Θάσος: Ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης [φωτογραφίες]

Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου για το τρέχον έτος, στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου στο πλαίσιο της έμπρακτης ευαισθητοποίησής του σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, προέβη την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στην ετήσια εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης, που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στις περιοχές ευθύνης του.

Συνεργάτης στην εν λόγω δραστηριότητα ήταν η εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα επιχείρηση «ΜΕΤΟΠΗ-Σύμβουλοι Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος».

Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στο πλαίσιο του δεύτερου εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης στον Λιμένα Θάσου (Μαρίνα).

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαιδεύσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κατάλληλη αίθουσα του κτηρίου «Καλογερικό» στις 23 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάστηκε από τον εκπαιδευτή, Μιχαήλ Αγγελόπουλο μεταξύ των άλλων η οργάνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που υπάρχει στο νησί και οι τρόποι χρήσης αυτού, με βασικό στόχο να ενημερωθούν όλα τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του νησιού για τις δυνατότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου ως προς την αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης στις περιοχές ευθύνης.

Στο πλαίσιο της πρακτικής εκπαιδεύσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της επομένης ημέρας στο Λιμένα Θάσου, έγινε αρχικά επίδειξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού που διαθέτει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης. Το σενάριό της αφορούσε στη διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν προσδεμένο σε τμήμα του Λιμένα (Μαρίνα).

Για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρύπανσης, η Ομάδα Αντιρρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου ενεργοποίησε το εγκεκριμένο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας Σχέδιο Αντιρρύπανσης και προέβη στην άμεση παρέαση πλωτού φράγματος συνολικού μήκους 75 μέτρων.

Για την πραγματοποίηση της εν λόγω άσκησης, διατέθηκε η λέμβος του εθελοντή αλιέα της Ομάδας Αντιρρύπανσης, Άγγελου Κουτράκη, ο οποίος συμμετέχει κάθε φορά που πραγματοποιούμε τέτοιες εκπαιδεύσεις, αλλά και σε όλα τα πραγματικά συμβάντα.

Εν συνεχεία ακολούθησε η απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόληση των φραγμάτων πέριξ της περιοχής στην οποία είχε εξαπλωθεί η ρύπανση από πετρελαιοειδή.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αγκυροβόλησης σημάνθηκε το πέρας της άσκησης και εν συνεχεία ανελκύστηκαν τα αγκυροβόλια και τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν, ώστε να αποθηκευτούν στο container όπου φυλάσσονται.

Εκεί, αφού ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό, επανατοποθετήθηκαν επιχειρησιακά εντός του container μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά αντιρρύπανσης, έτσι ώστε το σύνολο του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού να είναι πάντα έτοιμο για χρήση σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με αποτέλεσμα η άσκηση να κριθεί επιτυχής και η ταχύτητα των ενεργειών της ομάδος εξίσου εντυπωσιακή με την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Δια του παρόντος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και του Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, τους εκπροσώπους του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και αυτούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου Θάσου, τους υπαλλήλους και συνεργάτες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου, καθώς και τους λοιπούς εθελοντές του νησιού, δηλώνοντας εμφανώς ικανοποιημένος από το επίπεδο συμμετοχής και ετοιμότητας που επέδειξαν και έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού ρυπάνσεως, η αντιμετώπισή του θα είναι άμεση και αποτελεσματική, με σκοπό την ουσιαστική μέριμνα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος του νησιού.