Τρύφων Αλεξιάδης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει να κάνει πρόωρες εκλογές· πιθανά θα… αναγκαστεί να τις κάνει!

Ο Καβαλιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός μιλά για τη συνδιάσκεψη του κόμματος, το ενδεχόμενο εκλογών και την ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βουλή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

Το πολιτικό δίλημμα-ερώτημα που ξεκάθαρα σχηματίζεται και στο οποίο θα κληθεί ο πολίτης να απαντήσει μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», επεσήμανε στον απόηχο της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιώς Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή Εφημερίδα της Καβάλας Νέα Εγνατία.

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε για την πρότυπη δημοκρατική διαδικασία της ψηφιακής συνδιάσκεψης, αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων επισημαίνοντας πως είναι καιρός να βγουν από την… κρυψώνα της ιδεολογικής καθαρότητας, ενώ απάντησε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τέλος, ο Καβαλιώτης πολιτικός άσκησε τη δική του κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της εν μέσω πανδημίας αλλά και για το «λεφτά τέλος» που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την περίπτωση νέου lockdown…

Διαβάστε παρακάτω τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Αλεξιάδη στην Εφημερίδα Νέα Εγνατία.

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα, έχει αρχίσει η πολιτική κατηφόρα και ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει τα προβλήματα…

Η πρώτη ψηφιακή συνδιάσκεψη

«Αυτή η συνδιάσκεψη ήταν ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός ,όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την Αριστερά· ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός και για τη χώρα. Διότι ήταν το πρώτο ψηφιακό συνέδριο, η πρώτη ψηφιακή συνδιάσκεψη για την ακρίβεια, που έγινε στην Ελλάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και στελεχών, με ψηφιακό τρόπο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω πανδημίας και με ουσιαστικές συζητήσεις· και καταλήξαμε σε πολύ θετικά συμπεράσματα.

»Το ένα λοιπόν είναι το ότι δώσαμε το παράδειγμα της δημοκρατικής λειτουργίας, της δυνατότητας να γίνονται σε τόσο μεγάλο ποσοστό αυτές οι συζητήσεις ψηφιακά και να υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες και το άλλο είναι το περιεχόμενο των θέσεων που συζητήσαμε, τις οποίες θέσαμε δημόσια σε διαβούλευση από τον Φεβρουάριο και μετά από ένα γόνιμο διάλογο καταλήξαμε σε επεξεργασμένες θέσεις και στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης και στις ειδικές θέσεις. Αυτές το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπουν στη κοινωνική διαβούλευση για να καταλήξουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα, διότι καλώς ή κακώς σε δύο χρόνια το αργότερο θα έχουμε εκλογές».

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Η δική μου πολιτική εκτίμηση -χωρίς να διεκδικώ την πολιτική ορθότητα- είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει να κάνει πρόωρες εκλογές· πιθανά θα αναγκαστεί να κάνει πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο δεν θα είναι πολιτική επιλογή του, θα είναι πολιτική αναγκαιότητα. Διότι έχει γυρίσει η κλεψύδρα ανάποδα, έχει αρχίσει η πολιτική κατηφόρα και καταλαβαίνει τα προβλήματα.

»Επειδή δε, θα πρέπει να βλέπουμε και το περιβάλλον που γίνονται εκλογές, αυτό θα είναι εκρηκτικό ως προς την ανευθυνότητα αυτού που θα τις αντιμετωπίσει αν σε περίοδο που έχουμε σοβαρά ζητήματα με την πανδημία κάποιος επιλέξει να πάμε σε αναμέτρηση. Διότι, να θυμίσω, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, την απλή αναλογική που δημιουργεί άλλες πολιτικές δυνατότητες και να σας θυμίσω ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε εξελίξεις όπου για παράδειγμα το δεύτερο κόμμα με τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

»Δεν νομίζω λοιπόν ότι με βάση όλα αυτά θα υπάρξει αυτή η επιλογή. Βεβαίως, μπορεί να υπάρξει ως αναγκαιότητα ή ως αδυναμία της κυβέρνησης και επειδή η οικονομία, οι εξελίξεις δεν είναι όπως θέλει να εμφανίσει η κυβερνητική προπαγάνδα και διάφοροι άλλοι πρόθυμοι υποστηρικτές τους, η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις και όχι εκλογές».

Όσες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να αποδράσουν με τον εγκλεισμό τους στη Μονή της Σωτηρίας τους και στην ιδεολογική τους καθαρότητα, θα βρεθούν μπροστά και στην επιλογή του πολίτη…

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού

«Και για μας και για τα υπόλοιπα κόμματα είναι πιο ώριμες οι συνθήκες. Από τον Ιούλιο του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διατυπώσει με σαφήνεια  το τι πρέπει να γίνει αλλά τα όσα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια δημιουργούν πλέον το πολιτικό δεδομένο, δημιουργούν το πολιτικό προηγούμενο ώστε στις επόμενες εκλογές να μπει το δίλημμα με σαφήνεια: Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

»Δεν είμαι υπέρ της προσωπολατρίας ή αυτού του είδους των διλημμάτων, αλλά στην ουσία αυτό θα επιλέξει ο πολίτης και θα επιλέξει ανάμεσα σε μία κυβέρνηση με δεξιόστροφη πολιτική, της Νέας Δημοκρατίας, ή σε μία κυβέρνηση με αριστερόστροφη πολιτική, μία κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

»Όσες πολιτικές δυνάμεις -και εννοώ το ΚΚΕ, το ΜέρΑ25, το ΚΙΝΑΛ ή άλλες, δεν θέλουν να απαντήσουν σε αυτό το δίλημμα και να αποδράσουν με τον εγκλεισμό τους στη μονή της Σωτηρίας τους και στην ιδεολογική τους καθαρότητα, θα βρεθούν μπροστά και στην επιλογή του πολίτη».

Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

«Αυτό θα είναι ούτως ή άλλως το δίλημμα των εκλογών, δηλαδή αν ο πολίτης θα επικυρώσει μία συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ή αν θα ζητήσει να δημιουργηθεί μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη προγραμματική βάση. Δεν θα κάνουμε μία κυβέρνηση για να πιάσουμε τις καρέκλες· θα κάνουμε μία κυβέρνηση για να υλοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

»Η μόνη βεβαιότητα στην πολιτική είναι η… αβεβαιότητα! Δεν μπορεί κανένας να είναι πολιτικά σίγουρος και δεν μπορεί κανένας να εκπέμπει τον πολιτικό του λόγο από ένα ύψωμα σαν να έχει κατέβει από το όρος Αραράτ, πρέπει να συζητάμε με την κοινωνία, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και στα οικονομικά ζητήματα και στα εθνικά ζητήματα και στα ζητήματα πανδημίας κτλ. Πρέπει λοιπόν να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

»Εμείς δεν θέλουμε μία ψήφο του Έλληνα πολίτη για να δικαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε έστω και μία ψήφο παραπάνω από τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές ώστε να είναι σαφές το πολιτικό μήνυμα· διότι ο κόσμος καταλαβαίνει τώρα, είτε για τα θέματα παιδείας είτε για τα θέματα υγείας, ανεργίας, απασχόλησης, φορολογίας, συγκρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Τσίπρα, καταλαβαίνει το ποια κυβέρνηση ήταν καλύτερη. Και εγώ είμαι διατεθειμένος με οποιονδήποτε συνομιλητή μου από τη ΝΔ να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έκανε η ΝΔ σε όλους τους τομείς».

Συγκρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Τσίπρα, καταλαβαίνει ποια κυβέρνηση ήταν καλύτερη. Και εγώ είμαι διατεθειμένος με οποιονδήποτε συνομιλητή μου από τη ΝΔ να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έκανε η ΝΔ σε όλους τους τομείς…

Ο κ. Γεωργιάδης στέλνει σήμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει αποθεματικό!

«Σχετικά με το ότι τελείωσαν τα λεφτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης, το βασικό είναι πρώτα ποιος υπουργός βγαίνει και λέει αυτά τα πράγματα, τα λέει ένας άσχετος κυβερνητικός παράγοντας ή ένας Γενικός Γραμματέας και ένας υπουργός που δεν έχει καταλάβει τις αρμοδιότητες του υπουργείου του ή τοποθετείται για αρμοδιότητες άλλου υπουργού να το καταλάβω. Αλλά βγαίνει ο υπουργός που δεν είναι αρμόδιος για τα θέματα  αυτά και μιλά για ζητήματα ταμειακών διαθέσιμων!

»Εμείς ,ο ΣΥΡΙΖΑ, παραλάβαμε μηδέν αποθεματικό, γιατί να σας θυμίσω ότι όταν αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών λίγο πριν τις εκλογές του 2015 έβγαινε και έλεγε ότι σε λίγο καιρό, αν προχωρήσουμε έτσι, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και τότε κάποιοι είχαν ευαγγέλιο το e-mail Χαρδούβελη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία κατάσταση πολύ δύσκολη, κατάφερε και ρύθμισε το χρέος, βγήκαμε από τα μνημόνια και άφησε ένα αποθεματικό 37 δισ. Τώρα, αν έπρεπε να αφήσουμε 37, 32 ή 45 είναι άλλη κουβέντα, αλλά ο κ. Γεωργιάδης δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το τι κάνανε με το αποθεματικό που αφήσαμε, τι κάνανε με τις ενισχύσεις που ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

»Καταλαβαίνω πλήρως την πολιτική βαρύτητα αυτών που θα πω, αλλά έρχεται ο υπουργός ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα Ανάπτυξης, άρα επενδύσεων, και λέει ότι εμείς σε λίγο καιρό αν έχουμε προβλήματα με την πανδημία δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε! Άρα, τι φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα; Ένα πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας και όταν μία χώρα είναι σε φάση εξόδου στις αγορές, διότι αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ξεκινήσει δοκιμαστικά από την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με επιτυχία, συνεχίζει με τη κυβέρνηση της ΝΔ και όταν βγαίνει ένα κεντρικό στέλεχος και λέει ότι πιθανά σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε να πληρώσουμε,  τι σήμα στέλνει στις αγορές; Ότι δεν υπάρχει αποθεματικό»!