Αλέξης Γούλας: Την Ιστορία τη γράφουν όσοι δηλώνουν «παρών» με τις πράξεις τους

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Ανάσα» της Δήμητρας Τσανάκα μιλά για την ανάγκη των συνεργασιών και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη για το καλό του τόπου μας και την επομένη των Δημοτικών Εκλογών

Ενεργός πολίτης. Αυτές οι δύο λέξεις μπορούν εύστοχα και με επάρκεια να περιγράψουν τον Αλέξη Γούλα, τον δημότη Καβάλας ο οποίος τα τελευταία χρόνια δίνει συνεχώς το «παρών» στην τοπική κοινωνία, πότε μέσα από την εμπλοκή του σε δραστήριους Συλλόγους, πότε μέσα από τη διαδικτυακή του παρουσία που πάντα έχει κάτι να «πει» και πότε μέσα τη δράση και την εθελοντική συμμετοχή του σε εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ή και ανθρωπιστικό πρόσημο.

Κάτοικος Καβάλας «από επιλογή και όχι από τύχη», όπως λέει ο ίδιος, ο Αλέξης από το 1991 εργάζεται στην «πρώτη γραμμή» της ΔΕΗ ως τεχνικός (σε εργοστάσια παραγωγής, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και τον ελεύθερό του χρόνο τον αφιερώνει στον τόπο του.

Μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας και παλαιότερα μέλος της διοίκησης και άλλων δραστήριων συλλόγων όπου άφησε τη δική του «σφραγίδα» προσφοράς, εθελοντής, διαχειριστής Σελίδων προβληματισμού και κοινωνικής ενεργοποίησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Αλέξης Γούλας αποφάσισε να ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά με τα κοινά, ανεβαίνοντας στο «άρμα» της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και διεκδικώντας μία θέση δημοτικού συμβούλου την τετραετία 2019-2023.

Λίγο πριν τις κάλπες του Μαΐου 2019, ο Αλέξης Γούλας μίλησε στο KAVALA POST αναλυτικότερα για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα με την «Ανάσα» και μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του και τις ελπίδες του για την Καβάλα…

Η Καβάλα μας, αυτή η μικρή γωνιά πρέπει να είναι φιλόξενη πρώτα για τους κατοίκους της και μετά για τους φιλοξενούμενούς της…

Αλέξη, τελικά… Δυτικομακεδόνας ή Καβαλιώτης;
Δυτικομακεδόνας κατά το ήμιση, αλλά κάτοικος Καβάλας από επιλογή και όχι από… τύχη! Είκοσι χρόνια πριν αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να έρθουμε για να ζήσουμε μόνιμα στην Καβάλα, πόλη καταγωγής  της μητέρας μου, το γένος Παυλίδη, και τόπος που συμπτωματικά γεννήθηκα εγώ σε καλοκαιρινές διακοπές. Είναι αυτονόητο πως όλα μου τα καλοκαίρια ζούσα εδώ κι έτσι δεν ήταν και πολύ δύσκολο να πείσω και τη γυναίκα μου να αφήσουμε τον πολύ όμορφο τόπο που ζούσαμε μέχρι τότε (Εμπόριο Κοζάνης) για κάτι ομορφότερο. Έτσι, από τα πρώτα χρόνια με την αγνή νοοτροπία του χωριού γνωρίσαμε κόσμο και ενσωματωθήκαμε στο περιβάλλον της πόλης.

Για τέσσερα σχεδόν χρόνια ήσουν πρόεδρος των Δυτικομακεδόνων της Καβάλας. Λίγο πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σου στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019, αποφάσισες να παραδώσεις τη σκυτάλη σε κάποιον άλλο. Τι έχεις να θυμηθείς από τη θητεία σου στο «τιμόνι» του Συλλόγου;
Καταρχάς, να πω ότι κάθε άνθρωπος που αλλάζει μέρος διαμονής έχει ανάγκη να διατηρήσει δεσμούς με τον τόπο προέλευσής του και αυτό συνήθως συμβαίνει με τους συλλόγους που αναλαμβάνουν τον ιερό αυτό ρόλο. Έτσι κι εγώ ήρθα σ’ επαφή με τον Σύλλογο Δυτικομακεδόνων, ως απλό μέλος στην αρχή, ως μέλος και γραμματέας του ΔΣ στη συνέχεια για κάποιες διετίες και τέλος ως πρόεδρος στις τελευταίες δύο θητείες. Μια διαδρομή που πραγματικά άξιζε μέχρι την τελευταία στιγμή! Έχουμε καταφέρει να αφήσουμε θετικό πρόσημο σε χρόνια πολύ δύσκολα για την επιβίωση των συλλόγων. Μέσα από δράσεις κάθε είδους δηλώσαμε «παρών», κάτι όχι τόσο αυτονόητο. Να θυμηθώ γρήγορα σημαντικές παρουσιάσεις βιβλίων με τον κ. Κρεμαστινό, τον κ. Γκιουλέκα, την κ. Χουσνή, να θυμηθώ μεταφορές δρώμενων της Δυτικής Μακεδονίας στην Καβάλα όπως η αναβίωση του αποκριάτικου «φανού» που συγκέντρωσε εκατοντάδες Καβαλιωτών που απόλαυσαν ξεχωριστές βραδιές, να θυμηθώ χορούς με κορυφαίες παραδοσιακές ορχήστρες όπως η Μπάντα της Φλώρινας, να θυμηθώ εκδρομές σε πανέμορφους προορισμούς της δυτικής Μακεδονίας, να θυμηθώ εκθέσεις ζωγραφικής με έργα μαθητών του Συλλόγου, να θυμηθώ δράσεις καθαρισμού, να θυμηθώ δράσεις σιωπηλής αλληλεγγύης, να θυμηθώ τη συνεισφορά του συλλόγου με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παύλου Μελά… Όλα αυτά, βέβαια, σε συνεργασία με ένα Διοικητικό Συμβούλιο που είχε μόνον καλές προθέσεις και όρεξη για δουλειά, πράγμα σημαντικό για την επίτευξη κάθε στόχου.

