Cosmopolis 2021: Με… δύναμη από τα τραγούδια του Αργύρη Μπακιρτζή [φωτογραφίες]

Ποια η «σχέση» της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ με τον πολιτογραφημένο «Καβαλιώτη» τραγουδοποιό - Ποιο το «σύνθημα» της πρώτης ενότητας #CosmoHome

Στα τέλη του περασμένου μήνα, στην «είσοδο» της παλιάς πόλης της Καβάλας, στη συμβολή των οδών Θεοδώρου Πουλίδου και Γραβιάς, αναρτήθηκε ένα… αινιγματικό banner το οποίο, εν πολλοίς, φάνηκε «ακαταλαβίστικο» για τους περισσότερους που «ανέβαιναν» προς τη χερσόνησο της Παναγίας.

Το κατακόκκινο banner με τα λευκά γράμματα «έγραφε» -για όσους μπόρεσαν να το διαβάσουν- «Από το πάρκο στη Μυροβόλο», ενώ το διακριτικό σήμα «C21» στο κάτω μέρος του ίσως δεν ήταν αρκετό για να «συνδέσει» την ύπαρξή του με το Cosmopolis 2021.

Δείτε το banner:

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα των περαστικών δόθηκαν το πρωί της Παρασκευής 18 Ιουνίου 2021 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων της πρώτης ενότητας #CosmoHome του φεστιβάλ [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ] δια στόματος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Άλκη Ζοπόγλου.

«Το 2021, το Cosmopolis “τραγουδάει” τους στίχους του Αργύρη Μπακιρτζή, του ανθρώπου που ύμνησε όσο κανείς την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους τους Έλληνες. Το φεστιβάλ μας φέτος εμπνέεται από αυτά τα τραγούδια και από τον άνθρωπο που, αν και μη Καβαλιώτης, λάτρεψε αυτή την πόλη, δούλεψε σ’ αυτή για 30 χρόνια και μεγάλωσε εδώ την οικογένειά του. Εμβληματικοί στίχοι του, που εμπνέονται από, ή αναφέρονται στην Καβάλα, γίνονται τα δικά μας “συνθήματα” και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Cosmopolis, να συμμετέχει στο “δικό μας Φεστιβάλ”! Αυτά τα “συνθήματα” έχουν γίνει εικαστική δημιουργία στην παρουσίαση του φεστιβάλ, μέσα από μία πανσπερμία γραμματοσειρών, μια “ωδή” στην τυπογραφία που συμβολίζει παράλληλα και την πολυτασικότητα–πολιτισμικότητα του Cosmopolis», σημείωσε ο κ. Ζοπόγλου.

Πρώτο «σύνθημα»: Από το πάρκο στη Μυροβόλο…

Η πρώτη ενότητα #CosmoHome του Cosmopolis 2021 έχει για «σύνθημά» της τον στίχο του Αργύρη Μπακιρτζή «Από το πάρκο στη Μυροβόλο/Το μηχανάκι αστράφτει στον ήλιο» από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου του 1985 των Χειμερινών Κολυμβητών.

Να σημειωθεί ότι η επιλογή του στίχου αυτού ως πρώτου ήταν για τη διοργάνωση σχεδόν «μονόδρομος», αφού παίρνει τη… σκυτάλη από την περυσινή διοργάνωση.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη δράση του ανανεωμένου Cosmopolis το 2020 ήταν το συμμετοχικό βίντεο που δημιουργήθηκε εν μέσω καραντίνας με τους μουσικούς του Cosmopolis να ερμηνεύουν «από το σπίτι» με τον δικό τους τρόπο το «Από το πάρκο στη Μυροβόλο», ένα βίντεο που είχε τεράστια απήχηση στο πανελλήνιο με δεκάδες χιλιάδες προβολές και πολλά αφιερώματα στο φεστιβάλ από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας…

Δείτε το βίντεο:

Το «σύνθημα» της πρώτης ενότητας #CosmoHome του Cosmopolis «κοσμεί» και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του COSMO_MAG, δηλαδή του free-press περιοδικού της διοργάνωσης που κυκλοφορεί «ελεύθερο» σε όλη την Ελλάδα: