με τα λιγοστά ανταποδοτικά τους δεν θα τα καταφέρουν.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης δήλωσε σχετικά: «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την τροποποιημένη τροπολογία που κατατέθηκε και  έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να επιλέξουν αυτοί, αν τελικά  θα προσλάβουν τα άτομα που εργάζονταν μέσα στους μήνες της τροπολογίας. Ήταν  δυνητική η απόφαση.  Στην τελική της μορφή βέβαια υποχρεώθηκαν οι δήμοι να επεκτείνουν τις συμβάσεις τους. Το θέμα που δημιουργείται εδώ, μιας και αυτοί οι εργαζόμενοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη, είναι αν θα έχουν κάποιοι δήμοι τα ανταποδοτικά τέλη για να μπορέσουν να πληρωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι.  Οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στον δήμο Καβάλας και εμπίπτουν σε αυτή την τροπολογία, σύμφωνα με έναν πίνακα που έχω, είναι 64 άτομα, τα οποία ουσιαστικά είναι τα ίδια άτομα των οποίων οι συμβάσεις είχαν ανανεωθεί με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Υπολογίστε μηνιαία για κάθε εργαζόμενο γύρω στα 1.300 ευρώ μικτά».

Ο κ. Καλανταρίδης ρωτήθηκε αν ο δήμος Καβάλας αυξήσει τα Τέλη Καθαριότητας προκειμένου να πληρώσει τους μισθούς των εργαζόμενων αυτών και απάντησε: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσει ο δήμος Καβάλας τα τέλη  Καθαριότητας, όπως έχει τονίσει η δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το κόστος, χωρίς να γίνει μετακύληση του κόστους στους δημότες. Από τη στιγμή όμως που βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις χωρίς να ερωτηθεί κανένας για το αν μπορεί να καλύψει αυτά τα ποσά από τα έσοδα από τα ανταποδοτικά, πραγματικά δυσκολεύει πολύ η κατάσταση για τους δήμους. Εμείς δεν αρνούμαστε ότι υπάρχουν ανάγκες, αλλά να γίνει ο σχεδιασμός με τρόπο που να είναι συμβατός με τους προϋπολογισμούς των δήμων. Δεν είμαστε ένας από αυτούς τους δήμους που θα προβούμε σε αύξηση των Δημοτικών Τελών. Φέτος σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από Δημοτικά Τέλη, από τη μείωση 50% που ίσχυε πέρυσι».

Βρέθηκε τρόπος για την καταβολή των 90.000 για τους πρόσφυγες

«Θεωρώ λήξαν το θέμα, επειδή τουλάχιστον καταφέραμε να συνεννοηθούμε  με το υπουργείο Εσωτερικών για το πώς θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Το ποσό των 90.000 ευρώ   επρόκειτο να δοθεί από έναν κωδικό που έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές . Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φυσική καταστροφή, για να είμαστε τυπικά εντάξει. Μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν, θα πρέπει να αποστέλλουμε τιμολόγια  από τα έξοδα που έχει κάνει ο δήμος και αφορούν σε εργασίες καθαρισμού ρεμάτων κλπ, για να δικαιολογηθεί το ποσό των 90.000 ευρώ μέσα από τον κωδικό για τις καταστροφές.  Για το υπόλοιπο ποσό,  το υπουργείο μάς ζήτησε ένα Τεχνικό Δελτίο στο οποίο να καταγράφουμε όλες τις  εγκαταστάσεις και τους  χώρους από όπου πέρασαν οι πρόσφυγες. Θέλω να πιστεύω ότι θα καλυφθεί και το υπόλοιπο ποσό».