Φαντάσματα των Πρεσπών

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και ενώ γνώριζε ότι η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει τη Συμφωνία για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξει τον ψήφο του, προχώρησε στην ψήφισή της...


 

Του Ευάγγελου Χουλιάρα

 


Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έδωσε το όνομα (με το οποίο συμφωνούσε και η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, αν και θα προτιμούσε, λέει, με μια λέξη τη νέα ονομασία αλλά και πάλι να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»), εθνότητα η οποία όμως αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και όχι στην εθνοτική καταγωγή αλλά και γλώσσα στους κατοίκους της γειτονικής χώρας η οποία όμως ανήκει στην ομάδα των νότιο-σλαβικών γλωσσών.

Αντίθετα από την άλλη, πήρε πίσω την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας και διαχώρισε τους Βόρειους Μακεδόνες από τους Μακεδόνες της Ελλάδας. Επίσης, σταμάτησε τις αλυτρωτικές βλέψεις της γείτονος χώρας. Αν θέλουμε να τελειώσουμε και τα θέματα με τις ονομασίες, τις εμπορικές και με τα βιβλία τους, τότε η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να  φέρει προς ψήφιση στη βουλή τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία. Η συμφωνία, όπως και η Νέα Δημοκρατία αναφέρει,  είναι ιστορική αλλά και όπως λέει βουλευτής και υπουργός του νομού Καβάλας της Κυβέρνησης «για να παράξει θετικά αποτελέσματα η Συμφωνία θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής».

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν το λέει όμως αυτό μόνο ως πολιτικός αλλά και ως νομικός. Γνωστός Περιφερειάρχης που διεκδίκησε και την αρχηγία της ΝΔ είχε δηλώσει: «εγώ δεν θα αλλάξω ποτέ τις πινακίδες να γράψω το νέο όνομα αλλά θα συνεχίσω να τα γράφω Σκόπια», φυσικά είχε ξεχάσει να ενημερώσει ότι οι πινακίδες αναφέρουν τα ονόματα πόλεων και όχι κρατών.

O K. Μητσοτάκης στην προ ολίγων ημερών του συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ τού ζήτησε να τηρηθούν απόλυτα οι όροι της Συμφωνίας και ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την είσοδο της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ.

  • Γιατί, Κ. Μητσοτάκη, ενώ μέχρι πριν να γίνεται κυβέρνηση χαρακτηρίζατε τη Συμφωνία προδοτική και πλέον ζητάτε να τηρηθεί πλήρως;
  • Γιατί, Κ.Μητσοτάκη, ήσασταν αντίθετος με τη Συμφωνία αλλά τη μέρα που ήρθε για ψήφιση στη Βουλή είπατε ότι αν ψηφιστεί θα την τηρήσετε απόλυτα;
  • Γιατί, Κ.Μητσοτάκη, προεκλογικά τα στελέχη σας τρέχανε να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και σήμερα βγαίνουν φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας όπως κάνετε και εσείς;
  • Γιατί, Κ. Μητσοτάκη, φοβάστε να πείτε τη γειτονική χώρα με το επίσημο όνομά της αλλά ζητάτε να τηρηθεί η Συμφωνία απόλυτα;

Σταματήστε να ταΐζετε τον ελληνικό λαό σανό και κουτόχορτο. Σταματήστε να γελοιοποιήστε. Σταματήστε τις κωλοτούμπες. Σεβαστείτε τον Ελληνικό λαό.

Προς γνώση λοιπόν, ΥΠΗΡΧΕ ένα κράτος αναγνωρισμένο από τον μισό πλανήτη με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το οποίο είχε και έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια. Ξεκάθαρα πράγματα και όχι κουτόχορτο για τον λαό.

Η Συμφωνία είναι αυτή που αναγκάζει το γειτονικό κράτος να αλλάξει το ΙΔΙΟ του το Σύνταγμα και το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά είναι και αυτή που υποχρεώνει το γειτονικό κράτος να αναλύσει στους πολίτες της ότι πλέον δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν τους ανήκει η Ελληνική Μακεδονική Ιστορία. Αυτό που θα έπρεπε να ήταν το κύριο μέλημα μάς: να εξηγήσουμε πλέον σε όλο τον πλανήτη ότι οι κάτοικοι της χώρας αυτής είναι κάτι διαφορετικό από τους Έλληνες Μακεδόνες και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Ελληνικό Μακεδονικό Πολιτισμό για τον οποίο όλοι είμαστε υπερήφανοι.