Και τώρα… υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος! Πώς αποφάσισες να (ξανα)ασχοληθείς πιο ενεργά με τα κοινά;
Όπως έγραψα παλαιότερα, το «μικρόβιο» της εμπλοκής στα κοινά υπάρχει σε κάποιους συνανθρώπους μας και «χτυπά» σε κάποιες χρονικές στιγμές. Η πρώτη μου εμπλοκή σε δημοτικές εκλογές έγινε το 1998 σε έναν νέο καποδιστριακό δήμο στην Κοζάνη όπου πήρα το «βάπτισμα». Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2012 με τη συμμετοχή μου στις βουλευτικές εκλογές στην Καβάλα. Μια δυνατή εμπειρία όπου κατάφερα να πείσω 2.000 συνανθρώπους μας να με στηρίξουν σε ένα μικρό νέο κόμμα. Η εξέλιξη αυτής της συμμετοχής δεν ήταν η αναμενόμενη και έτσι το 2015 βρέθηκα πάλι με τη μικρή βαρκούλα μου να ψαρεύω μακριά από τις εξελίξεις. Από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές υπήρχαν κρούσεις για συμμετοχή σε κάποια ψηφοδέλτια. Η ευγενική μου άρνηση κράτησε μέχρι φέτος που πάλι δέχθηκα τιμητικές προτάσεις για να εμπλακώ στις δημοτικές, τις περιφερειακές και τις εθνικές εκλογές. Από καιρό είχα πει πως αν είμαι κάπου υποψήφιος αυτό θα γίνει στις Δημοτικές Εκλογές, μιας και εκεί μπορείς να δουλέψεις πραγματικά για τον τόπο σου. Έτσι λίγες εβδομάδες πριν αποδέχθηκα την πρόταση της Δημάρχου κ. Τσανάκα για να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ανάσα για τον Δήμο».

Καλή η θεωρία και πρέπει να υπάρχει στον σχεδιασμό, αλλά η πράξη έχει βάσανα. Άλλο όμως το λάθος κι άλλο η σκοπιμότητα. Και σ’ αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς…

Οι προτάσεις πολλές, η επιλογή μία, όπως και η ερώτηση: Γιατί με τη Δήμητρα Τσανάκα;
Όλοι ξέρουμε πως ο νέος εκλογικός νόμος ωφελεί μικρούς σχηματισμούς «αποδεκατίζοντας» στην κυριολεξία αυτούς που ασκούσαν μέχρι σήμερα διοίκηση. Κι όμως η επιλογή μου είναι να πέσω στα βαθιά με όσες δυσκολίες έχει μια τέτοια επιλογή. Γιατί λοιπόν να μην επιδιώξω μια ευκολότερη εκλογή και να προτιμήσω την «τιτανομαχία» που θα υπάρχει στον συνδυασμό της Δημάρχου; Τα κριτήρια για την επιλογή μου αυτή είναι αρκετά. Γνώρισα τη Δήμητρα Τσανάκα πολλά χρόνια πριν όταν, ως Αντιδήμαρχος, επέβλεπε την ανακατασκευή ενός παιδικού σταθμού επάνω στην Παιδόπολη. Βρέθηκα εκεί για δουλειά της ΔΕΗ και η συνεργασία μαζί της ήταν άψογη. Αυτό για την πρώτη μας γνωριμία. Τα χρόνια πέρασαν και την τελευταία πενταετία πολλές φορές διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας. Είτε σε εκδηλώσεις είτε σε δράσεις είτε σε πράξεις αλληλεγγύης που η καταλυτική της παρέμβαση, πολλές φορές μετά από κάποιο μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημά μου, ήταν αποτελεσματική. Έτσι, όταν άρχισα να σκέφτομαι την εμπλοκή μου στις Δημοτικές Εκλογές έκανα τη δική μου «δημοσκόπηση» ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς, σε συγγενείς και ανθρώπους που η γνώμη τους μετράει πολύ. Ανέφερα τις επιλογές μου και η συντριπτική τους πλειοψηφία θεώρησε πως εκεί πρέπει να συμμετέχω, κάτι που με έβρισκε απόλυτα σύμφωνο.

