Cosmopolis, 2020: «Πράξη» τρίτη, «κλασική» και με ελεύθερη είσοδο [αναλυτικό πρόγραμμα]

CosmoClassical: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε στη Μεγάλη Λέσχη από τις 6 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2020

Το εμβληματικό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, μετά από χρόνια αναμονής, θα ανοίξει ανακαινισμένο και με όλη την αίγλη της μακρόχρονης ιστορίας του για πρώτη φορά τις πόρτες του στο καβαλιώτικο κοινό την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2020, ημέρα έναρξης της τρίτης ενότητας του φεστιβάλ Cosmopolis 2020 που φέρει τον τίτλο «CosmoClassical».

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, η φθινοπωρινή «έκδοση» του Cosmopolis θα παρουσιάσει μία σειρά από εκλεκτές συναυλίες αλλά και διαλέξεις και masterclasses, με ιδιαίτερη «μνεία» στον Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και όχι μόνο.




Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν νεότερης απόφασης της Δημοτικής Αρχής και της διοργανώτριας του φεστιβάλ ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoClassical θα είναι ελεύθερη.

Κρατήστε τα εισιτήριά σας πατώντας εδώ

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των φθινοπωρινών εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020:

Τραγούδια του Γ.Α. Παπαϊωάννου ||| 6 Νοεμβρίου @20:30

Πιάνο και φωνή. Δύο σημαντικές, σταθερές παρουσίες στο συνθετικό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Η τριπλή ιδιότητα πιανίστα, συνθέτη και παιδαγωγού που τον χαρακτηρίζει, υποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη με το πιάνο. Η πλούσια εργογραφία του για το όργανο αυτό φανερώνει την συνεχή εξερεύνηση νέων ιδεών, συνθετικών τεχνικών, πιανιστικής γραφής και μουσικής έκφρασης.

Σε όλη τη δημιουργική του πορεία, η λογοτεχνία και η ποίηση αποτέλεσαν μια σταθερή δημιουργική αφετηρία, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα πλήθος φωνητικών έργων. Η ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη με τους Έλληνες ποιητές (όπως οι Ι. Γρυπάρης, Κ. Παλαμάς, Κ. Καβάφης, Π. Νιρβάνας, κ.α.) αναδεικνύεται μέσα από τα έργα του για φωνή και πιάνο.

Στο πλαίσιο της παρούσας συναυλίας παρουσιάζονται έργα για σόλο πιάνο όλων σχεδόν των δημιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασμό, αντιπαράθεση και συνομιλία με αντιπροσωπευτικά τραγούδια για γυναικεία φωνή και πιάνο, προσφέροντας ένα  δείγμα της πολύπλευρης συνθετικής γραφής του Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Συμμετέχουν
Μέλα Γεροφώτη Σοπράνο
Φανή Καραγιάννη Πιάνο


Διάλεξη Κώστα Τσούγκρα ||| 7 Νοεμβρίου @18:00

Η πλούσια συμβολή του Γ.Α. Παπαϊωάννου στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία και εκπαίδευση

ΟΓιάννης Α. Παπαϊωάννου, εκτός από σημαντικός συνθέτης, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους δάσκαλους της νεότερης γενιάς των Ελλήνων συνθετών, θεωρητικών, μουσικολόγων και παιδαγωγών. Η ομιλία παρουσιάζει τις βασικές αρχές της διδακτικής του προσέγγισης, στοιχεία για το πλούσιο διδακτικό του υλικό, το οποίο σώζεται με τη μορφή χειρόγραφων ασκήσεων, καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα ασκήσεων τονικής και σύγχρονης σύνθεσης.