Μέχρι χθες τι έλεγαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας; Δεν μας νοιάζει πώς τους λένε οι άλλοι, εμείς θα τους λέμε αλλιώς. Οι μισές περίπου χώρες του πλανήτη είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εμείς όμως κάναμε ότι δεν βλέπαμε, σαν στρουθοκάμηλοι χώσαμε το κεφάλι μας στο χώμα πιστεύοντας ότι δεν μας βλέπουν ενώ στην ουσία δεν βλέπαμε εμείς.

Όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορείς να είσαι ο απόλυτος νικητής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν υποστήριξε ποτέ ότι η Συμφωνία ήταν η τέλεια· ήταν όμως προς το συμφέρον της χώρας και από πλευράς εξωτερικής πολιτικής και από πλευράς οικονομικής φύσεως.

Τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στην Ελλάδα οι τότε αντιπολιτεύσεις φώναζαν ότι η Συμφωνία είναι κακή και ότι δεν πρέπει να υπογραφεί. Δηλαδή, ό,τι υποστήριζε εδώ η ΝΔ το υποστήριζε και στη γειτονική χώρα η Αντιπολίτευση. Ποιος απ’ τους δύο είχε δίκιο; Κανείς από τους δύο, ΑΛΛΑ ταυτόχρονα και οι δύο! Αυτό είναι το ιστορικό που κατάφερε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών: κανείς δεν έχασε αλλά κανείς δεν κέρδισε!

Οι δύο τότε κυβερνήσεις βρήκαν τα σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτά από την άλλη πλευρά  ενώ ταυτόχρονα προσμέτρησαν ποιο είναι το κοινό συμφέρον σε πολλά ζητήματα και ολοκλήρωσαν τη Συμφωνία. Επίσης, συνέβη κάτι άλλο εξίσου ιστορικό. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και ενώ γνώριζε ότι η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει τη Συμφωνία για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξει τον ψήφο του, προχώρησε στην ψήφισή της.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε μεγαλώσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με συγκεκριμένα ερεθίσματα τα οποία ορίζουν πολλές από τις αντιδράσεις μας. Έτσι λοιπόν, πολλοί Έλληνες με τη Συμφωνία των Πρεσπών οδηγήθηκαν από τον φόβο τους ότι θα χάσουμε κομμάτι από την πατρίδα μας με το που θα δώσουμε το όνομα στη γειτονική χώρα.

Οι μικροκομματικές αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Βουλευτές της τότε Αντιπολίτευσης μιλούσαν για «προδοσία». Όλοι είμαστε πατριώτες. Εγώ προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου τον μεγαλύτερο πατριώτη της χώρας αλλά είμαι υπέρ της Συμφωνίας. Ποιος είναι αυτός που ορίζει ακριβώς ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος όχι. Μεγαλώνουμε  με φόβους και δισταγμούς, είμαστε αντίθετοι σε κάθε ξένο και άγνωστο μας πλησιάζει, δεν θέλουμε να ακούσουμε για οτιδήποτε καινούριο και διαφορετικό. Ας αντιληφθούμε ότι ζούμε πλέον στο 2021, ότι ο κόσμος μεταλλάσεται, ο κόσμος αλλάζει  δεν μπορούμε να μένουμε δεμένοι σε βαρίδια του παρελθόντος και εννοώ τους φόβους, για να μην παρεξηγηθώ. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, αγκιστρωμένη σε κομματικά στελέχη που την εκβιάζουν και στο προεκλογικό ακραίο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργήσει, δεν μπορεί –αν και θέλει– να προωθήσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Μια ολόκληρη χώρα είναι έρμαιο των εσωκομματικών φόβων, τα φαντάσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κυνηγούν πολλούς στην πολιτική τους σταδιοδρομία.

ΥΓ: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: η γειτονική μας χώρα ονομάζεται πλέον «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Μακεδονία στην οποία ανήκει αποκλειστικά ο Μέγας Αλέξανδρος και όλα τα ιστορικά του επιτεύγματα.


Ο Ευάγγελος Χουλιάρας είναι μέλος της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νέστου