Οι μαγικές ιδιότητες της κετογονικής διατροφής (Keto Diet)

Θα πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν επιλέξετε την ιδανική δίαιτα αδυνατίσματος· και να θυμάστε πως κανένα αποτέλεσμα δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν συνοδευτεί από αλλαγή του τρόπου ζωής!


 

Του Ιορδάνη Ψωμόπουλου

 


ΗKeto [κετογονική διατροφή] είναι ίσως η δημοφιλέστερη επιλογή για «δίαιτα», εδώ και 3 δεκαετίες. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως, όταν ακολουθούμε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες;

Στη απουσία των υδατανθράκων, το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει της λιγοστές αποθήκες γλυκογόνου, για να παράσχει γλυκόζη στα κύτταρα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις αυτές οι αποθήκες εξαντληθούν, ξεκινά η παραγωγή γλυκόζης από τα αμινοξέα των πρωτεϊνών του σώματος (γλυκονεογένεση).

Προφανώς θα σκέφτεστε πως μία πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή, όπως η κετογονική, θα τροφοδοτήσει επαρκώς τον οργανισμό μας. Λυπάμαι, χάσατε! Ο οργανισμός μας θα μετακινήσει πρωτεΐνες από υγιείς ιστούς του σώματος, χάνοντας έτσι μέρος της μυϊκής μας μάζας, νερό και πολλά σημαντικά μέταλλα. Απόδειξη πως…

Ο όγκος των ούρων αυξάνει σημαντικά, κατά την εφαρμογή μίας τέτοιας διατροφής…

Μία ακόμη σοβαρή επιπλοκή είναι η «κέτωση», με τα κετονικά σώματα να ανιχνεύονται στα ούρα. Βέβαια, οι υποστηρικτές της κετογονικής δίαιτας, αναφέρονται στην κέτωση ως το μαγικό κλειδί που θα ξεκλειδώσει την απώλεια βάρους. Καμία όμως έρευνα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει την κέτωση με την απώλεια βάρους. Επιτρέψτε μου μία διόρθωση… καμία σοβαρή έρευνα!

Άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της κέτωσης, παρατηρούν μείωση της όρεξης και γρήγορη απώλεια βάρους κατά τις πρώτες ημέρες. Θα σας υπενθυμίσω όμως, πως μεγάλο μέρος της απώλειας είναι μυϊκή μάζα, υγρά και σημαντικά μέταλλα.

Πρέπει να αντιληφθείτε την διαφορά μεταξύ της απώλειας λίπους και της απώλειας βάρους!

Ο ρυθμός απώλειας λίπους με μία κετογονική δίαιτα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μίας ισορροπημένης δίαιτας, πλούσιας σε υδατάνθρακες, που παρέχει τις ίδιες θερμίδες. Αμέσως μετά την επιστροφή σε μία επαρκή διατροφή, το σώμα θα κρατήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά και υγρά που έχασε κατά την διάρκεια της στέρησης. Εξαντλημένος καθώς θα είναι πια ο κακόμοιρος ο οργανισμός και με χαμηλότερο πιθανότατα μεταβολικό ρυθμό, θα επιστρέψει γρήγορα στο αρχικό βάρος και ίσως υψηλότερα.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου η κετογονική διατροφή έχει πεδίο χρήσης και πολλά οφέλη, όπως σ’ αυτήν της επιληψίας.

Σε υγιείς ανθρώπους, πολλές είναι οι πιθανές παρενέργειες, όπως: Ναυτία, κόπωση, δυσκοιλιότητα, χαμηλή πίεση, αυξημένο ουρικό οξύ, κακή γεύση και αναπνοή. Κατά την εγκυμοσύνη, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για βλάβες στο έμβρυο και πρόωρο τοκετό…

Να θυμάστε πως η ιδανική συμμετοχή των μακροθρεπτικών συστατικών πρέπει να έχει ως εξής:

• 45-65% Υδατάνθρακες
• 20-35% Λίπη
• 10-35% Πρωτεΐνες

Σκεφτείτε λοιπόν διπλά πριν επιλέξετε την ιδανική δίαιτα αδυνατίσματος. Να θυμάστε πως κανένα αποτέλεσμα δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν συνοδευτεί από αλλαγή του τρόπου ζωής.


Ο Ιορδάνης Ψωμόπουλος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
[www.ediet.net.au]