Η ομιλία του συνθέτη-μουσικολόγου Κώστα Τσούγκρα δεν αποσκοπεί στην περιγραφή κάποιας παιδαγωγικής μεθόδου, διότι κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ σκοπός του ιδίου, αλλά επιχειρεί να σκιαγραφήσει την ιδιαίτερα αποδοτική σχέση δασκάλου-μαθητή ως αποτέλεσμα της εξατομικευμένης διδασκαλίας, δηλαδή αυτής που το περιεχόμενό της προσαρμόζεται στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε μαθητή. Έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο δίδασκε για σχεδόν 50 χρόνια τις νεότερες τεχνικές σύνθεσης και τη σημασία που είχε αυτή η δραστηριότητα στην ανάπτυξη της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.


Έργα για μουσική δωματίου του Γ.Α. Παπαϊωάννου ||| 7 Νοεμβρίου @20:30

Ένα πανόραμα της δημιουργίας του συνθέτη, δοσμένο όχι με ιστορικά γραμμικό τρόπο

Το ρεπερτόριο που θα ακουστεί θα περιλαμβάνει έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο (βιολί, τσέλο και πιάνο). Ο Απόλλων Γραμματικόπουλος είναι Κορυφαίος Α΄ [βιολί] της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ενώ εκτελεί τακτικά και χρέη εξάρχοντος. Η Ήβη Παπαθανασίου αποτελεί μόνιμο μέλος της ίδιας ορχήστρας, ενώ ηχογράφησε μουσική του Γ. Α. Παπαϊωάννου για CD που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 από την εταιρία Naxos, το οποίο βραβεύθηκε από την Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου το 2015.

Ο Κώστας Χάρδας είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο τη Συστηματική Μουσι­κολογία με έμφαση στη Μουσική Θεωρία και Ανάλυση.

Συμμετέχουν
Απόλλων Γραμματικόπουλος Βιολί
Ήβη Παπαθανασίου Τσέλο
Κώστας Χάρδας Πιάνο


Έργα για κιθάρα του Γ.Α. Παπαϊωάννου ||| 8 Νοεμβρίου @11:00 & 11:45

Συναυλία καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Καβάλας & Διάλεξη από τον μουσικολόγο Κώστα Χάρδα

Το αποτύπωμα του συνθέτη στο μουσικό όργανο που άνθισε περισσότερο τον 20ο αιώνα. Τα έργα Αρχαϊκό (για 2 κιθάρες), Σουίτα (σόλο κιθάρα), Σονατίνα ( φλάουτο και κιθάρα), Τρίο (φλάουτο,βιόλα και κιθάρα), Κουαρτέτο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο και κιθάρα) ερμηνευμένα από καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Μία εισαγωγή στη συνθετική πορεία του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου: Αναζήτηση και Πρωτοπορία. Οι βάσεις για την σύγχρονη Ελληνική μουσική δημιουργία.

Συμμετέχουν
Αλέξης Παρισσίδης Κιθάρα
Vaselin Belomazov Φλάουτο
Χρήστος Κόζαλης Βιολοντσέλο
Αντώνης Τζιβένης Βιόλα
Δημήτρης Μπαχαρίδης Κλαρινέτο
Φώτης Κουτσοθόδωρος Κιθάρα
Κώστας Χάρδας Πιάνο-Μουσικολόγος


Arpeggiato Doppio ||| 14 Νοεμβρίου @20:30

Ακροβατώντας μεταξύ κλασικών και παραδοσιακών ήχων

Οι Arpeggiato Doppio είναι ένα αρπιστικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 2007 στην Θεσσαλονίκη από τις Κατερίνα Κίτσου και Πέλη Πλίκα, με σκοπό την παρουσίαση ενός διευρυμένου μουσικού ρεπερτορίου, το οποίο μπορεί να καλύψει όλες τις μουσικές περιόδους και τα μουσικά στυλ. Το σχήμα έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ της βόρειας Ελλάδας, όπως στα Ελευθέρια Κομοτηνής, στην Εύχη πόλη Βέροιας, στο φεστιβάλ Saint Georg και έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Το αρπιστικό ντουέτο Arpeggiato Doppio θα παρουσιάσει πρωτότυπα έργα για δύο άρπες καθώς και έργα προσαρμοσμένα ή διασκευασμένα ειδικά για το σχήμα αυτό. Θα ακουστούν κλασικές, ιμπρεσιονιστικές συνθέσεις, κέλτικες και παραδοσιακές μελωδίες.