Πού θεωρείς ότι άφησε το στίγμα της η Διοίκηση Τσανάκα την περίοδο 2014-2019;
Σαφέστατα στον ανθρωπιστικό τομέα. Δεν πρέπει να ξεχνά κανένας μας είναι την ανθρωπιστική δράση που ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια. Πράγματα που για τους περισσότερους από εμάς ήταν αυτονόητα, όπως το φαγητό, τα φάρμακα, το ρεύμα και η θέρμανση, για πολλούς Καβαλιώτες ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Εκεί λοιπόν, η Τσανάκα και οι φορείς που συνεργάστηκαν μαζί της πήραν άριστα! Μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε, και πολύ σωστά, τα ονόματα αυτών που βρήκαν αλληλεγγύη από τον Δήμο ώστε να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, αλλά το ζητούμενο είναι ότι τα κατάφεραν κι αισθάνθηκαν ότι κάποιοι είναι εκεί γι’ αυτούς.

Θα έλεγες το ίδιο και για τη διαχείριση των Οικονομικών του Δήμου Καβάλας;
Κοίτα, γνωρίζουμε τις μειώσεις που επέβαλαν στους δήμους οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Και όμως, ακόμα και με αυτές τις μειώσεις, ο Δήμος Καβάλας κατάφερε να εξοφλήσει δάνεια και σύντομα να μην έχει άλλες υποχρεώσεις. Κατάφερε να βάλει σε τάξη τα γήπεδα και τα στάδια, με αδειοδοτήσεις και κανόνες. Κατάφερε να συνεργαστεί με τους συλλόγους, που είμαστε όλοι εμείς οι Καβαλιώτες, ώστε με τις εκδηλώσεις να υπάρχουν κάποιες αιτίες για να ξεσκάσουν και να ξεχάσουν όλοι την κρίση. Κατάφερε να βάλει σε τάξη την καθαριότητα και η γενική εικόνα να είναι θετική. Παρά τις ελλείψεις προσωπικού και τις συνταξιοδοτήσεις που άφησαν πόστα «ορφανά». Κατάφερε να μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ, κάτι πολύ σημαντικό για πολλούς συνανθρώπους μας. Κατάφερε να αντιδράσει με την βοήθεια όλων μας όταν κάποιοι προσπάθησαν να πάρουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Κάποιος ίσως αναρωτηθεί. Μα καλά, όλα… καλά τα έκαναν; Σίγουρα όχι. Όταν ασκείς διοίκηση κάνεις και λάθη γιατί όλα κρίνονται στην πράξη κι όχι στη θεωρία. Καλή η θεωρία και πρέπει να υπάρχει στον σχεδιασμό, αλλά η πράξη έχει βάσανα. Άλλο όμως το λάθος κι άλλο η σκοπιμότητα. Και σ’ αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς.

Η παρορμητικότητα της Δημάρχου ειναι το όπλο της. Δεν θα προσποιηθεί και δεν θα είναι δήθεν. Θα πει ως έχουν τα πράγματα κι άμα μας αρέσουν. Τόσο απλά τόσο ξεκάθαρα…

Δηλαδή, βρίσκεις υπερβολικές τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης που ζητά να αλλάξει η Διοίκηση του Δήμου μας;
Όπως όλοι μας, διαβάζω και εγώ πολλούς αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς να τα βρίσκουν όλα κακώς καμωμένα. Μαύρα κατάμαυρα! Φτάνουν σε σημείο πικρόχολων σχολίων που αγγίζουν τα όρια του bullying σε ό,τι αφορά την ίδια τη Δήμαρχο. Δεν μπορούν να δουν το ότι η παρορμητικότητά της ειναι το όπλο της. Δεν θα προσποιηθεί και δεν θα είναι δήθεν. Θα πει ως έχουν τα πράγματα κι άμα μας αρέσουν. Τόσο απλά τόσο ξεκάθαρα. Αν θέλουν να ακούσουν μια φιλική συμβουλή με πολλή αγάπη, είναι πως προλαβαίνουν να αλλάξουν «τροπάριο». Ας κάνουν προτάσεις, ας αναδείξουν τα όνειρά τους, ας πείσουν ότι μπορούν καλύτερα. Αυτός είναι ο δρόμος που επιβάλλει ο «Κλεισθένης». Κάθε άλλο μονοπάτι είναι λάθος. Η καλή σχέση που θα υπάρχει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και η καλή σχέση των επικεφαλής είναι το μυστικό για να γίνουν πράγματα. Δεν ξέρω πόσο μεγάλα και φανταχτερά, αλλά για να γίνουν όσα θα συναποφασίζουν όσοι θα ασκήσουν διοίκηση την επόμενη μέρα. Είναι λάθος να προσπαθούμε να πολώσουμε το κλίμα. Ας το κρατήσουν αυτό στο βάθος του μυαλού τους.

