Οι «περιπέτειες» του ΔΙΠΑΕ: «Μικρό» ή «μεγάλο» Πανεπιστήμιο;

Με νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τώρα, από το φθινόπωρο με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκατοντάδες πρόσθετοι νέοι φοιτητές θα έρθουν στην Καβάλα. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα για το ΔΙΠΑΕ και την πόλη μας...


 

Tου Δημήτρη Εμμανουηλίδη

 


Όσοι θυμούνται τη διαδρομή δεκαετιών του ΤΕΙ Καβάλας μέχρι αυτό να μετατραπεί σε πανεπιστημιακό κόμβο του ΔΙΠΑΕ, γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην πόλη μας για να υπάρχει ένα εκπαιδευτικό, πανεπιστημιακό ίδρυμα με οντότητα, κύρος, δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης.

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τη μεταρρύθμισή της στον χώρο της Ανώτερης και Ανώτατης Παιδείας, η μετεξέλιξη σε πανεπιστήμιο του ΤΕΙ (ενός ιδρύματος που ήδη είχε να επιδείξει την επιτυχία επιστημονικών και ακαδημαϊκών στόχων όπως μεταπτυχιακά τμήματα, έδρα UNESCO, υποτροφίες ερευνητών, συνεργασία με το CERN) οδήγησε στην απόφαση για τη λειτουργία έξι πανεπιστημιακών τμημάτων (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας, Γεωλογίας) και σε σχεδιασμό για τη δημιουργία δύο τμημάτων διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης (εγκαταστάτες φυσικού αερίου, τεχνικών συστημάτων πλοίων).

Το μέλλον του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας διαφαινόταν λαμπρό, καθώς μάλιστα στηριζόταν σε σημαντικές υλικοτεχνικές υποδομές (κτίρια και τεχνολογικό εξοπλισμό πρώτης γραμμής).

…Και μετά ήρθαν ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως!

Η αντιμεταρρύθμιση οδήγησε σε κλείσιμο του Γεωλογικού Τμήματος και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μείωσε δραματικά τον αριθμό των νέων φοιτητών σχεδόν στο 50%.

Έτσι, απειλήθηκε με κατάργηση και το Τμήμα Φυσικού που, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, αποφεύχθηκε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Κεραμέως «μίκραινε» και «μικραίνει» το Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Πρόσθετα, αφαιρεί από την κοινωνία και τον πληθυσμό της πόλης ένα πολυπληθές ζωντανό κομμάτι νεολαίας και ό,τι αυτό προσφέρει σε δημιουργικότητα και οικονομικούς πόρους που χάνονται.

Η Καβάλα δεν θέλει ένα «μικρό» πανεπιστήμιο. Θέλει ένα πανεπιστήμιο που να αντιστοιχεί στην δυναμική που το ίδιο είχε αποκτήσει και βεβαίως στη δυναμική της Καβάλας και της περιοχής μας.

Με νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τώρα, από το φθινόπωρο με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκατοντάδες πρόσθετοι νέοι φοιτητές θα έρθουν στην Καβάλα. Θα είναι μια μεγάλη ανάσα για το ΔΙΠΑΕ και την πόλη μας.

Η εκπαιδευτική, πανεπιστημιακή κοινότητα της Καβάλας έχει αποδείξει διαχρονικά την αντοχή και της ικανότητά της.

Η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει το πλαίσιο για μια νέα δυναμική πορεία του πανεπιστημίου στην Καβάλα για ένα «μεγάλο» και όχι «μικρό» πανεπιστήμιο.


Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