Συμμετέχουν
Κατερίνα Κίτσου Άρπα
Πέλη Πλίκα Άρπα


Διάλογος με τις Arpeggiato Doppio ||| 15 Νοεμβρίου @11:00

Ανοιχτή συζήτηση-γνωριμία με τις μουσικούς

Οι Arpeggiato Doppio είναι ένα αρπιστικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 2007 στην Θεσσαλονίκη από τις Κατερίνα Κίτσου και Πέλη Πλίκα, με σκοπό την παρουσίαση ενός διευρυμένου μουσικού ρεπερτορίου, το οποίο μπορεί να καλύψει όλες τις μουσικές περιόδους και τα μουσικά στυλ.

Στο πλαίσιο του Cosmopolis festival και μια μέρα μετά τη συναυλία του σχήματος που θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, όλοι οι φίλοι της μουσικής και οι θαυμαστές τους είναι προσκεκλημένοι στην ανοικτή συζήτηση μαζί τους, για να θέσουν ερωτήσεις και να κάνουν μια ειλικρινή και ευδιάθετη συζήτηση, συνοδευόμενη και από κάποια μουσικά ακούσματα όπου χρειαστεί.


Masterclass για κιθάρα & φλάουτο ||| 20 Νοεμβρίου @10:00 & 16:00

Masterclass με τους καλλιτέχνες Mie Ogura στο φλάουτο και Atanas Ourkouzounov και Φώτη Κουτσοθόδωρο στην κιθάρα. Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια. Ώρες δράσεων: 10:00-13:00 & 16:00-19:00.


Fragments ||| 20 Νοεμβρίου @20:30

Παρουσίαση δισκογραφικής δουλειάς

Το άλμπουμ Fragments περιλαμβάνει, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, μικρά ή μεγαλύτερα έργα, όλα ερμηνευμένα σε κλασική κιθάρα και χωρισμένα σε τρεις ενότητες. Πρόκειται για συνθέσεις του Κώστα Μακρυγιαννάκη, αλλά και μεταγραφές έργων του συνθέτη François Couperin, οι οποίες στο σύνολό τους συνιστούν ένα ηχοτοπίο – μωσαϊκό αφηγηματικού χαρακτήρα – με σαφείς αναφορές στην ποπ μουσική, καθώς και άλλες που προέρχονται από μουσική χορογραφιών για τις οποίες δούλεψε ο μουσικός.

Στο άλμπουμ Fragments, κάποιος μπορεί να περιηγηθεί σε ήχους που του φαίνονται οικείοι. Να ακούσει έργα που κλείνουν το μάτι στον Couperin, τους PinkFloyd, τον BillyJoel που βουλιάζουν στον εντατικό παλμό της αφροαμερικανικής παράδοσης ή που συνδιαλέγονται με τους χορευτές στο πλαίσιο μιας παράστασης.

Συμμετέχει
Κώστας Μακρυγιαννάκης Κιθάρα


Masterclass Φώτη Κουτσοθόδωρου ||| 21 Νοεμβρίου @10:00 & 16:00

Η τεχνική της κλασσικής κιθάρας του 21ου αιώνα. Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια. Ώρες δράσεων: 10:00-13:00 & 16:00-19:00.


Συναυλία μουσικής δωματίου ||| 21 Νοεμβρίου @20:30

Το πάντρεμα των πολιτισμών μέσω των ήχων

Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ντούο φλάουτο-κιθάρα Ogura-Ourkouzounov παρουσιάζουν ένα ποικίλο πρόγραμμα αποτελούμενο από διασκευές έργων τζαζ και κλασσικών συνθετών του 20 ου αιώνα καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Atanas Ourkouzounov.