Ποιο είναι το δικό σου προσωπικό όραμα για την Καβάλα; Ποιοι είναι οι στόχοι για τους οποίους θα παλέψεις μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο;
Σκέψεις για πράγματα που μπορούν να γίνουν υπάρχουν πολλές. Θεωρώ πως δεν έχουν αξία και ακούγονται ως πυροτεχνήματα την προεκλογική περίοδο. Αξία έχουν όσα διαχρονικά προσπαθείς να υλοποιήσεις και ψάχνεις τη συγκυρία. Αξία έχουν όσα συμφωνήσουν οι παρατάξεις που θα συνεργαστούν να υλοποιήσουν. Αξία έχουν όσα έχουν ελπίδες να πραγματοποιηθούν. Πέρα από την αυτονόητη ανάπτυξη και επιβολή της περιοχής ως τόπο διακοπών χειμώνα καλοκαίρι πρέπει να γίνουν αρκετά. Η φύση από μόνη της μας χάρισε μια μικρή πανέμορφη γωνιά που εμείς πρέπει να αναδείξουμε και να την κάνουμε γνωστή με κάθε τρόπο. Έχουμε απ’ όλα. Αυτή η γωνιά πρέπει να είναι φιλόξενη πρώτα για τους κατοίκους της και μετά για τους φιλοξενούμενους της. Πρέπει να είναι φιλική για όσους αποφασίσουν να επενδύσουν εδώ, πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση ανθρώπινης ζεστασιάς. Από εκεί ξεκινούν όλα. Μετά θα έρθουν και τα θαλάσσια πάρκα που θα επιμηκύνουν τη θερινή περίοδο με τον καταλυτικό τουρισμό, μετά θα έρθει και το ασανσέρ στην Παναγία που θα καλυτερέψει τη ζωή ντόπιων κι επισκεπτών, μετά θα έρθει ο Θρησκευτικός τουρισμός που μπορεί να μας δώσει πολλά…

Αλέξη, γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εσένα και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο;
Ωραία ερώτηση, απλή η απάντηση: Γιατί ξέρω να συνεργάζομαι, ξέρω να βρίσκω λύσεις, ξέρω να είμαι αλληλέγγυος, ξέρω τα χωριά όλα και έχω βρεθεί εκεί συζητώντας με τους κατοίκους σε ανύποπτο χρόνο και με άλλη προσιτή ιδιότητα. Αυτή του εναερίτη της ΔΕΗ που ήμουν εκεί για να βρούμε βλάβες μέσα στα χιόνια στο Λυκόστομο ή για να δώσουμε ρεύμα στο Πολύνερο και τη Λημνιά, ή για να ξεκινήσουμε τα αντλιοστάσια στον κάμπο των Φιλίππων.
Δυστυχώς, πολλοί υποψήφιοι δεν ξέρουν καν πού βρίσκονται αυτά τα χωριά και αυτό ήταν το λάθος του «Καποδίστρια» που αποδυνάμωσε τις μικρές κοινότητες. Αυτές όμως είναι αποφάσεις κυβερνήσεων που εμείς απλά καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Και κάτι τελευταίο θέλω να πω. Στους υπόλοιπους συνδυασμούς υπάρχουν καλοί φίλοι. Μεταξύ μας έχουμε βρει ένα πολύ καλό «κανάλι» σεβασμού και επικοινωνίας. Ελπίζω αυτό το κανάλι να βρουν και οι επικεφαλής μας. Ο Δήμος το έχει ανάγκη, οι δημότες το έχουν ανάγκη, το μέλλον μας και η επιτυχία της επόμενης αρχής θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό και την επικοινωνία. Δική μου δουλεία τώρα είναι να ενημερώσω τους συμπολίτες μου πως είμαι υποψήφιος και ζητώ την εμπιστοσύνη τους. Δεν υπάρχουν φαβορί κι ό,τι ακούγεται είναι εκ του πονηρού. Δηλώνω «παρών» σε αυτή την εκλογική διαδικασία και ελπίζω στην εκλογή μου. Την Ιστορία την γράφουν όσοι δηλώνουν «παρών» με τις πράξεις τους…