Μόνη λύση η συμμετοχή

Χρειάζεται μαζική συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες, στα δίκαια αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων· ακόμα περισσότερο χρειάζεται η συμμετοχή όλων στην μεγαλύτερη έκφραση της δημοκρατίας, τις εκλογές


 

Του Ευάγγελου Χουλιάρα

 


Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 η συμμετοχή των πολιτών στην κορυφαία διαδικασία της χώρας για την εκλογή αντιπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και εκλογή του κόμματος που θα διαμορφώσει την πολιτική σε όλους τους τομείς ανήλθε στο 57,78%. Από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να πει κάποιος ότι το 42,22% των πολιτών έδειξε την αδιαφορία του για το ποιος πολιτικός φορέας θα διαμορφώσει πολιτική. Δηλαδή κάτι παραπάνω από 4 στους 10 Έλληνες δεν τους ενδιαφέρει ποιος του κυβερνάει. Επίσης αναδεικνύεται η αποχή ως πρώτο κόμμα με τεράστιο διαφορά ψήφων από δεύτερο.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν τόσο σάπιο που οδήγησε τους πολίτες στην αδιαφορία , τους οδήγησε να νιώθουν ανίκανοι- ως πολίτες  -και πως ότι και αν κάνουν με την ψήφο τους δεν θα αλλάξει ποτέ στη ζωή τους το παραμικρό. Οδήγησε κάτι παραπάνω από 4 στους 10 Έλληνες να θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι ,ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον απλό πολίτη και τους οδήγησε σε μια μορφή λανθασμένης διαμαρτυρίας, την αποχή. Δυστυχώς εκεί μας οδήγησαν. Έχουμε την άποψη ότι απέχουμε από τις εκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά από την άλλη αυτή η μορφή διαμαρτυρίας ότι μας δίνει το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε και για κάθε λάθος πολιτική απόφαση  που παίρνει το πολιτικό κόμμα που κυβερνάει τη χώρα. Όλη αυτή η σκέψη είναι λανθασμένη. Δεν είναι καθόλου δημοκρατική και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να μας κυβερνάνε.

Όλοι οι πολίτες  της χώρας πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Η καλύτερη ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους κυβερνώντες είναι η συμμετοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις επόμενες εκλογές όποτε προκηρυχτούν και να δείξουν την αντίθεση τους προς την αντιλαϊκή και καθεστωτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία , δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Η κάθε κοινωνική ομάδα να αγωνιστεί για τα δικαιώματα της κανείς δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τους εργαζομένους.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πολλά μέτρα χωρίς φυσικά ποτέ να γίνουν πράξη απλά τα ανήγγειλαν για να τα διαφημίσουν τα μεγάλα κανάλια και τελικά να μείνουν μόνο υποσχέσεις. Οι κυβερνητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι που έχουν ανθρώπινες στιγμές και συμμετέχουν σε γάμους μετά μουσικής, όταν όλοι οι υπόλοιποι δεν δικαιούμαστε ανθρώπινες στιγμές . Η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της οδηγεί στον εξευτελισμό όλες τις μορφές του δημόσιου τομέα , δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εναντίωση της κοινωνίας απέναντι στον δημόσιο με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Δημοσκοπήσεις που δίνουν τεράστια ποσοστά διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν τους πολίτες στον αναπαυτικό καναπέ έτσι ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές μόνο όσοι ψηφίζουν το κυβερνητικό «καθεστώς».

Χρειάζεται μαζική συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες, στα δίκαια αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων. Ακόμα περισσότερο όμως χρειάζεται η κινητοποίηση και η συμμετοχή όλων στην μεγαλύτερη έκφραση της δημοκρατίας τις εκλογές. Η συμμετοχή πρέπει να είναι μαζική, η αποστροφή προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκκωφαντική και η θετική ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αδιαπραγμάτευτη. Έτσι οι  ευθύνες που θα δημιουργήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι τεράστιες και θα δώσει το σύνθημα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας διψάει για δημόσια υγεία, παιδεία, και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τη δεύτερη φορά αριστερά να γίνει η «επανάσταση της λογικής» με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα και όλους τους πολίτες ανεξαρτήτος κόμματος ενωμένους γύρω του. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν πραγματικό αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό και δίκαιο πρωθυπουργό.


Ο Ευάγγελος Χουλιάρας είναι μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νέστου