O Atanas Ourkouzounov συγκαταλέγεται μέσα στους πιο σημαντικούς συνθέτες για κιθάρα στις μέρες μας με βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής του τους ασύμμετρους ρυθμούς, την τροπική αρμονία της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τα ιδιωματικά και ηχοχρωματικά εφέ.

Συμμετέχουν
Mie Ogura Φλάουτο
Atanas Ourkouzounov Κιθάρα


Masterclass Ogura-Ourkouzounov ||| 22 Νοεμβρίου @10:00 & 16:00

Masterclass για φλάουτο & κιθάρα. Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια. Ώρες δράσης: 10:00-13:00 & 16:00-19:00


Claude Bolling: Το πνευματικό παιδί του Duke Ellington ||| 22 Νοεμβρίου @20:30

Συναυλία των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας μας ταξιδεύουν στην πολυστυλιστηκότητα του Claude Bolling. Χαρακτηρισμένος σαν “το πνευματικό παιδί του Duke Ellington” ο συνθέτης και τζαζ πιανίστας Claude Bolling έχει εδραιωθεί ως μια από τις πλέον σημαντικές φιγούρες της τζαζ μουσικής σκηνής.

Γεννημένος στις Κάνες το 1930 και με βάση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας το Παρίσι, δημιούργησε ένα τρόπο γραφής που σαν βασικό του χαρακτηριστικό έχει το πάντρεμα πολλών διαφορετικών στυλ με τον αυθορμητισμό και τον αυτοσχεδιασμό του τζαζ τρίο (πιάνο, μπάσο, ντραμς).

Με πηγή έμπνευσης τη κλασική κιθάρα και τον Γάλλο κιθαριστή Alexandre Lagoya ο συνθέτης έγραψε δύο ίσως από τα πιο γνωστά του έργα. Οι λάτιν και ισπανικές καταβολές της κιθάρας στο Κοντσέρτο του, οι ροκοκό και κινηματογραφικού ύφους επιρροές στην PicnicSuite και το γνωστό ,από τα έργα των γνώριμων στο κοινό του Παρισιού Ibert και Piazolla, δίδυμο κιθάρα φλάουτο, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα γεμάτο εκπλήξεις ικανές να παρασύρουν ακροατές και εκτελεστές σε ένα ταξίδι ήχων του χθες με το κουστούμι του σήμερα.

Συμμετέχουν
Ρεβέκκα Μελετιάδου Φλάουτο
Φώτης Κουτσοθόδωρος Κλασική κιθάρα
Ευάγγελος Κοντόπουλος Μπάσο
Κώστας Τσαφής Πιάνο
Πάρις Τσίρτσης Πιάνο
Christopher Baka Ντραμς


Masterclass Πάρι Τσενίκογλου ||| 27 Νοεμβρίου @10:00 & 16:00

Η πιανιστική τέχνη μέσα από το έργο τεσσάρων συνθετών. Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια. Ώρες δράσης: 10:00-13:00 & 16:00-19:30


A, B, C, D ||| 28 Νοεμβρίου @20:30

Ρεσιτάλ του διακεκριμένου πιανίστα Πάρι Τσενίκογλου

Οι ταξιδιώτικές εικόνες του Isaac Albeniz, ένα αφιέρωμα στο έτος Ludwig van Beethoven, η μαγική αίσθηση του έργου του Frederic Chopin και η ηχοχρωματική παλέτα Claude Debussy, πλασμένα με την μαεστρία ενός από τους πιο ταλαντούχους πιανίστες στον κόσμο.


Masterclass_Έτος Μπετόβεν ||| 29 Nοεμβρίου @10:00 & 16:00

Η πιανιστική τέχνη μέσα από το έργο του Ludwig van Beethoven. Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια από τον διακεκριμένο πιανίστα Πάρι Τσενίκογλου. Ώρες δράσης: 10:00-13:00 & 16:00-19:30.